Intel-CEO dumpt aandelen – Wist hij van de massale lekken?

De blauwe lijntjes representeren datalekken
Het Intel-beveiligingslek krijgt een drizzel van schandaal.

Intel-CEO Brian Krzanich dumpte de laatste maanden zoveel aandelen in zijn eigen bedrijf als hij legaal kon doen. Het nieuws komt naar buiten nu blijkt dat bijna alle Intel-processoren op aarde twee serieuze beveiligingslekken bevatten. Ook AMD- en ARM-processoren lijken kwetsbaar te zijn voor zogenoemde Meltdown- en Spectre-aanvallen.

Het verhaal over kolossale lekken in zowel oude- als nieuwe Intel-processoren krijgt een staartje, want er lijkt een hoop aan de hand te zijn bij het Amerikaanse bedrijf. Deze week werd bekend dat praktisch alle processoren vervelende kwetsbaarheden bevatten waarmee (met redelijk wat moeite) gevoelige gegevens van de gebruiker gestolen kunnen worden.

Nu meldt BusinessInsider dat de CEO van Intel in oktober vorig jaar al plande om bijna 80% van zijn aandelen in het bedrijf te verkopen. Nu zul je denken ‘hey, dat was toch voordat bekend werd dat er beveiligingslekken zijn?’ Jazeker, maar Intel wist hier in oktober 2017 (met dank aan Google) al maanden van. Hoewel het bedrijf natuurlijk ontkent dat het dumpen van de aandelen van de CEO iets te maken had met de serieuze lekken, lijkt dat met de huidige feiten op tafel erg sterk.

Dus, in juni van vorig jaar gaf Google een belletje aan Intel en informeerde het bedrijf dat er serieuze problemen waren met de processoren. Het ging hierbij om processoren die vanaf 1995 gemaakt werden. Intel, stouteriken dat het zijn, maakte deze informatie niet publiekelijk. Ruim 3 maanden laten plant CEO Krzanich de verkoop van 78% van zijn aandelen; volgens zijn contract moet hij minimaal 250.000 aandelen in het bedrijf hebben. Eén keer raden hoeveel hij er nu nog heeft?

Ik sport al heel mijn leven Intel-processoren in mijn (zelfgebouwde) desktops, maar wellicht dat ik de volgende keer voor een AMD-chipset ga. Niet dat AMD-processoren wel lek-vrij zijn, maar het achterhouden van deze informatie en de CEO die halsoverkop zijn eigen hachje probeert te redden… Tja, dan doe mij toch maar een AMD. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een beveiligingslek van een maand geleden. Mogelijk gaat het hierbij om dezelfde lekken, wat des te kwalijk is voor de producent.

Eén reactie

  1. Het heeft gewoon te maken met de verandering in het belastingstelsel waar deze heer woont. In 2018 zou hij meer belastingen hierop dienen te betalen. Dat is de reden waarom hij deze van de hand doet. Natuurlijk is het gemakkelijker roepen dat hij van de bug wist en nog profijt trekt hiervan voor het aandeel keldert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *