Apple iPad 6 – ‘Nog steeds beter dan de rest’ (overzicht)

oudere iPad
Alle reviews van de nieuwste iPad op een rijtje.

Als het gaat om tablets, dan zou je kunnen stellen dat die piek wel een beetje voorbij is. Komt dat omdat mensen geen tablet meer gebruiken, omdat Samsung niets (budget) meer uitbrengt op dit gebied of omdat smartphones steeds groter en krachtiger worden? Mogelijk een combinatie van al die aspecten, maar één ding is zeker, Apple heeft hoe dan ook een monopolie in tabletland, al is het maar vanwege het aantrekkelijke prijskaartje.

Apple Insider
Apple onthulde laatst hun 9.7-inch iPad met Pencil-ondersteuning op een educatiebeurs. Dit is daarmee de eerste gewone iPad – geen Pro-variant dus – die de Pencil ondersteunt. De vraag is dus: kan de iPad 2018 concurreren met de afgelopen iPad Pro?

“Apple heeft een iteratie van de iPad afgeleverd met de gebruikelijke bouwkwaliteit en het gemakkelijke gebruik van de vorige generaties. Het is niet revolutionair, maar dat was realistisch gezien ook nooit te verwachten.” Het medium doelt hiermee op de relatieve gelijkenis met de Pro-voorganger.

“Hoe dan ook, de Apple Pencil-ondersteuning is een goede toevoeging. Kunstenaars hielden ervan op de iPad Pro, maar Apple laat niets los over het percentage gebruikers dat lekker aan het schetsen is. ‘Responsiveness’ met de Apple Pencil is zo’n beetje hetzelfde als op de originele 12.9-inch iPad Pro – behoorlijk goed dus. De kunstenaars die wij vroegen de technologie te testen vonden het allemaal net iets beter werken op de 2017 iPad Pro-lineup, maar sowieso veel beter dan op welke Android-equivalent dan ook.”

Metro UK
De reviewer van Metro UK gebruikte voorheen altijd een 12.9-inch iPad en dan valt het direct op hoe klein de gadget wel niet is. Volgens Apple is dit formaat daarentegen ideaal en heeft het de grootste voorkeur onder gebruikers. Het grootste verschil is overigens de geüpgradede processor.

“[De A10 Fusion-processor] is krachtig genoeg om games zoals Fortnite te spelen (nu beschikbaar voor iOS, red.). Hij zaagt tevens door complexere taken zoals het editen van foto’s, wat ontzettend veel rekenkracht vereist. De nieuwe iPad draait gemakkelijk apps als PixelMator, waarmee je bijvoorbeeld mensen uit foto’s kunt verwijderen en nog veel meer andere taken kunt uitvoeren waar je normaal een stevige PC voor nodig zou hebben.”

De conclusie van Metro? “De iPad (2018) is goedkoper dan welke andere iPad dan ook met zo’n beetje alle power van de Pro, die twee keer zo duur is. Als je hoopt op iets innovatiefs en gloednieuws, dan zul je teleurgesteld zijn want deze iPad is meer van hetzelfde van Apple. Zoek je daarentegen naar vervanging van je oude iPad of wil je een relatief goedkoop toestel waar je een Apple Pencil mee kunt gebruiken, dan kun je niet missen met deze iPad.”

The Verge
Valt er dan niets op de nieuwste iPad aan te merken, buiten het gebrek aan vernieuwing en het geheel onrepareerbare design om? Nou, niet echt, tenzij je het toestel vergelijkt met de duurdere iPad Pro: “Het 9.7-inch scherm is ontzettend goed, maar kan niet op tegen dat van de iPad Pro. Hij heeft een zichtbaar ‘air gap’, mist de razendsnelle refresh rate en kan zichzelf niet aanpassen aan de kleurtemperatuur van een ruimte. Die features maken het scherm van de iPad Pro magisch. Die van de iPad voelt niet meer magisch, maar is desalniettemin beter dan al het andere in zijn prijsklasse.”

Kortom, er is niets in de prijsklasse (van de rond €350,- euro) dat kan tippen aan de nieuwste iPad. “Werkelijk, de grootste concurrent van de iPad van $329 is de iPad Pro van $649. Voor die extra $300 dollar krijg je: een iets groter, beter scherm, een snellere processor en meer RAM (2GB, red.), een smart keyboard-aansluiting, betere camera’s en meer speakers.”

De conclusie van The Verge: “Ik denk dat de grote meerderheid van de mensen beter voor de iPad kan kiezen. Tenzij je zeker weet dat je de iPad Pro als vervanging voor je laptop gaat gebruiker (en zeer ervaren bent met de ins en outs van hoe iOS werkt), is het beter om de goedkopere versie te nemen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *