Achtergrond: Fortnite-spelers woest, Sony en Epic zwijgen

Pijnlijk voor Switch-gebruikers met een PlayStation
Het probleem is zich nog steeds aan het ontwikkelen, zonder ook maar een piep van de betrokkenen.

Het was me een weekje voor Fortnite-spelers die onverhoopt hun account gebruikten op de PlayStation 4, om vervolgens op de Switch te spelen of vice versa. Er kwam namelijk nieuws naar buiten dat Sony zogenoemd cross-play (het spelen van een game met hetzelfde account op verschillende platforms) blokkeert. Dat niet alleen, spelers die alleen al inlogden op hun account op het platform werden vervolgens geblokkeerd op de Switch. De community is terecht woest en Sony kwam eergisteren met het slapste statement sinds de uitvinding van statements, terwijl Epic Games zwijgt.

[gv data=”SbysmKY3558″][/gv]

Het lijkt langzaam EA-gate-proporties aan te nemen, maar geen enkele van de grote betrokken bedrijven heeft tot dusver het probleem aangekaart. Voor de duidelijkheid: cross-play voor Fortnite is gewoon beschikbaar tussen iOS, Android, PC en Xbox; de Switch en PlayStation 4 zijn de probleemkinderen. Nu, dat zou niet eens zo’n probleem geweest zijn als een van de betrokken partijen de gamers gewoon even gewaarschuwd had.

In plaats daarvan ontdekten spelers het probleem op de harde manier. Inloggen op een van de ‘verboden’ platforms alleen al is genoeg om geblokkeerd te worden op het andere platform. Naast de radiostilte en het complete onbegrip van de ontwikkelaars, is het ergste nog wel de melding die je krijgt: “Dit Fortnite account wordt geassocieerd met een platform dat niet toegestaan wordt om te werken met Switch. Zowel de Fortnite website als de Epic Customer Service kunnen dit niet veranderen. Om Fortnite op de Switch te spelen, maak alstublieft een nieuw account aan.

De melding is een trap in de ballen voor veel gamers, want het lijkt erop dat Epic Games dondersgoed wist wat er ging gebeuren als gebruikers in zouden loggen op ‘verboden’ cross-play-systemen. Een uitgebreide FAQ op de Epic-website lijkt hieraan ten grondslag te liggen. Er wordt uitgebreid uitgelegd hoe en op welke platforms je kunt inloggen voor cross-play, maar de site laat strategisch de missende platforms weg. Het stelt met andere woorden alleen de vragen waar het ‘ja’ op kan antwoorden. “Ik speel Fortnite op de PlayStation 4, kan ik nog steeds bij mijn spullen op de PC, Mac of Mobile?” Ja, maar voor de Xbox of Switch, dat leggen we niet uit.

Het gebrek aan uitleg van de bedrijven is tenenkrommend en Sony heeft nu, een paar dagen nadat de eerste problemen aan het licht kwamen, een lachwekkend statement naar buiten gebracht tegenover de BBC. Waarschuwing voor lezers met een zwakke pols of voorhoofd: dit bericht kan extreme vormen van ‘face plant’ opwekken.

We staan altijd open voor ideeën van de community om de gaming ervaring te verbeteren. Met meer dan 80 miljoen maandelijkse gebruikers op het PlayStation Network hebben we een gigantische community van spelers die samen Fortnite en alle andere online titels kunnen spelen. We bieden ook Fortnite cross-play support aan voor PC, Mac, iOS en Android-apparaten, waardoor er meer kansen voor Fortnite-fans die op de PlayStation spelen zijn om met gamers op andere platforms samen te spelen. We hebben hier verder niks aan toe te voegen.

Leuk dat jullie zoveel gebruikers hebben en tof dat ze kunnen samenspelen met PC en mobile, maar waarom het bedrijf de olifant in de kamer niet eens erkent in het statement, is mij een compleet raadsel.

Ondertussen lijken Epic Games en Nintendo volledig te zwijgen en de community reageert zich vooral af op Sony (het Japanse bedrijf is berucht om het dwarsbomen van cross-play, vooral met concurrent Xbox). Even voor de duidelijkheid, we weten niet wiens achterlijke beslissing het was om cross-play te dwarsbomen tussen de Switch en PlayStation; het probleem is dat – als Sony hier niet achter zit – het zich al lang had kunnen verdedigen.

Ook lijkt Nintendo in een interview met IGN US tijdens de E3 2018 naar Sony te wijzen. Reggie Fils-Aimé, president van Nintendo in Noord-Amerika, stelt dat Nintendo cross-play aanmoedigt en zelf graag een dergelijke service mogelijk maakt. Hij voegt daaraan toe: “Wat concurrenten doen moeten ze zelf weten. Wij geloven dat ontwikkelaars en fans moeten samenwerken; dat is uiteindelijk het beste voor de game.

Uiteindelijk staat de spotlight op het moment op Sony en zonder een fatsoenlijke reactie voor een woeste fanbase lijkt de koploper van de console-markt niet hun positie te verstevigen. Die filosofie – het verstevigen van de koppositie – lijkt altijd ten grondslag te liggen aan het gebrek aan cross-play-ondersteuning voor veel games. Maar wat ook de reden is achter deze vreemde beslissingen, Sony moet heel snel gaan reageren voordat PlayStation-gebruikers overstappen op Xbox.

4 reacties

   • @yannickspinner: Ja helaas, En toch zijn ze “nr1” momenteel.. (de vergelijking is een beetje vreemd, maar Apple met hun “Consumer experience” is er ook heel goed in…)
    Hoe leuk de apparaten ook zijn, ik wil die bedrijven niet steunen. Maar success daarmee als dat bijvoorbeeld Google voor die persoon is. :’) Bing… nee.

    • @lolindir: doen ze puur om jou te pesten..
     Nee zonder grappen, zo speel je het spelletje met concurrenten, helaas niet consumenten vriendelijk.. Maar aan de andere kant, “casual” gamers hebben hier toch geen last van, en laat dat nou de grootste doelgroep zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *