Bitcoin netwerk verpulvert 500 krachtigste supercomputers

IBM Sequoia supercomputer
Het Bitcoin netwerk waarmee het virtuele geld gedolven wordt, heeft 8x meer rekenkracht dan de 500 snelste supercomputers ter wereld bij elkaar opgeteld.

Daar moet wel meteen bij vermeld worden dat de vergelijking niet helemaal zuiver. De performance van supercomputers wordt in FLOPS uitgedrukt (FLoating-point Operations Per Second), terwijl bij het zoeken naar de Bitcoin hashes vooral integer berekeningen worden gemaakt. Dat wil zeggen rekenen met gehele getallen in plaats van gebroken getallen.

Hierdoor zijn veel computers in het Bitcoin netwerk met specifieke processoren uitgerust die niets anders doen dan het maken van Bitcoin berekeningen. Dit in tegenstelling tot de minder taakspecifieke processoren die in supercomputers zoals de hier afgebeelde IBM Sequoia worden gebruikt.

Desalniettemin is het op zijn minst indrukwekkend dat de 500 snelste computers op aarde, gezamenlijk acht keer meer tijd nodig hebben om dezelfde prestatie te leveren als het Bitcoin netwerk. (via: thegenisisblock)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *