FBI en NSA luisteren 9 Amerikaanse techbedrijven af

PRISM gegevens
Schokkend nieuws uit de VS, journalisten van The Guardian en The Washington Post hebben informatie in handen gekregen waaruit zou blijken dat de FBI en NSA (National Security Administration) directe toegang zouden hebben tot de servers van onder andere Facebook, Apple, Google en Microsoft.

Op die manier zouden ze het gedrag van bepaalde mensen in de gaten houden en ingrijpen indien nodig. Het zou daarbij niet gaan om Amerikaanse staatsburgers, maar alleen om niet-Amerikanen. Dit Top Secret programma draagt de naam PRISM en zou in 2007 van start gegaan zijn.

The program facilitates extensive, in-depth surveillance on live communications and stored information. The law allows for the targeting of any customers of participating firms who live outside the US, or those Americans whose communications include people outside the US.

Uiteraard ontkennen alle betrokken bedrijven dat ze ook maar ooit gehoord hebben van PRISM. Bedrijven als Microsoft, Google, Facebook en Apple stellen dat ze wel voldoen aan gerechtelijke bevelen, maar dat ze geen ‘vrijbrief’ geven aan de NSA/FBI om zomaar op hun servers te neuzen.

In hoeverre dit programma daadwerkelijk bestaat is natuurlijk nog maar de vraag. Het klinkt in elk geval allemaal heel erg eng. Toch denk ik niet dat de gemiddelde internetter zich enige zorgen hoeft te maken. De personen die in de gaten gehouden worden zullen ongetwijfeld al eerder op een andere manier in het vizier van de geheime diensten gekomen zijn. Constant een paar miljard mensen monitoren is niet te doen.

Mijn gevoel zegt dat op deze manier hoogstens geprobeerd wordt om enkele duizenden (vermeende) terrorristen in het vizier te houden. To be continued! (via: guardian.co.uk & washingtonpost.com)

Wat dit verhaal nog extra interessant maakt is het feit dat gisteren ook bekend werd dat de Amerikaanse telefoonmaatschappij Verizon in het geheim informatie over haar klanten aan Amerikaanse geheime diensten verstrekte.

PRISM deelnemers

3 reacties

  1. Tsjah, de grote vraag is natuurlijk wat hier waar van is, en als het waar is: wat kan het voor kwaad? wel raar trouwens dat ze het dan niet gewoon bekendmaken, maarja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *