Krijgen Netflix en Apple TV + er een serieuze concurrent bij?

youtube-gratis-originals
Deze streamingdienst maakt alle Originals gratis toegankelijk.

Vanmorgen hield Youtube een presentatie voor haar aandeelhouders. Daar werd ook vooruit gekeken naar de komende plannen. De grote man achter Youtube, Robert Kyncl, bevestigde daar een aantal geruchten. Allereerst maakte hij bekend dat Youtube inderdaad onder het label Youtube Originals in gaat zetten op interactieve series. Youtube-ster Mark Fischbach geeft je als streamer/kijker de mogelijkheid krijgt om zelf het verloop (en wellicht de afloop) van verhaallijnen te bepalen.

Daarnaast bevestigde hij dat alle content van Youtube Originals gratis beschikbaar komt. Uiteraard moet er wel geld verdiend worden, dus de gratis versie wordt voorzien van advertenties. Vraag is of deze optie, net als de gratis films, voor ons alleen via een omweg te benaderen is.

Voorlopig komen er naast de bestaande Originals negen nieuwe Originals beschikbaar. Naast de hiervoor genoemde interactieve serie kunnen we verder een documentaire over sportcomedygroep Dude Perfect verwachten. Verder is er sprake van een onderzoeksshow en een aantal educatieve films van ‘School of Life’, dat op zoek gaat naar de grootste filosofische uitdagingen van deze tijd. Ook komt er in juni een documentaire uit over de Latijns-Amerikaanse popster Maluma.

Zoals gezegd is nog niet exact bekend wat de plannen voor Nederland zijn. Wel heeft men bekend gemaakt dat minimaal de helft van het ontwikkelbudget is bestemd voor content voor mensen buiten de Verenigde Staten.

De mogelijkheid om een advertentieloos premium-abonnement te nemen blijft overigens bestaan. Daarnaast is Youtube op basis van eerdere afspraken gebonden om een aantal producties achter de betaalmuur te houden. Tot slot zal de betaalde premium-dienst uitgebreid worden met andere extra functies. Zo komt het nieuwe seizoen van karateserie Cobra Kai voor reguliere en premium users beschikbaar. Reguliere users mogen maximaal 1 aflevering, voorzien van advertenties, per week bekijken. Premium gebruikers kunnen de nieuwe serie zonder advertenties of beperkingen direct helemaal bekijken.

Volgens schattingen heeft Youtube tot nu toe 75 series en 28 films onder de ‘originals’ aangeboden. Qua aanbod blijft dit dus nog achter bij de andere grote streamingdiensten. Youtube maakte echter duidelijk serieus werk te willen maken van streaming en veel meer content te willen produceren. Hierover volgt later in het jaar meer nieuws. Zou Netflix na Apple TV+ en Disney+ nu nog een grote streamingconcurrent krijgen?

Eén reactie

  1. Youtube is al een concurrent.
    Ik heb Youtube de hele dag o pde achtergrond aan staan, Maar Netflix gaat gemiddeld om de dag voor een uurtje of 2 aan.
    Ik spendeer aanzienlijk meer tijd op Youtube. En ik ken zo nog een handvol anderen die ook dagelijks veel op YouTube zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *