Apple koopt Beats voor $3 miljard van Dr.Dre (nu officieel)

Apple-CEO Tim Cook en hiphoplegende Dr.Dre
Apple heeft zojuist bevestigd dat het Beats heeft overgenomen voor een bedrag van 3 miljard dollar, omgerekend 2,2 miljard euro.

Apple maakt vanavond een einde aan de voortkabbelende geruchtenstroom, en zegt dat het zowel Spotify-concurrent Beats Music als de hardwaretak Beats Electronics – bekend van de koptelefoons en andere audioproducten – overneemt. De betaling bestaat uit twee delen: 2,6 miljard dollar nu, en 400 miljoen dollar aan aandelen die over een bepaalde periode worden uitgesmeerd. Daarmee is het de grootste overname die Apple in zijn 38-jarige bestaan heeft gedaan.

“The first billionaire in hip hop”

Op 8 mei werden de geruchten over een op handen zijnde overname voor het eerst de wereld ingeholpen. Eerst door de Financiel Times, later ook door Reuters en de Wall Street Journal, die bij bronnen binnen Apple het verhaal wisten te verifiëren. Niet lang daarna dook er een video op van rapper annex acteur Tyrese Gibson – u kent hem uit de Fast & Furious-reeks – op, waarin hij luidkeels de Beats-aankoop door Apple bevestigt, waarna Dre de nu al legendarische woorden “the first billionaire in hip hop” scandeert. Apple was not amused.

[gv data=”XqV6vAc67d8″][/gv]

Wat gaat Apple met Beats doen?

Het is een vraag die velen heeft beziggehouden de afgelopen weken. In een statement zegt Apple-baas Tim Cook dat ze Beats hebben ingelijfd omdat muziek een belangrijk aspect is binnen de Apple-gelederen. Cook:

“Music is such an important part of all of our lives and holds a special place within our hearts at Apple. That’s why we have kept investing in music and are bringing together these extraordinary teams so we can continue to create the most innovative music products and services in the world.”

Een concreet doel wordt niet genoemd, maar Beats (bestaande uit Beats Music en Beats Electronics) zal dus worden ingezet om muziekproducten en – diensten te creëren. Mogelijk wordt de kennis en know-how van de streaming muziekdienst op termijn samengevoegd met iTunes Radio, Apple’s poging om zich te weren tegen de opkomst van het Zweedse Spotify. Vooralsnog zullen de diensten naarst elkaar blijven bestaan. Evenals het reguliere iTunes.

Dr.Dre en Jimmy Iovine

Muziekproducent en mede-oprichter van Beats, Jimmy Iovine, zegt in een verklaring dat hij altijd al heeft gevonden dat Beats en Apple bij elkaar pasten. Vooral vanwege Apple’s manier om cultuur en technologie met elkaar te verbinden, evenals hun toewijding aan artiesten, muziekschrijvers en de muziekindustrie. Iovine en Apple hebben naar verluidt al eerder met elkaar om de tafel gezeten om een eventuele samenwerking te bespreken.

Jimmy Iovine en Dr. Dre zullen bij Apple aan de slag gaan. Wat hun exacte functie-omschrijving wordt is niet bekend gemaakt.

*stoft The Chronic 2001 weer af*

Nog geen reacties

  1. Blijf het een vreemde keuze vinden van Apple. Wilde Spotify niet?

    De koptelefoons van Beats zijn nou niet iets wat je koopt als je echt van muziek houd en de streaming dienst mag niet in de schaduw staan van Spotify of Google Muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *