Apple en een dramatische week van software-bugs

Veel heisa bij de software-afdeling van Apple
Ik ben niet jaloers op Apple’s team dat verantwoordelijk is voor deze updates.

Je hebt goede weken, je hebt slechte weken en dan zijn er nog weken zoals deze. Apple had te maken met de ene na de andere softwarebug; De ene bug redelijk onschuldig terwijl de andere bug fundamenteel schadelijk kon zijn voor Apple-gebruikers. Dit is een samenvatting van alle software-problemen die Apple deze week moest oplossen.

Mac ’n cheese
MacOS High Sierra is nu al een klein half jaartje uit, maar bevatte begin deze week nog problemen die desastreus te noemen zijn. Het besturingssysteem bevatte namelijk een beveiligingslek van heb ik jou daar. Deze Twitter-gebruiker ontdekte dat je met fysieke toegang tot een Mac zonder wachtwoord kon inloggen. Het erge van het verhaal? Het was zo ontzettend simpel.

Je kon namelijk op een Mac inloggen als gast, waarna je via de instellingen administrator-rechten kon verkrijgen zonder enige moeite te doen. Ja, de ontdekker van de gigantische beveiligingslek zal zich vast een ‘hackerman’ hebben gevoeld, maar het enige wat je hoefde te doen was inloggen met de gebruikersnaam ‘root’.

Apple was er snel bij en bracht al binnen 24 uur een patch uit om het gigantische probleem op te lossen. Crisis ontweken, nietwaar? Nou, nee, want hoe slordig de initiële fout in macOS High Sierra ook was, de code van de patch lijkt nog rommeliger dan hetgeen de patch had moeten oplossen. Sommige gebruikers meldden dat ze niet meer konden inloggen en geen toegang hadden tot het delen van bestanden.

Maar dat waren niet de enige problemen die de update met zich meebracht. Zo ontdekte Wired dat gebruikers die nog niet de nieuwste versie van High Sierra (10.13.1) hadden geïnstalleerd, maar wel de patch hadden gedownload, hetzelfde root-probleem kregen wanneer ze vervolgens de nieuwste versie van MacOS binnenhaalde. Auch!

F*ck I.T
Maar naast de gebruikers van Apple’s laptops waren ook iPhone-liefhebbers deze week de sjaak. Een bug in de laatste iOS 11-versie zorgde ervoor dat het toestel soms ineens kon crashen. De oorzaak van het probleem bleef onduidelijk, maar het leek erop dat bepaalde notificaties ervoor zorgde dat de Apple-smartphones ermee ophielden.

Daarom pushte Apple halsoverkop de iOS 11.2 update om dat probleem te verhelpen. Gek, want meestal geeft het bedrijf hun updates op een dinsdagmiddag uit, wat direct illustreert hoe essentieel de update wel heeft moeten zijn.

Het crashen van iPhones was overigens niet het enige probleem, want een tweede absurde bug zou direct verholpen moeten worden. Waar Apple recentelijke eA[?]ndelA[?]k! deze bug verhielp, bleek er weer een vreemd probleem te zijn met de autocorrect-functie. Het Engelse woord ‘it’ zou namelijk automatisch veranderd worden in de afkorting I.T. Of Apple misschien stiekem een reclame-deal had met het teleurstellende IT is niet bekend.

Zure appel
Apple-fans hebben de afgelopen week dus even door de zure appel moeten bijten, want het lijkt erop dat veel slordigheden in de software, bijbehorende patches en daaropvolgende updates verwerkt zaten. En ja, we kunnen allemaal lachen wanneer Siri iets geks concludeert of wanneer letters foutief worden vervangen door andere letters. Het wordt een ander verhaal wanneer Mac-gebruikers doodsimpel uit hun eigen laptop gegooid kunnen worden met een gemakkelijk trucje.

Het is dan ongetwijfeld fijn om te horen dat Apple er snel bij is en zonder te veel vertraging een patch uitbrengt. Menig Apple-gebruiker zal daarentegen zijn pijngrens bereiken als blijkt dat updates meer kapot maken dan repareren. Al met al was het dus een pijnlijke, moeizame week voor Apple-technici en codeurs, want zelfs een gemiddelde veehouder op het Franse platteland produceert minder gatenkaas.

Via: The Verge
Foto @Håkan Dahlström/Flickr

6 reacties

 1. En toch zal Dgh dit weer spinnen en dat het wel mee valt ..
  Ik zeg het hier al jaren, Apple is niet meer wat het geweest is !
  Steeds meer betalen voor minder, en dat is de keiharde realiteit.

   • @dgh74: Wat nou zielig ?

    Alles met Apple in het topic reageer jij op maar als er kritiek is dan ben jij hier de spindoctor.
    Zelfs als het keiharde feiten zijn, zoals we deze week genoeg gezien hebben.
    En dat datum bug gedoe is niet de eerste keer bij Apple.

    • @turbobrick: En ik roep al jaren dat het helemaal niet zo erg is dat je bij Android wat minder updates krijgt. Op die manier bespaar je jezelf in dit geval ook van slechte updates/patches. :’)
     (Overigens, dezelfde mensen die over (het enige gebrek van) Android updates klagen, zitten vervolgens nog steeds aan de Windows7 en klagen over W10… lol)

     • @lolindir: daar heb je een punt.
      Ik wordt soms gek van alle updates die ik steeds heb op de Ipad en de tientallen App updates die daar vaak me samen hangen.
      Soms als je issues hebt is ene update natuurlijk top maar een nieuwe IOS update vanwege Iphone X issues vind ik wazig op een Ipad air 2.
      Ook erg vervelend het gepush van een nieuwe update.

    • @turbobrick: nope nope nope … niks spindoctor … idd feiten … schandalige bugs … maar allen snel opgelost en geupdate. Meeste bugs zijn nu opgelost. Zullen ongetwijfeld nog wat boven komen drijven … en thats it na 2.5 maanden.

     Google ff op oreo bugs wil je ??? ( batterij / bt / wifi / vastlopers / laadproblemen / data verbruik / zelfs geluidsproblemen / en zo kan ik nog ff doorgaan ). Velen van deze bugs zijn pas over maanden en maanden opgelost. Bij sommige toestellen zelfs helemaal niet. En maar de mond vol over ios.

     Ik probeer niks goed te praten … schandalige apple bugs …. maar je relativeringvermogen aan te spreken ( of meer het complete gebrek daaraan ).

     Roepen “apple sucks “ bij IEDER apple onderwerp … dat is makkelijk. Zeker wanneer je niet relativeerd … google niet weet te gebruiken … en onwijs eenzijdig leest en denkt.

     Maar goed … gaat weer uit de hand lopen … dus suc6 bro … en tot het volgende apple onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *