Column: slechte Snapchat kwartaalcijfers zegen voor Android

Snapchat
Dat krijg je ervan als je meer dan de helft van je gebruikers opzadelt met een waardeloze applicatie.

Enkele jaren geleden zorgde Snapchat voor een doorbraak op het smartphonegebied. De app heeft zich in een razendsnel tempo onmisbaar weten te maken op de vele toestellen van jeugdige gebruikers. De app waarin je snel en gemakkelijk foto’s en filmpjes stuurt, is inmiddels bij veel jongeren niet meer van hun smartphone weg te krijgen.

De afgelopen tijd is Snapchat echter flink veranderd. Zo is er een Mijn Verhaal-modus toegevoegd, een Discover-pagina met het laatste nieuws gericht op de doelgroep van Snapchat én een flinke dosis advertenties. Daarnaast is de Snapchat-ervaring op vrijwel alle Android-smartphones een verschrikking ten opzichte van de iOS-variant.

Niet zo gek, aangezien Snapchat’s eigen CEO openlijk ervoor uitkomt Apple de voorkeur te geven. Mede door het gebrek aan verbetering en de Spectacle-flop lijkt Snapchat nu op de blaren te moeten zitten. Met een groei van slechts 4,5 miljoen nieuwe gebruikers ten opzichte van de verwachte 8 miljoen dit kwartaal, is het niet gek dat de aandelen van het bedrijf flink daalden na deze bekendmaking.

Snapchat update Discover-functie

Verder daalden de advertentie-inkomsten met 60 procent. Een omzet van 207,9 miljoen dollar lijkt veel op papier, maar Snapchat had de afgelopen periode ingezet op maar liefst 235,5 miljoen dollar. Dat Spiel drastische herzieningen heeft aangekondigd, lijkt de ultieme poging om het vege lijf van een van ’s werelds meest populaire apps ooit te redden.

Zo moet Snapchat een stuk toegankelijker worden voor gebruikers boven de leeftijd van 34 jaar. De huidige Snapchat is (volgens Spiegel) voor hen erg complex en niet helemaal te volgen. Dit betekent dat er qua beleid (en marketing waarschijnlijk) het een en ander zal gaan veranderen.

Waar met name Android-gebruikers van zullen smullen, is dat het bedrijf zich gaat focussen op het ontwerpen van een volledig nieuwe Android-applicatie van Snapchat. Het lijkt erop dat de huidige variant zo complex in elkaar steekt, dat er geen hoop meer voor is.

Snapchat

De reden waarom foto’s en video’s van Android-toestellen via Snapchat vaak zo belabberd is, ligt er namelijk aan dat de Android-app enkel gebruikmaakt van de ‘zoeker’ van je camera en alleen een screenshot opslaat bij het maken van een foto. Aangezien de batterijslurpende applicatie dus geen gebruikmaakt van de camera API (Application Programming Interface), zorgt dit voor de vaak waardeloze foto- en filmkwaliteit.

Het is te hopen dat de ontwikkelaars van Snapchat op z’n minst proberen om de Android-variant gelijkwaardig te maken aan die op iOS-smartphones te vinden is. Het zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat veel tieners overstappen naar Android en dit soort memes tot de verleden tijd behoren.

3 reacties

  1. heb niet echt problemen met snapchat op android, maar het is idd een rot applicatie. daarnaast ook instagram, whatsapp en messenger van de facebook groep hebben nu ook zo een verhaalfunctie dus dat spaart weer een app uit voor velen.

  2. Ik ben zelf een middelbare scholier dus ik ben inderdaad schuldig aan dit een “essentiële app” vinden. Maar, naast alle bs die gewoon bij mijn leeftijd horen is het wel een handige app om even snel tekst of een tekening aan een foto toe te voegen omdat de Samsung galerij in dat opzicht best wel ruk is. Plus, er wordt in een whatsapp groep nogal erop los gestuurd wat allemaal geheugen inneemt, dat probleem heeft Snapchat dan weer niet. Er zijn dingen voor te zeggen, maar dat ik die dingen weet heeft ermee te maken dat ik nog deel ben van de doelgroep 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *