3 redenen waarom Minecraft (weer) populairder is dan Fortnite

Immens populair
Niemand kan de crafting, survival blokkenkoning Minecraft verslaan.

Er was een tijd dat ik stiekem tijdens ICT-lessen op de middelbare school Minecraft van een USB-stickje speelde. Zo’n 8 jaar later stootte Fortnite de game van de gedeprimeerde miljardair Notch keihard van de troon, maar de creatieve survivalgame komt harder terug dan ooit. Minecraft is vandaag de dag met 112 miljoen maandelijkse spelers (via: BusinessInsider) weer de populairste game op de planeet. Hoe kan dat toch?!

In mei was Notch’ revolutionaire game Minecraft 10 jaar oud en dat vierden we met een samenvatting van de levensloop van de sandbox. In dat decennium werden meer dan 175 miljoen kopieën verkocht, zag de game talloze content-updates en vond Minecraft een weg naar allerlei niet-gaming gerelateerde vakgebieden. Maar waarom speelt iedereen nu nog massaal?

[gv data=”gcf9FM4TbN4″][/gv]

Net als GTA V (dat in mei van dit jaar ook een gigantische herleving van spelers zag) is ook Minecraft weer ontzettend populair op streamingplatform Twitch. De game is op het moment van schrijven met 23,7 duizend kijkers de op 8 na meest bekeken game op het platform boven PUBG, CS:GO, Apex Legends en Modern Warfare. Maar dat is natuurlijk slechts een symptoom van de populariteit van Minecraft.

1. Minecraft is Minecraft
Een deel van de verklaring zit hem in de de natuur van de game zelf. Waar de meeste grote games een beperkt lineair verhaal bevatten of de willekeur van een online potje gebruiken (altijd nieuwe tegenstanders, omgevingen, wapencombinaties) is Minecraft letterlijk eindeloos. De wereld van de survivalgame is randomly generated, wat wil zeggen dat geen enkele omgeving hetzelfde is. Dat geeft de speler altijd weer een nieuwe uitdaging, een nieuwe situatie om te overmeesteren.

2. YouTube
Een andere oorsprong van Minecraft’s zoveelste golf aan absurde populariteit zit hem in een ander ‘streamingplatform’, YouTube. Minecraft en YouTube zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, wederom vanwege de natuur van de game. Er zijn honderden verschillende crafting recepies en omdat je kunt bouwen hoe en wat je wilt, kunnen spelers nog wel eens het overzicht kwijtraken.

Op YouTube vind je daarom honderdduizenden tutorials, van hoe je een bepaald item kunt maken/krijgen tot hoe je een middeleeuws kasteel zo authentiek mogelijk kunt laten lijken. Er zijn zelfs toegewijde fans die letterlijk het hele continent Westeros van Game of Thrones in Minecraft hebben nagebouwd. Kortom, de aanwezigheid van Minecraft op YouTube zorgt ervoor dat de game continue gezien blijft worden.

Er wordt zelfs een deel van de populariteit gewijd aan YouTube-sensatie PewDiePie, die met zijn absurd grote kanaal in april van dit jaar aandacht begon te schenken aan de game. Hierdoor werd zo’n grote groep gamers (die toevalligerwijs ook nog eens heel erg overeen komt met de doelgroep van Minecraft) blootgesteld aan de game, dat zelfs één man een merkbare invloed kan uitoefenen op de populariteit van de game.

[gv data=”VGt-BZ-SxGI”][/gv]

3. Minecraft hier, Minecraft daar
Tot slot heeft Minecraft een gigantisch deel van zijn populariteit aan de inmenging van Microsoft te danken. Zoals Bethesda met Skyrim doet, is ook Minecraft op zo’n beetje ieder apparaat met een scherm te spelen. Iedere keer een nieuwe release betekent iedere keer een nieuw publiek dat de game kan gaan spelen.

Ook komen er – na 10 jaar tijd – nog steeds continue verbeteringen naar de game. Dan hebben we het niet alleen over geweldige nieuwe content, maar ook spin-off-projecten zoals de VR-versie en de verhalende variant, voegen allemaal redenen toe om de terug te komen naar de game. En nu de Fortnite-hype zijn hoogtepunt wel heeft gehad, zal het succes van Minecraft de komende tijd zeker nog niet afgelopen zijn. Althans, als ze de essentiële PC-community wel tevreden houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *