Dit SSD ‘stickie’ van Intel bevat 32TB opslagruimte

Hoeveel porn... ik bedoel, huiswerk kun je daar wel niet op opslaan?!
De technologische vooruitgang is niet meer bij te houden.

Met een bescheiden (ouderwetse) harde schijf van 1TB ben ik een tevreden en nederige PC-gebruiker, maar voor de toekomstige maniakken heeft Intel een nieuw product ontwikkeld. Je leest het al in de titel, deze oversized USB-stick (‘Liniaal’ genoemd) heeft opslagruimte goed voor maar liefst 32TB. Dat is terabyte, niet gigabyte.

Intel onthult de Intel® SSD D5-P4326, een SSD-schijf die ruimte heeft voor 32TB aan informatie, maar niet veel groter is dan een ouderwets liniaal van 30cm lang. Okay, hij is wat dikker en zwaarder dan een gemiddeld liniaal, maar toch.

Geheugencellen werden voor het Liniaal door middel van nanotechnologie in 64 lagen op elkaar gestapeld, in plaats van slechts één laag. Dat levert de meest ‘dichte’ SSD van Intel ooit op, maar wat heb je er aan?

Nu, voor consumenten zal het ding ongetwijfeld onbetaalbaar zijn. Samsung onthulde bijvoorbeeld recentelijk ’s werelds grootste SSD (30TB) en dat ding zou na een snelle rekensom makkelijk tienduizenden euro’s kunnen kosten.

D technologische vooruitgang is overigens ontzettend indrukwekkend. Het Liniaal verbruikt slechts een tiende van de energie die nodig is om een gewone harde schijf aan te drijven. Daarnaast neemt de gadget een ongelofelijk kleine hoeveelheid ruimte in; een harde schijf met deze hoeveelheid opslagruimte zou maar liefst 20 keer zo groot zijn als het Liniaal!

Voor nu is de USB-stick op steroïden handig voor providers die cloud-opslag leveren. De opslagapparaten, nu even bakstenen genoemd, kunnen opgebouwd worden tot data-opslaghuis ten grootte van één serverslot. Als je dat doet, dan heb je een bescheiden petabyte aan opslag. Petabyte… 1000 terabyte. 1.000.000 gigabyte. 1.000.000.000.000.000 bytes. Okay, onvoorstelbaar veel opslagruimte dus.

Heel veel ruimte is één ding, maar wat dacht je van deze microSD-kaart van 512? Of als je een hele dikke PowerPoint-presentatie wilt maken, dan kun je misschien deze USB-stick van 1TB gebruiken. Uiteindelijk is zoveel opslag leuk en aardig, maar je kunt ook altijd een slang ‘opslaan’ in een harde schijf. Daarover hier meer.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *