Kan Bitcoin nog een grote ongerelateerde hack aan?

Wederom paniek en angst op de virtuele handelsmarkt
De zoveelste Zuid-Koreaanse hack slaat weer een deuk in ’s werelds grootste cryptocurrency.

Een ruime week geleden kelderde de Bitcoin-koers plotseling, waarna investeerders en analisten met hun handen in het haar zaten. Wat bleek? Een Zuid-Koreaanse handelsplaats werd gehackt, wat een negatieve invloed had op alle grote cryptocurrency. Vannacht gebeurde bijna exact hetzelfde.

Met een handelsvolume van $300 miljoen per 24 uur is het Zuid-Koreaanse Bithumb de op zes na grootste virtuele handelsplaats voor cryptocurrency ter wereld. Criminelen maakten omgerekend zo’n €25 miljoen buit terwijl de handelsplaats krampachtig alle overgebleven munten naar een veilig deel overplaatste.

De vorige grote Zuid-Koreaanse hack had een gigantische impact op onder andere de Bitcoin en het is nog maar de vraag of de karige $6.624 dollar per Bitcoin (op het moment van schrijven) aanhoudt, of nog verder naar beneden stort.

Wanneer een exchange gehackt wordt, raken veel investeerders in paniek. ‘Wat als mijn wallet straks gehackt wordt? Wat als mijn exchange het doelwit is?’ De gedachtegang zorgt ervoor dat veel eigenaren van bijvoorbeeld Bitcoin hun munten dumpen uit onzekerheid of angst. Het hogere aanbod zorgt op zijn beurt weer voor een lagere prijs.

Het is de zoveelste keer dat grote bedrijven binnen de crypto-wereld gehackt worden. Coincheck verloor na een gigantische hack $320 miljoen dollar en moest daarom honderden miljoenen compenseren. Ook werd het wederom Zuid-Koreaanse Youbit voor de tweede keer in een jaar tijd gehackt, wat het bedrijf failliet achterliet. Kortom, paniek en angst zijn slechte raadgevers, maar met zo veel hacks van grote instanties is het niet meer dan menselijk om te gaan twijfelen. Het kost volgens de Universiteit van Texas slechts $1.5 miljoen dollar om een miljardennetwerk van cryptocurrency omver te gooien.

UPDATE: Bithumb laat weten dat men alle verloren miljoenen zal vergoeden.

Foto @BeatingBetting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *