Cryptocrisis betekent einde voor honderdduizenden miners

Crypto-mining-farm-geslotenAl helpt de Chinese fiscus ook niet echt mee.

Transacties met cryptovaluta worden opgeslagen in een digitaal kasboek. Om fraude te voorkomen worden die transacties in blokken goedgekeurd. Die goedkeuring ontstaat door het oplossen van zeer ingewikkelde rekensommen. Deze rekensommen zijn zo ingewikkeld dat hiervoor computers nodig zijn. De bezitter van de computer die de rekensom goed oplost krijgt als beloning cryptovaluta. Dit proces wordt ‘mining’ genoemd.

Dit systeem werkt zolang de waarde van de valuta hoger is dan de kosten om die cryptomunten te minen. Mining werd tijdens de hype van cryptokoersen in 2017 snel populair en er verrezen, bijvoorbeeld in IJsland en China hele fabrieken waar alleen maar computers stonden die aan het minen waren. Deze mining farms vormden al snel een industrie en het duurde niet lang voor beleggers niet alleen in cryptovaluta maar ook in miningfarms konden beleggen. Nu de cryptomunten de laatste tijd enorm in waarde zijn gedaald heeft dit ook gevolgen voor de miningfarms. Het bleek voor vele farms verliesgevend om met minen door te gaan. Hierdoor zijn in de afgelopen 14 dagen al tussen 600.000 en 800.000 miners gestopt.

Op internet zien we inmiddels filmpjes van complete miningfarms die voor oud-ijzerprijs worden ontmanteld. Overigens is de lage koers van de cryptomunten niet de enige oorzaak. Door de snelle technologische ontwikkelingen zijn computersystemen om te minen vaak verouderd en aan vervanging toe. Deze investering is met de huidige koersen niet te dragen. Daarnaast is voor het minen veel energie nodig en dit leidt tot maatschappelijke discussies en steeds hogere stroomkosten. Tot slot hebben veel mining farms in China te maken ingrijpende belastingcontroles. Als gevolg hiervan moeten veel mining farms dicht tot de zaken op orde zijn en ze beloven een register van kopers en verkopers bij te houden. Aangezien anonimiteit een groot goed is in cryptovaluta kost dit zoveel klanten dat veel Chinese mining farms na een controle niet meer open gaan. Of dit gezien de koersstijgingen van dit moment te vroeg is zal de tijd leren.

[gv data=”PLnOwGKyf-A”][/gv]

2 reacties

  1. Mooi!
    Cryptocurrencies zijn onzin.
    Energie verslinden aan het minen van cryptocurrencies is ook zonde. Je betaalt snel 40k aan CO2 belasting voor een beetje leuke auto (in NL), maar ondertussen staan er hele fabrieken kolen op te roken om een virtueel piramidespel te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *