Data Selfie: bekijk hoeveel Facebook van jou weet [video]

Data Selfie
Elke stap die je zet wordt grondig geanalyseerd…

Het is inmiddels geen geheim meer dat Facebook data van al haar gebruikers verzamelt. Het bedrijf van Mark Zuckerberg houdt in de gaten welke pagina’s je bezoekt, wat je interessant vindt, wie je vrienden zijn en ga zo maar door. Hoewel het bedrijf nooit openlijk heeft verteld wat het precies met deze gebruikersdata doet, maakt ons dit er zeker niet meer gerust op.

Zeker wanneer een simpele Chrome-tool als Data Selfie (niet te verwarren met deze inmiddels verwijderde app) ons een goed voorbeeld kan tonen wat Facebook zoal weet over ons. De extensie bekijkt na de installatie welke activiteiten je uitvoert op het sociale medium, waar je op klikt, wat je doet en ook hoe lang je ergens naar kijkt.

Nadat Data Selfie enkele uren met je mee heeft kunnen kijken, is het tijd om de verzamelde gegevens in kaart te brengen. In een speciaal rapport toont de extensie verschillende statistieken. Denk hierbij aan bezochte pagina’s, wat je leuk vindt en dergelijken. Een stuk verontrustender is echter dat Data Selfie ook in kan schatten of je emotioneel relaxt, gelovig of niet gelovig bent, en wat je politieke voorkeur is. Allemaal dingen die je waarschijnlijk niet eens expliciet meldt op het sociale medium.

Natuurlijk is de informatie van Data Selfie alleen voor jou zichtbaar, maar de data die Facebook van jou beheert stuurt het bedrijf waarschijnlijk doodleuk op naar adverteerders. Zij kunnen hierdoor gerichte reclameboodschappen naar je sturen.

[gv data=”P0vlYo8BS84″][/gv]

Ook benieuwd naar welke info jij prijsgeeft op het sociale medium, zonder dat je dit misschien zelf doorhebt? Data Selfie is nu gratis te downloaden in de Chrome Web Store.

Eén reactie

  1. hoe meer Google van me weet, hoe beter de reclames op me afgestemd zijn.
    wat dat betreft weten ze blijkbaar nog helemaal niks (nuttis) over me. reclame’s zijn meestal totaal niet op mijn voorkeur afgestemd dus ik maak me geen zorgen gezien de echte goudstaven precies daar te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *