Help! Nederlanders massaal belaagd door cybercriminelen

Stereotype cybercrimineel
Cybercriminaliteit en digitale spionage blijven de grootste dreigingen voor overheid en bedrijfsleven. En voor u, als burger.

Dit blijkt uit een rapport dat de overheidsdienst met de meest fancy naam ooit, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), vandaag naar minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft gestuurd.

We worden kwetsbaarder omdat ALLES op internet wordt gezet. Het is fijn om je data in een computercloud te hebben staan, maar de kans op hacking wordt alsmaar groter. Ja, duh, zegt u nu, maar de overheid lijkt hier nu ook achter te komen. Dit zegt de NCSC hierover:

Hulpmiddelen om aanvallen uit te voeren worden via ‘cybercrime-as-a-service’ commercieel door malafide partijen beschikbaar gesteld. Daarnaast wordt de potentiële impact van incidenten steeds groter waardoor de mogelijkheid van verstoring van de vitale infrastructuur en mogelijke maatschappelijke ontwrichting ook toeneemt. Dit komt door de toenemende afhankelijkheid van ICT door ontwikkelingen als hyperconnectiviteit, cloudcomputing en de mate waarin internet wordt ingezet.

Voor de burger is identiteitsfraude – vanochtend nog in het nieuws omdat het eindelijk strafbaar wordt – het grootste probleem. Of zoals de NCSC het zegt:

Burgers worden met name geraakt door identiteitsfraude en chantage. Hierbij staan belangen als geld, privacy, beschikbaarheid van online diensten en digitale identiteit op het spel. Zij hebben vooral te kampen met het vrijwaren van hun eigen computers en elektronica van malware en ransomware.

Ook faalt u, burger, bij het fatsoenlijk beveiligen van uw systemen:

“Wel heeft een brede groep organisaties belangrijke basismaatregelen, zoals het patchen of updaten van systemen of het wachtwoordenbeleid, nog niet voldoende op orde. Daarom zijn oude kwetsbaarheden en aanvalsmethoden nog steeds effectief.”

Rusland, China, Syrië en Iran vallen Nederland aan

Wat ook uit het rapport blijkt, is dat Nederland (nog steeds) digitaal wordt aangevallen door landen als Rusland, China, Syrië en Iran. Vooral het leger is daarbij de Sjaak. De AIVD zegt letterlijk:

De AIVD heeft het afgelopen jaar spionageaanvallen vastgesteld op Nederlandse civiele organisaties dan wel via de Nederlandse ICT-infrastructuur, vanuit onder meer China, Rusland, Iran en Syrië. De MIVD constateert dat de defensie-industrie een gewild doelwit is van cyberspionage en beschikt over aanwijzingen dat de cyberspio- nagedreiging zich eveneens richt op partijen met wie de defensie- industrie samenwerkt. Informatie verkregen door spionage op deze industrie dient het belang van staten. Daarnaast constateert de MIVD kwaadaardige phishingactiviteiten richting Nederlandse militaire vertegenwoordigingen in het buitenland.

Enfin, dit is nog maar een bloemlezing uit het ietwat verontrustende rapport van de NCSC. Het zelf doorspitten kan in DIT PDF’je. Let ook op hoe vaak PRISM en de Amerikaanse spionage bij bevriende lidstaten aan bod komen. Inderdaad, exact nul keer.

Eén reactie

  1. Het is gewoon een duidelijk verhaal… het internet is en zal nooit meer veilig worden voor wie dan ook. Of het nou door particuliere bedrijven of overheden is, gevolgd worden we allemaal en iedereen wil alles over ons weten onder het mom van verbetering van dienstverlening of onze veiligheid.

    Iedereen die daar nog intrapt denkt hoogst waarschijnlijk ook nog dat alles op het internet een feit is. Ik lees verschillende berichten over die Snowden: sommige prijzen hem, anders vinden hem een verrader. Ik val binnen de eerste groep. Dat er gegevens worden gezocht en gebruikt voor daadwerkelijk onze veiligheid kan ik nog mee leven, zoveel heb ik ook weer niet te verbergen. Maar dat deze gegevens ook worden gebruikt en/of verspreid voor commerciele doeleinden (lees: bevoordelen van de positie tegenover concurrentie) geeft aan dat onze overheden ons vanzelf kapot maken. Dit is de reden waardoor de crisis is begonnen en strips als Dredd ineens een stuk geloofwaardiger maken. Zodra een overheid zijn eigenlijke doelen uit het oog verliest en gaat handelen als een bedrijf, klopt het van geen kant meer. En het ergste is, alle overheden doen er aan mee.

    Helaas hoef ik mij niet druk te maken om mijzelf, dat zal nog wel goed gaan zolang ik nog leef (ik ben 27, dus waarschijnlijk zo’n kleine 60 jaar). Waar ik me meer zorgen om maak zijn mijn kinderen, die ik nog moet krijgen. Aan het begin van de crisis hoopte ik dat die ervoor zou zorgen dat we weer wat terug zouden vallen naar de basis, maar het is alleen maar erger geworden dan ooit. En uiteindelijk zal dat de mensheid de kop kosten, hebzucht naar macht en geld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *