5 dingen die wel met 5G kunnen, maar niet met 4G

Lekker gamen
Wat gaat 5G allemaal veranderen?

De overstap van het huidige 4G naar het snellere 5G gaat best langzaam. Smartphone-fabrikanten zijn rustig aan toestellen aan het uitbrengen die de snellere verbinding ondersteunen, terwijl de meest plaatsen (en zelfs landen) nog niet eens 5G zendmasten hebben. Toch mogen we collectief aan de nieuwe technologie uitkijken, want het gaat veel praktische dingen mogelijk maken, die nu nog niet (gemakkelijk) kunnen.

(8K) Streaming
Je hoeft geen raketwetenschapper te zijn om de charme van 5G in te zien, als de technologie dan eindelijk in onze broekzak en bij providers landt. De nieuwe technologie, die op een veel hogere, compleet eigen frequentie data uitzendt behaalt daarmee veel hogere internetsnelheden dan 4G. Men denkt dat data tot wel 20 keer zo snel naar je verstuurt kan worden.

Dat wil zeggen dat streaming in zeer hoge kwaliteit een eitje gaat worden. 8K streaming is daarbij de volgende mijlpaal, al kunnen we wel heel eerlijk wezen: je hebt absoluut niets aan zo’n belachelijk hoge resolutie op zoiets kleins als een smartphone-scherm. Maar wat zeggen ze in die reclame altijd.. Niet omdat het moet, maar omdat het mogelijk is of zoiets…

Overigens is Netflixen niet het enige wat super smooth zou moeten gaan op 5G; videobellen, livestreamen en uiteraard bellen, SMS’en en websites laden moet allemaal boterzacht aanvoelen.

Download
In het verlengde daarvan wordt het downloaden van content ook een minder grote drempel. Afgezien van content vluchtig bekijken en weer in de prullenbak mikken is het downloaden van bestanden en games ook een stuk toegankelijker met 5G.

En dat kan grote effecten hebben op bijvoorbeeld mobile gaming. Tot dusver moeten ontwikkelaars rekening houden met de limitaties van smartphones en het netwerk dat ze gebruiken. Dat netwerk zou honderden extra gebruikers per vierkantenmeter moeten ondersteunen, om nog maar te zwijgen over de hogere bandbreedte. Naarmate 5G geadopteerd wordt kan ik me bijna niet voorstellen dat MMO’s zoals World of Warcraft niet op ten duur naar de smartphone komen.

Stadia
Maar dat is over een jaar misschien wel een prehistorisch format, want Stadia komt eraan. De potentieel revolutionaire game-streamingdienst (lees hier alles over Google’s abonnementen en prijzen) gaat constante communicatie tussen gameserver en smartphone gebruiken om games te streamen.

Betere kwaliteit en hogere resolute terzijde, zal 5G voor een veel soepelere ervaring moeten zorgen. Input- en output-lag zouden verwaarloosbaar moeten zijn. En laten we wel wezen, lag is hét fenomeen dat Stadia om zeep kan helpen, want kwa idee zitten ze volgens mij wel gebakken.

Zelfrijdende auto’s
Een van de nog minder relevante toepassingen van 5G is de integratie van zelfrijdende voertuigen in de samenleving. Nu zijn Tesla, Google en andere grote bedrijven langzaam met de technologie bezig, maar een bottleneck van veel voertuigen is de communicatie met servers en mogelijk andere auto’s.

Door middel van 5G kunnen auto’s sneller en betrouwbaarder met andere zelfrijdende auto’s, maar ook slimme wegen en/of steden communiceren. Dat zou de gebruiksvriendelijkheid van de auto zelf kunnen verbeteren (ik denk aan live communicatie voor het vermijden van file’s) maar ook de veiligheid voor de bestuurder.

Sci-niet-meer-fi
Tot slot kunnen we nog een beetje over de toekomst kwijlen, waarbij toepassingen met véél sneller en betrouwbaarder internet het dagelijkse leven kan beïnvloeden. Zelfrijdende auto’s zijn iets voor op de korte termijn, maar wat dacht je van holografische telefoongesprekken. RED deed al een eerste poging die grotendeels mislukte, maar er wordt aan gewerkt.

Ook slimme huizen, slimme steden en slim openbaar vervoer moet allemaal draaien op snel internet. Daarbij gaan we waarschijnlijk naar een toekomst waarbij zo’n beetje ieder apparaat met het internet en daarmee met elkaar verbonden is. 5G zal daar een fundament voor zijn, terwijl we over 10 jaar ongetwijfeld 6G of zelfs 7G zullen gebruiken. Wat zegt zo’n provider ook al weer? The future is interesting of zoiets…

Lees ook: Zoveel 5G-smartphones komen er in elk geval dit jaar uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *