Budget guide: Zo maak je je console/pc veilig schoon

Leuker kunnen we het niet maken, wel hygiënischer
Er is niets smeriger dan gamer goo…

Echte gamers kennen het als geen ander: het residu na het keer op keer consumeren van Doritos en Mountain Dew dat achterblijft op je toestenbord, controller, muis en andere gamer gear. De zogenoemde ‘gamer goo’ is het met bacteriën overlopende goedje dat achterblijft op je uitrusting. Niet alleen is het ontzettend onsmakelijk, maar als je toetsen vast blijven plakken tijdens een heftig potje Battlefield, heb je ook nog eens een in-game nadeel. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je goedkoop maar effectief je gear schoon houdt.

Budget bijhouden
Het zal je vast herinneren aan de retoriek van een gemiddelde moeder, maar het bijhouden van je gear is een van de meest efficiënte manieren om alles schoon te houden. Haal er af en toe een swiffer overheen en je hebt niet tot nauwelijks last van gamer goo. Ook is een vochtig doekje zo nu en dan geen slecht idee, zeker als je altijd chips en chocoladewafels met stroop en frambozensaus eet tijdens het gamen.

Een ander handig trucje is het afdekken van je gear als je het niet gebruikt. Een simpele theedoek over je console voorkomt een hoop stofophoping, maar denk er altijd aan dat je warmwordende elektronica niet afdekt. Voor controllers geldt een vergelijkbaar trucje. Na ieder gebruik stop je de controller veilig weg in een la. Niet alleen komt er geen stof op, maar mocht je een beker Dr. Pepper over je tafel smijten, dan zijn jouw joysticks helemaal okay.

Wat betreft controllers is er daarentegen een onontkoombaar fenomeen dat werkelijk te smerig voor woorden is. Hoewel de pookjes en knoppen ongetwijfeld wemelen van de bacteriën, zijn het de naden die vooral vol zitten met smerige plakkerige troep. Een tandenstoker kan veelal het meeste vuil eruit halen, maar lap je de bovenstaande tips aan je laars, dan zul je over moeten stappen op de meer gevorderde technieken, hieronder beschreven.

Cleaning simulator 2018 op steroïden
Heb je je gear – net als het grootste deel van alle gamers, zo lijkt me – niet netjes bijgehouden? Dan is het eens in de paar jaar misschien tijd om alles weer eens goed schoon te maken. Wanneer een vochtig doekje niet meer helpt om alle plakkerige zooi van je controller af te schrobben, kun je er altijd voor kiezen om de plastic stukken van de controller af te schroeven. Zo verwijder je ten eerste gemakkelijker stof, maar gamer goo is moeilijker te bestrijden.

Voor dat probleem kun je vervolgens met een stevig sopje aan de slag. Zorg er natuurlijk wel voor dat het plastic volledig droog is; een keer goed schudden zorgt ervoor dat eventueel verborgen water verwijderd wordt. Eventjes drogen op de verwarming is ook altijd een optie als je geen haast hebt.

Voor PC-gamers is schoonmaken wat lastiger. Veel toetsenborden kunnen opgeschroefd worden en natuurlijk kun je alle toetsen individueel verwijderen. Dat zijn de twee makkelijkste manieren om alle chipskruimels en dotten cool ranch-saus uit je toetsenbord te verwijderen. Voor je muis geldt hetzelfde als voor een controller. Bijhouden werkt het beste, maar als je het apparaatje uit elkaar schroeft kun je echt hard aan de slag.

Voor de console/PC zelf geldt wel altijd: ga alleen aan de slag met schroevendraaiers, moersleutels en kettingzagen als je precies weet wat je doet. Een klassiek schroefje dat je na het terug in elkaar zetten over hebt is meestal geen drama, maar het beschadigen van een moederbord of het afbreken van de Wi-Fi-ontvanger is andere koek.

Werkt je console/PC dikke prima en ondervind je geen problemen, blijf er dan gewoon van af. Heb je wel problemen, dan is een professioneel repareerbedrijf misschien de beste optie. Ga je toch aan de slag met het uit elkaar halen van je apparaat, doe dat dan nooit met grof geweld. Dat wil zeggen dat een stofzuiger nooit een optie is. Gebruik eventueel wat schoonmaakalcohol en een wattenstaafje. Onthoud: blazen helpt ook niet tenzij je het hele apparaat open hebt liggen! Het stof gaat anders gewoon op een andere plek zitten.

Van welke orde ben jij? De ‘niet eten tijdens gamen’-dude, de ‘regelmatig schoonmaken’-kerel of toch wel de ‘eens in het decennium lenteschoonmaak’-gamer? Wat zijn schoonmaaktips die jij nog zou willen delen? Laat het weten in de comments!

2 reacties

  1. Ik installeer windows ieder 2 jaar opnieuw, dan is de pc weer redelijk schoon.

    Mn pc staat op het bureau en zuigt zo nauwelijks stof aan. Iedere 4 jaar een keer met de compressor (met luchtdroger) en een houten stokje om de fans stil te houden en hij is weer als nieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *