Dit zijn de 10 best verdienende iOS apps uit 2018

Een hoop onbekende apps
De helft is compleet onbekend voor Nederlanders.

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat we weer interessante data hebben om het afgelopen jaar te typeren. Zo zette Business Insider door middel van data van Sensor Tower een lijst in elkaar met de 10 iOS apps die het meeste geld in het laatje brachten.

Als je zonder te spieken een top 10 zou moeten maken van de best verdienende apps in de App Store van Apple, dan zou het kunnen dat je er een paar raadt. Toch durf ik als doorgewinterde tech-journalist te stellen dat zo’n beetje de helft van de onderstaande apps compleet onbekend is voor me.

Zo wordt de lijst bekleed met een aantal Aziatische en Amerikaanse apps waar wij nog nooit van gehoord hebben. Nou ja, tenzij je regelmatig video’s streamt met Youku of iQiyi. Die laatste ontvangt overigens exclusief Netflix-content omdat China niet zo blij is met buitenlandse content. Oh, ben jij iemand die altijd gekke video’s deelt via het sociale platform Kwai?

Een aantal apps zijn dus duidelijk niet ingeburgerd in Nederland, terwijl andere applicaties zo’n beetje op al onze smartphones (iPhones in dit geval) staan. Uiteraard spant Netflix zonder genade de kroon met een App Store-inkomst van bijna $800 miljoen, terwijl ook Hulu, YouTube en Tinder het ontzettend goed doen.

Opvallend is Tencent Video, dat kennelijk een groot streaming platform is in China. Het bedrijf achter Tencent Video, Tencent Holdings Limited, is een Chinese investeerder die ondertussen een hoop vingers in de pap heeft. Zo hebben ze de rechten van PlayerUnknown’s Battlegrounds in China, bezitten ze delen van grote banken in het land en hebben ze aandelen in Tesla Inc., Epic Games en HBO. Het bedrijf werd dan ook niet voor niets als China’s meest waardevolle bedrijf gekroond door de Wall Street Journal.

1. Netflix — $790,2 miljoen
2. Tencent Video — $490 miljoen
3. Tinder — $462,2 miljoen
4. iQiyi — $420,5 miljoen
5. Kwai (Kuaishou) — $264,5 miljoen
6. YouTube — $244,2 miljoen
7. Pandora — $225,7 miljoen
8. Youku — $192,9 miljoen
9. QQ — $159,7 miljoen
10. Hulu — $132,6 miljoen

Kortom, nu de helft van de best verdienende apps uit 2018 uit China komt, kun je wel stellen dat het voormalig communistische land de tech-wereld stevig aan het overnemen is. Dat blijft overigens niet bij apps, want in de smartphone-industrie zijn we al lang gewend aan Chinese producten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Vivo, Oppo, Huawei, OnePlus, Xiaomi of Honor?

Lees ook: De meest populaire iOS apps in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *