Eindelijk: overheid versoepelt regels voor drone-vliegers

Eindelijk: overheid maakt commercieel vliegen met drones gemakkelijker
Goed nieuws voor drone-fanaten: de regels voor commerciële vliegers worden mogelijk nog dit jaar een stuk soepeler.

Op dit moment is het zo goed als onmogelijk om als professional je drone de lucht in te sturen. Je hebt namelijk een ontheffing en een vergunning nodig en het kost veel tijd om dat allemaal goed voor elkaar te krijgen. De Rijksoverheid laat echter weten dat het van plan is om de regels voor drones van minder dan vier kilogram te versoepelen, zodat er niet langer een ontheffing nodig is om te kunnen vliegen. Ter verduidelijking: een DJI Phantom weegt ongeveer een kilo, dus je kunt nog steeds met behoorlijk serieuze drones aan de slag.

Het vliegen zelf is wel aan meer regels gebonden, want de overheid zit er nog steeds niet op te wachten dat het mis gaat. Je mag bijvoorbeeld niet hoger dan 50 meter vliegen of binnen 50 meter van gebouwen komen. Ook is het verboden om binnen een straal van 5 kilometer van vliegvelden te komen.

Wil je per 1 oktober met een zwaardere drone (meer dan vier kilogram) vliegen, dan maakt het niet langer uit of je er particulier of professioneel mee vliegt. De overheid eist dan namelijk van iedere vlieger dat ze een brevet en een vergunning hebben. Voor dit brevet zul je een theorie- en een praktijkexamen moeten afleggen.

Nog geen reacties

  1. Hoe is dit winst? Alleen bedrijven en journalisten profiteren hiervan. Voor de liefhebbers wordt hun hobby alleen maar verder ingeperkt.

    Dit toont wederom aan hoe weinig verstand van zaken politici hebben en in wat voor een regelziek land wij leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *