Dude betaalt €100.000 (ETH) voor gebakken auto-lucht

Absurd
Mensen doen gekke dingen om iets ‘hun bezit’ te mogen noemen.

Een wel heel toegewijde fan van de nog niet uitgebrachte game F1® Delta Time heeft recentelijk zo’n €100.000 in Ethereum neergelegd voor een virtuele raceauto. Terwijl sommige analisten stellen dat we straks allemaal in de supermarkt met cryptocurrency betalen, denkt deze anonieme koper dat het eigenlijk vooral gaat om het aanschaffen van een auto waar hij nooit écht in zal kunnen rijden.

De anonieme koper betaalde in totaal 415 ETH, op het moment van schrijven zo’n €99.822 waard. De afgelopen dagen was een tweetal andere gebruikers, Steve321 en Robertwhite genaamd, tegen elkaar op aan het bieden voor de auto. Het laatste bod, voordat de anonieme koper de 415 virtuele munten overmaakte stond op 396.

De koper kreeg in ruil daarvoor een auto genaamd de 1-1-1, de eerste auto aangeboden voor de game, aangedreven door cryptocurrency. De 1-1-1 is een zogenoemde non-fungible token (NFT’s), een unieke currency die in-game geruild kan worden, bijvoorbeeld voor andere unieke auto’s, coureurs en onderdelen.

Met Ethereum kopen spelers dus unieke in-game onderdelen die ze vervolgens kunnen gebruiken in de toekomstige gameplay-elementen van F1 Delta Time. Yup, je leest het goed, je hebt op het moment absoluut niets aan een duur speeltje als de 1-1-1; het race-gedeelte is er nog niet. Verder kun je naast NFT’s ook gewone fungible tokens (FT) kopen. Dit is de gewone currency in-game waarmee wederom items gekocht kunnen worden.

Nu, het is mij een volledig raadsel waarom de bieder überhaupt zo veel geld zou willen betalen voor een virtueel item, als hij voor datzelfde geld een hele mooie échte wagen zou kunnen kopen. Nu is de F1-community ontzettend groot en heeft de racesport een gigantisch toegewijde fanbase, maar dit zie ik toch wel als een nieuw level van toewijding.

Okay, soms geven spelers duizenden euro’s uit aan mechanieken zoals FIFA Ultimate Team, maar dan héb je tenminste nog iets. Je kunt met de gekochte voetballer spelen, je bezit de speler en kunt zo eventueel gemakkelijker van anderen winnen. De 1-1-1-eigenaar heeft in de praktijk niets meer dan het onderstaande filmpje.

[gv data=”ubo010n1Jns”][/gv]

Het team achter Delta Time komt op ten duur natuurlijk nog met een race-element waarbij spelers competitief kunnen racen tegen elkaar. Althans, dat beloven ze, maar als doorgewinterde gamer gaan hier allerlei belletjes bij me rinkelen. En al wordt de functie uiteindelijk beschikbaar, ook dan moeten spelers zich ervan bewust zijn dat een gast met €100.000 aan ‘fun coupons’ dus een veel grotere kans heeft om van jou te winnen dan dat jij hebt met je brokkenpiloot en flutwagen. Pay to win, noemen ze dat.

Hoe dan ook, volgens onze eigen Robert is er wel degelijk een toekomst voor Blockchain gamen, beschrijft hij in dit artikel. Sterker nog, je kunt op het moment al Pokémon spelen door middel van crypto-betalingen.

Update 28-05-2019 (15:08): Informatie toegevoegd over biedingen van andere gebruikers

Foto @F1® Delta Time

17 reacties

  1. Dit is gewoon sponsoring/investering in het spel, alleen dan in de vorm van een auto. 1+1=3 dus de auto is gekocht voor 100,000 euro.
    Dat, of, je kan dit aan andere spelers verkopen voor echt geld

  2. Huidige waarde zegt niks over de investerings waarde. Misschien heeft meneer nog wel 10k ETH liggen die hij ooit voor €10,- gekocht heeft. Crypto heeft pas waarde als je het omzet naar €/£/$. Denk dat deze meneer het gekocht heeft als investerings object…net zoals in de echte wereld. Iemand die geld heeft gemaakt met crypto zal toch wel misschien ergens een klein beetje verstand hebben hoe je meer geld kan maken met andere dingen.

    • @isn1981: Inderdaad. Blijft wel bizar. Doet mij denken aan die pizza van 10000 bitcoins, alleen toen was de bitcoin nog niks waard. Dit is toch wel even de next level, daarentegen als je ziet hoeveel gasten geld verdienen met het opzetten van een nieuwe munt en er alleen maar valse beloftes op los laten, dan is dit niet eens zoveel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *