VR headset kopen | Je hoofd in een nieuwe wereld

Een VR headset kopen, bijvoorbeeld een ps4 vr headset, geeft je toegang tot een zeer immersieve virtuele wereld, inclusief geluid. Tegen een hogere prijs krijg je dan wel een zeer overtuigende virtual reality headset ervaring.

ps4 VR headset kopen
Sony Playstation 4 virtual headset. Bron: Evan Amos, Wikimedia Commons

Nu steeds meer grote spelers, van Facebook tot Amazon en Google, voluit inzetten op virtual reality, krijgt de virtual reality megatrend steeds meer vleugels. Al tientallen jaren praten toekomstgoeroes over de komst van virtual reality, en de concept virtual reality headset bestaan al een halve eeuw.

Waarom is juist nu de grote doorbraak van de VR headset, en wat staat ons te wachten de komende jaren? Waar moet je op letten bij het kopen van een goede VR headset, en welke games zijn er beschikbaar?

Gelijk een VR Headset kopen?

Reeds overtuigd en klaar om te genieten van de virtuele wereld? Koop gelijk de beste virtual reality headset goedkoop bij Bol.com!

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Het ontstaan van de virtual reality headset

De technieken rondom de virtual reality headset bestaan al een tijdje, maar de headset is kort pas echt op de markt voor iedereen. Door middel van een VR headset kan een omgeving zo gesimuleerd worden, dat het lijkt alsof je er écht rondloopt. 

Na enkele verdere ontwikkelingen kwam in 1978 de eerste echte simulatie van de werkelijkheid door Andrew B Lippman en in 1993 kwam Sega (het grootste gamebedrijf ter wereld destijds) met een VR headset.

Helaas kwam dit product nooit op de markt voor de consument, maar werd dit alleen gebruikt voor verschillende bedrijven. En organisaties van overheden, zoals het leger en ruimtevaartorganisaties als NASA en ESA.

Wat is een VR headset?

Een VR headset is eigenlijk een combinatie van een geavanceerde VR bril en een zeer goede gaming headset, die in staat is om realistische 3D geluidseffecten op te wekken. De set maakt het mogelijk om twee van je vijf zintuigen, het gezicht en het gehoor, op een overtuigende manier onder te dompelen in een digitale wereld.

In 1935 bedacht science fiction schrijver Stanley G. Weinbaum de virtual reality bril in zijn scifi novelle “Pygmalion’s Spectacles”, die nu gratis te lezen is, zie link. Deze bril maakte het mogelijk in een holografische voorstelling te stappen en ook echt met de karakters te praten. Hiermee was hij ongeveer een eeuw zijn tijd vooruit.

De View-Master was een voorloper van de VR headset. Zonder snelle computer heb je alleen saaie, statische plaatjes. Bron: ‘Handige Harrie’/Wikimedia/public domain

De ervaring leert dat dat in de meeste gevallen al genoeg is om je echt in de virtual reality te wanen. Natuurlijk kan de ervaring nog echter, met een VR headset plus drukpak en met een roller, wat je ook virtuele druk kan voelen en rond kan “lopen”. Vermoedelijk hebben we het laatste op dit terrein nog niet gezien.

Wet van Moore maakt PS4 VR headset kopen nu mogelijk

Misschien wel de grootste technische revolutie van de afgelopen eeuw, is de ontwikkeling van de microprocessor. En daarop volgende kostendaling en miniaturisatie. De eerste elektronische computers zoals de ENIAC waren logge, elektriciteit slurpende monsters, die een compleet huis vulden. In plaats van transistors, waren er met de hand vast gesoldeerde elektronenbuizen.

Insect als “software bug”

Uit deze tijd kwam ook de uitdrukking software bug. Als er een hommel of andere “bug” vast kwam te zitten tussen de elektronenbuizen, ontstond er kortsluiting en daardoor een softwarefout. En programmeren? Dat deed je door met de hand schakelaars om te zetten.

De ENIAC verrichte vijfhonderd flops, berekeningen per seconde. Dat zijn er nu iets meer. Een moderne pc bereikt nu met gemak tientallen gigaflops, dat zijn er dus ruwweg honderd miljoen maal meer. En dat moet ook. De derde dimensie realistisch weergeven, nodig voor een VR headset betekent vooral veel, heel veel rekenwerk. En dat red je niet met een ENIAC of zelfs een oude PC.

Waarom voor VR heel snel kunnen rekenen, erg handig is

Een lijn van duizend puntjes komt overeen met een vlak van 1000 maal 1000 is een miljoen puntjes. En in de derde dimensie? Dan heb je 1000 maal 1000 maal 1000 is een miljard puntjes. Dan heb die die miljarden flops bitter hard nodig. Wat verklaart, waarom eigenlijk pas nu, begin jaren 2020, een betaalbare VR headset kopen binnen bereik komt.

Wat zit er in een VR headset?

Een VR headset brengt de virtuele wereld naar jouw ogen en oren. Tegelijkertijd brengt het apparaat jouw bewegingen en jouw game acties over naar de virtuele wereld.

Naast twee kleine schermen met een zeer hoge DPI (dots per inch), voor elk oog één, bevat bijvoorbeeld de PS4 VR headset een versnellingssensor, een gyroscoop en een toegang tot een apparaat dat snel kan rekenen.

En uiteraard moet het apparaat voorzien worden van energie, dus reken op een draad of een grote ingebouwde accu.

vr headset
De Oculus Rift VR headset is ondertussen opgevolgd door nieuwere modellen. Bron: Evan Amos, public domain

Wat zeg je? Dat zit er in mijn smartphone ook? Dat klopt. Google maakte hiervan gebruik bij de ontwikkeling van de Google Cardboard kartonnen VR bril.

Bij de duurdere VR headsets zit dat apparaat ingebouwd in de helm zelf. Het ding is daarmee een soort draagbare game computer geworden. Ook zijn er draadloze VR apparaten. Deze communiceren met radiogolven, bijvoorbeeld via wifi of via het Bluetooth protocol, met het hoofdstation. Nadeel van draadloos is dat de bandbreedte beperkt is. En hiermee de hoeveelheid informatie die je uit kan wisselen.

Bij goedkopere headsets, of bij headsets met een zeer hoge grafische kwaliteit, zit je als speler nog met draden vast aan een computer. Dit heeft uiteraard de nodige nadelen. Zo kan je niet verder dan enkele meters van je game pc gaan. Lastig, voor een echt immersive VR ervaring.

VR Headsets nu algemeen verkrijgbaar

In 2016 begon de lancering van de virtual reality headsets. De ps4 WR headset kopen, bijvoorbeeld, is nu mogelijk voor de consument. Vanaf dit moment was er pas een sterke groei te zien in software -kits voor virtual reality omgevingen. Dit, omdat de VR headsets vanaf toen ook in de gamewereld gebruikt werden. 

Wat maakt deze headset allemaal mogelijk? 

Virtual reality werelden zijn niet alleen erg chill om in te spelen, maar ook heel erg geschikt om in te oefenen. In virtual reality kan je allerlei real life situaties nabootsen zonder dat dat veel kost. Of gevaar met zich meebrengt.

Een brandweeroefening in een laaiende brand? Een neerstortend vliegtuig uit een vrille of tailspin trekken? Een kerncentrale op tijd redden van een melt-down, oefenen? Wandelen op Mars, of repareren van een ruimtestation? Of oefenen met je angst voor grote groepen mensen, voor spinnen of andere fobieën? Voor al deze toepassingen wordt nu al op grote schaal VR ingezet.

Maar ook artsen en chirurgen trainen met behulp van VR headsets. Zowel studenten als getrainde artsen zullen oefening nodig hebben, en met virtual reality is het oefenen tijdens een complexe situatie mogelijk, zonder alle risico’s en complicaties die erbij zouden komen als je dit in het echt zou uitoefenen. 

Maar hiernaast maakt de VR headset gamen, films en video’s natuurlijk ook een stuk leuker en interessanter.  En je kunt zelfs in VR op vakantie.

bol.com kopen

VR headset kopen

De nodige research doen voordat je, bijvoorbeeld, jouw ps4 VR headset kopen gaat, is van belang. Het is belangrijk om goed te kijken of het van toegevoegde waarde is bij waarvoor je het wil gebruiken. Past de bril goed bij de games die jij het liefst speelt en/of bij de console die je al in huis hebt?

Niet zomaar alle VR headsets passen bij alle consoles en PC’s. Een VR bril is vaak gebonden aan een kabel als je hem met een computer wil gebruiken. Ook heb je vaak een systeem nodig met minimaal een NVIDIA GeForce GTX 1060 videokaart. En moet de computer minimaal 8GB werkgeheugen hebben, een Intel Core i5 processor en genoeg usb poorten voor alles wat je nodig hebt. 

Daarnaast kun je ervoor kiezen om andere accessoires aan te schaffen, zoals sensoren die je bewegingen kunnen tracken. Hiervoor moet je natuurlijk wel vrij kunnen bewegen en heb je daar ook de ruimte voor nodig. Nu lijkt het nóg meer alsof je in de game zit. Deze accessoires zitten vaak al inbegrepen bij een betere VR headset.

Hier merk je de grote meerwaarde van een VR headset boven een VR bril. Hiermee duik je in een 8 pi steradiaal virtuele wereld (dat is 360 graden, maar dan uitgedrukt in 3D). En wordt het makkelijker om contact te maken met de virtuele objecten en je eventuele medespelers. Maar deze geven je ook nog meer vrijheid om te bewegen waar nodig.

Playstation

vr headset (virtual reality headset)
De HP HTC Vive Pro is een topkwaliteit VR headset. Dit is echt een klasseverschil beter dan een VR bril.

Totale immersie in de 3D wereld is heel gemakkelijk te bereiken met dit apparaat. De prijs van boven de tweeduizend euro is er uiteraard ook naar, maar dan heb je ook echt wat.

PS4 VR headset

De VR headset voor de PlayStation 4 zorgt ervoor dat niet alleen het gamen op je PlayStation interessanter wordt, maar je kunt er ook films mee kijken.

Het is wel belangrijk om te weten dat je een PlayStation Camera nodig hebt om de PS4 VR headset te kunnen gebruiken en dat Playstation VR alleen werkt met een PlayStation 4 console.

ps4 VR headset kopen
Sony Playstation 4 virtual headset. Bron: Evan Amos, Wikimedia Commons/ CC4.0

Wat ook handig kan zijn om te hebben, zijn de PlayStation Move-controllers, die ervoor zorgen dat je handen natuurlijker overkomen in de games via je VR bril. Wanneer je hiermee naar beneden kijkt, zie je ook echt dat je handen op dezelfde manier bewegen zo als hoe je ze in het echt ook beweegt. 

De headset die erbij hoort, zorgt ervoor dat het scherm voor je ogen hangt, in plaats van dat de bril rondom je ogen drukt. Dit maakt de headset extra comfortabel in dragen en je kunt makkelijk de afstand van het scherm verschuiven, waardoor je je game experience helemaal naar je eigen wens kunt maken.  

Bij de PlayStation PS4 VR headset zijn al tientallen games beschikbaar. In het kopje hieronder gaan we daarop verder. 

Playstation VR games

VR headsets geven een nieuwe draai aan het al bestaande gamen. Dit is zó gaaf, dat het lastig te omschrijven is. Verschillende games die met een VR headset worden gespeeld, hebben al veel indruk weten te maken: Eve: Valkyrie, Job Simulator, Batman: Arkham VR en nog veel meer. 

Als we Batman: Arkham VR als voorbeeld nemen, zien we dat dit een vrij kort spel is. Je bent ongeveer een uur tot twee uur bezig en stapt in de Batsuit, waarbij je spannende evenementen meemaakt, met een goede combinatie van vechten, puzzels oplossen, et cetera.  

Denk eraan dat niet elke VR game werkt op het systeem dat jij gebruikt, daarom moet je altijd goed kijken dat je een game kiest die je met je VR bril kunt spelen. Ook kunnen sommige spellen zittend worden gespeeld, waarbij andere juist de mogelijkheid bieden om door de hele ruimte te bewegen.

Het aantal games dat je kunt spelen via een virtual reality bril, neemt elk jaar toe en zal dat de komende jaren ook zeker doen. De games worden steeds realistischer en de verschillende opties worden steeds meer. 

PS 5 VR headset (in ontwikkeling) 

Afgelopen februari werd aangekondigd dat Sony momenteel bezig is met een VR systeem voor de PlayStation 5. Deze verschijnt hoogstwaarschijnlijk dit jaar nog niet, maar is al wel volop in ontwikkeling. 

Eén van de verschillen met de PlayStation 4 virtual reality headset is dat de nieuwere versie met maar één kabel aan de console wordt verbonden. Dit betekent dat de bril nog niet compleet draadloos zal worden. Maar dit is al wel een vooruitgang ten opzichte van de PS4 VR headset. 

Wat de bril wel heeft, volgens Sony, is een hogere resolutie, een groter blikveld en verbeteringen rondom tracking en input. Ook zal er een aantal veranderingen zijn wat betreft de controller. 

Oculus Quest 2 VR headset (Oculus Home en Facebook Horizon)

Na de overname van Oculus door Facebook voor een fabelachtig bedrag, is Oculus het centrum van het nieuwe VR game ecosysteem van Facebook, Facebook Horizon.

Uit uitgelekte informatie van geheim Facebook overleg op topniveau blijkt dat het omstreden bedrijf groot in wil zetten op VR en dat er de nodige games in de pipeline zitten. De Quest 2 VR headset is technisch gesproken een zeer goede headset met een relatief lage prijs: 349 euro voor de 64 GB versie en honderd euro meer voor de 256 GB versie.

Het grote nadeel is uiteraard dat je de Oculus headsets alleen kan gebruiken in de Facebook-omgevingen Oculus Home en Facebook Horizon. En daarmee je data uitlevert aan het omstreden Facebook, een bedrijf, dat reeds heeft laten merken een nogal bizarre kijk op ethische normen te hebben. En niet terug te schrikken voor censuur van onwelgevallige personen en meningen.

De Oculus Quest 2 is technisch erg goed, maar vastgenageld aan Facebook. Overweeg dus een speciaal, anoniem game account aan te maken. Bron: Oculus

Post jij een plaatje van jou als Zwarte Piet op je game account? Of iets anders wat volgens Facebook niet mag? Grote kans dat jij een maand niet kan gamen. Tenzij een hacker of modder een manier ontdekt om de Oculus headset los te breken uit de Facebook wurggreep.

HTC Vive Cosmos Elite VR headset (Steam)

De HTC Vive Cosmos Elite is een geavanceerde VR headset die je met een gaming pc gebruikt. Je computer of laptop moet minimaal een NVIDIA GeForce GTX 1060 videokaart hebben.

Het trackingsysteem ondersteunt 6 vrijheidsgraden in beweging, om precies te zijn: draaien resp. bewegen op de X- Y- en Z-as. Daardoor registreert de Cosmos Elite al je bewegingen, hoe snel je ook beweegt, springt of draait.

virtual reality headset
HTC Cosmos Elite

De 90 Hz verversingssnelheid zou duizeligheid en desoriëntatie moeten voorkomen. Voor de (fikse) 1200 euro die deze complete set kost, krijg je twee controllers, twee basisstations en natuurlijk de headset. Een extra speler kan tegelijk van deze configuratie gebruik maken, maar moet dan natuurlijk wel een extra headset kopen.

HP Reverb G2 Virtual Reality Headset (Steam)

Deze HP bril is ontwikkeld in samenwerking met Steam-eigenaar Valve.

Naast Steam, is deze bril compatibel met het Microsoft-AR platform Windows Mixed Reality. Deze headset is voorzien van zes camera’s en veel sensors. Je zit dan wel weer opgescheept met een draad van 6 meter lang.

Heel goedkoop is deze VR headset met rond de 700 euro inclusief controllers niet, maar de beeldscherpte en geluidskwaliteit zijn tot nu toe ongeëvenaard op de markt.

virtual reality headset VR
HP Reverb G2 in actie

Voor- en nadelen van de VR headset bij gamen

Een belangrijk voordeel van de VR headset bij gamen, is natuurlijk dat de bril het spel een stuk intenser maakt. Hierdoor speel je alle favoriete games met nog meer plezier dan je hiervoor al deed. 

Maar ook speciaal in deze tijd kan VR een oplossing zijn voor vele mensen. Door de huidige pandemie kunnen veel mensen hun omgeving een beetje zat zijn: elke dag hetzelfde, nooit meer een andere plek waar je even naartoe kan… 

De VR headset maakt het mogelijk dat jij je helemaal waant in een andere wereld. Na ruim een jaar thuis te zitten, is dat toch ook wel even lekker!

Een nadeel is wel dat voor het gebruik van virtual reality vaak dure hardware nodig is. Ook kun je duizelig worden bij overmatig gebruik. Maar daarom ook de tip voor gebruik van VR headsets: zorg ervoor dat je niet te veel en te lang met een VR headset op zit en neem af en toe even een pauze.

We gaan ongetwijfeld nog veel zien van de VR headset en de ontwikkelingen eromheen. De opties lijken eindeloos! 

Ga je voor totale VR immersie?

Ready to take off en klaar om te genieten van de virtuele wereld? Koop gelijk de beste virtual reality headset goedkoop bij Bol.com!

FAQ VR headset

Wat voor soort VR headsets zijn er?

Alle VR headsets hebben gemeen dat ze zowel VR beeld als geluid leveren, aan de hand van bewegingen van de gebruiker. Er zijn volledig autonome VR headsets, draadloze VR headsets en met draad verbonden VR headsets. Beide laatste types communiceren intensief met een pc of console.

Wat is het verschil tussen een AR headset en een VR headset?

Een virtual reality headset projecteert een virtuele wereld, inclusief geluid, in je gezichtsveld. Een AR (augmented reality) headset zoals de Microsoft Hololens projecteert interactieve 3D objecten in de echte wereld. AR is veel lastiger dan VR, omdat er een voortdurende interactie is met de reële wereld. De headset moet de reële wereld voortdurend scannen en daar de virtuele objecten in projecteren.
Een VR headset hoeft alleen de positie en oriëntatie van de headset te onthouden, wat met goedkope sensors kan. En zelfs met een smartphone. Dit verklaart, waarom AR headsets zoals de Microsoft Hololens veel complexer en duurder zijn dan virtual reality headsets.

Hoe kan ik uitvinden of VR wat voor me is?

Download de Google Cardboard app op je telefoon, leen of bestel een simpele VR bril voor een tientje en experimenteer met de tientallen gratis VR games in de Android Appstore. Hoewel deze ervaring vrij karig is vergeleken met een headset krijg je zo een indruk van het genre en of het wat voor je is. Een alternatief is een dagje uit bij één van de virtual reality event organisators. Bedenk dan wel dat deze organisers meestal met top end apparatuur werken.

Conclusie

De VR headset brengt je nog dichter bij totale onderdompeling in virtuele werelden. De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar zal in de toekomst snel belangrijker worden. Een VR headset is duur, maar biedt vergeleken met goedkopere VR-brillen een duidelijk immersievere ervaring.

Home » Virtual Reality | Alles over VR gaming (2021) » VR headset kopen | Je hoofd in een nieuwe wereld

Gelijk een VR gaming headset kopen?

Reeds overtuigd en klaar om te genieten van het comfort van je eigen gaming headset? Koop gelijk de beste gaming headset goedkoop bij Bol.com!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *