Officieel: dit zijn de iPhone XS en iPhone XS Max

Apple
Apple heeft eindelijk het doek getrokken van de nieuwe iPhones! Te beginnen met de XS en de XS Max.

De nieuwe iPhone XS is de eerste nieuwe iPhone van vanavond. Het is kort gezegd de verbeterde versie van de iPhone X, zoals we vaker de S-modellen van Apple hebben gezien. Voor het eerst in de geschiedenis van de iPhone heeft de XS een IP68 certificatie. Dit betekent dat water en stof niet langer een probleem zijn. De concurrentie had dit al veel eerder, maar nu is Apple ook eindelijk zover. De iPhone X had een IP67 certificatie, wat een zeer beperkte water- en stofbestendigheid betekende.

iPhone

De iPhone XS komt in twee varianten op de markt. Met een 5.8-inch en een 6.5-inch Retina OLED HDR scherm. Laatstgenoemde is de grootste iPhone tot nu toe. Het topmodel gaat iPhone XS Max heten. Beide OLED-iPhones hebben een pixeldichtheid van 458 ppi en komen met bekende zaken zoals 3D touch.

iPhone

FaceID is ook aangepakt met de nieuwe iPhones. Het systeem is veiliger geworden en het algoritme is verbeterd. FaceID werkt op de iPhone XS sneller in vergelijking met zijn voorganger. Die snelheid is mede te danken aan de nieuwe A12 Bionic Chip. Volgens Apple is deze processor 15 procent sneller en is de chip 40 procent zuiniger. De GPU is daarnaast 50 procent sneller in vergelijking met de A11 chip. Klinkt in theorie geweldig, maar in de praktijk zijn dit geen cijfers om van achterover te vallen. Sinds de iPhone 7 zijn de toestellen niet meer merkbaar traag, zoals dat vroeger wel zo was.

iPhone

De camera van de iPhone XS is ook verbeterd. De dual-camera heeft een grotere sensor dat voor diepte moet zorgen bij het maken van een foto. Het betreft een 12-megapixel camera. De selfiecamera is een 7-megapixel camera en door de nieuwe sensor werkt deze frontcam twee keer zo snel in vergelijking met de iPhone X.

iPhone

Verder is de introductie van Smart HDR iets nieuws. Met Smart HDR kunnen meerdere frames zonder lag worden vastgelegd. Dit betekent dat een foto van een bewegend object voor een scherper resultaat zorgt. Als voorbeeld laat Apple een foto zien van een dame, waarbij haar haren door de wind wapperen. Dankzij Smart HDR lijkt het windstil, aldus Apple.

Dankzij de nieuwe A12 chip kan de diepte van een afbeelding na het maken van de foto bewerkt worden. Zo kun je achteraf bepalen of de achtergrond met een scherpe voorgrond ook scherp, of juist vaag moet blijven.

Smart HDR

De iPhone XS heeft een 30 minuut langere batterijduur in vergelijking met de iPhone X. Zonder de capaciteit te noemen, spreekt Apple over de grootste batterij in een iPhone. Tevens introduceert het techbedrijf met de iPhone XS de mogelijkheid van dualsim. Ook dit is een feature die de concurrentie al jaren had en Apple niet. Het is geen dualsim in de traditionele zin van het woord. Het gaat hier namelijk om DSDS, dat staat voor dual SIM dual standby. Het is een elektronische tweede sim.

De nieuwe iPhone XS is verkrijgbaar met 64 GB, 256 GB en 512 GB opslag. Prijzen beginnen bij 1.159 euro. De iPhone XS Max komt eveneens met 64 GB, 256 GB en 512 GB opslag. Deze smartphone is er vanaf 1.259 euro. Pre orders beginnen op 14 september. Vanaf 21 september liggen de nieuwe iPhones in de winkel.

iPhone

UPDATE: lees ook onze vergelijking van de iPhone XS vs iPhone X en de iPhone XS vs. Samsung Galaxy S9.

32 reacties

 1. Lekker die prijzen … Let wel, je begint bij 64GB wat voor velen die dit soort highend smartphones kopen toch echt wel te weinig vinden en heb je dus standaard de extra markup en ga je wederom richting een MBP qua prijs.

   • @dgh74: Alsof je een ander Highend Iphone had als de X ..
    En ja, de X met 64GB is het meest verkocht omdat het de goedkoopste was die mensen konden vinden.
    Nu met alle extra tech, power en de toekomst (want je doet toch zo lang met een Iphone en al die updates) brand je zo door die GB’s heen.
    Er is iets zoals GB inflatie … Je kunt ieder jaar minder met je geheugen want alles wordt groter, dat is gewoon een feit. Tenminste als je iets anders doet dan smsen, bellen, en 6 foto’s maken met kerst en nieuwjaar.

    Oh wacht ff, nu ga je komen met de cloud storage en het opslaan bla bla bla …

    • @turbobrick: Wat een vriendelijke sfeer!

     Ik vind het niet zo’n vreemd. Ja, die Apple prijzen zijn erg hoog. Maarreh, ze verkopen nog altijd goed. Mensen vinden de minpunten die jij ervaart niet erg genoeg om enorme bedragen neer te tellen. Er is kennelijk een markt voor. En wie is Apple om daar niet aan te voldoen ;-). Commercieel bedrijf: minimaal investeren, maximaal cashen. Altijd zo geweest. Zal altijd zo blijven. Een BMW of Mercedes is ook erg duur, terwijl een Skoda of Renault sneller, completer en goedkoper is. ‘Premium’ noemen ze dat. Als bedrijf is het geweldig als je dat succesvolle recept in handen hebt!

     • @willeme: Niemand heeft het over de Apple cijfers, het feit dat men winsten maakt komt door de hogere premiums op alle producten.
      Natuurlijk is er een markt voor want het is de enige keuze binnen het ecosysteem.
      Mensen zijn gewoonte dieren en blijven vaak bij hun veilige haven en willen niet graag teveel verandering.
      Net zoals met auto’s zie je vaak dat mensen die merktrouw zijn dat rijden omdat hun vader ook altijd Volvo reed, of Subaru bijvoorbeeld.
      Mensen switchen vaak pas als het te duur voor ze wordt en het niet meer kunnen betalen of ze zoveel pech hebben gehad (en er dus op leeg liepen) dat ze wat anders proberen.

      Natuurlijk zijn Iphone users over het algemeen tevreden, maar je merkt wel dat zelfs bij de hardcore fans het enthousiastme de laatste jaren steeds minder is geworden.
      Ik roep het al jaren, Van trendsetter naar Trendvolger ..

     • @turbobrick: Dat laatste zie ik toch anders. Ik vind Apple juist niet vooruitstrevend. Ze zijn nergens echt een trendsetter in. Ze hebben het met de iPod, iPad en iPhone gedaan. Maar verder hebben ze bijna nooit de rol van pionier en trendsetter gespeeld.

      Apple is juist superbehoudend. Daarom vind ik het prettig om te gebruiken. Alles voelt mooi en degelijk aan, het werkt zeer gemakkelijk en alles spreekt voor zich. Alle ‘noviteiten’ worden pas toegepast wanneer het feilloos in het ecosysteem past.

 2. Niet echt de upgrade die ik had verwacht. Geen USB-C. Nog stééds die ouderwetse Lightning-poort. 512 GB is heel erg welkom, maar de concurrentie kan 1TB leveren. Niemand die het nodig heeft, maar ik zou het wel prettig vinden: alle muziek op ALAC kwaliteit op je telefoon, dat zou wel gaaf zijn.

  Gave upgrades voor de camera, maar die gebruik ik bijna nooit. Waterdichtheid is ook handig, maar ook niet uniek. Kortom, leuke upgrades, maar ik blijf nog eventjes bij mijn gewone X, die ineens niet meer te bestellen is, terwijl de 7 en 8 er nog wel zijn.

  • @willeme: Ja, dat van die lightning port snap ik ook niet …
   Rare is dat men zegt dat je soms technologie moet forceren en dus overstappen op iets om ervoor te zorgen dat het een standaard wordt (USB C only op MB, geen 3.5mm jack maar wireless, etc etc) maar we zien dat niet met de poorten op de Ipad en Iphone. Terwijl Apple ZELF claimde dat USB C de standaard voor de toekomst was en zij zelf ‘dapper’waren om alle andere poorten eraf te gooien op de MB(P).

   Dat van het geheugen, de step in voor dat geld had 128GB moeten zijn, voldoende voor de meesten, NU maar ook over 1 a 2 jaar. 64GB is dat bij echt serieus gebruik van zo’n smartphone gewoon niet.
   Je koopt niet voor niets het top segment en wilt dus ook die dikke camera’s gebruiken, video in 4K en dat lekker showen op een 4K tv die tegenwoordig overal staat. Mooiere applicaties draaien, etc etc etc etc.

   En dan praat ik niet eens over goede kwaliteit muziek die liefhebbers toch graag lokaal hebben staan.
   Bespaar me de cloud story, lokale opslag is echt niet te vergelijken met de cloud.

   Sorry, het is bijna 2019 en 64GB is echt karig voor een 1000+ euro smartphone …. Simpelzat

 3. Toch wel fantastisch hoor hoe Apple het allemaal voor elkaar heeft gewoon aamper iets veranderen hem nog duurder maken en het nog flikken om miljoenen toestellen te verkopen. Of de mensen zijn gewoon extreem dom.

  • @autogeak: Er zijn genoeg DGh74s die alles goedpraten en het voor zichzelf zo draaien dat het een eer is om zoiets te mogen kopen.
   Je ziet ze ook alles maar dan ook alles verdedigen alsof ze Tim Cook zelf zijn.
   Zolang er genoeg mensen zoals hun zijn die daarin geloven en vooral ook zichzelf een lifestyle aanmeten dan gaan de zaken goed.
   Daarbij heb je ook mensen die graag binnen het ecosysteem willen blijven ondanks de mindere kanten en die hebben GEEN keuze anders dan deze toestellen.

 4. ongelooflijk. Wie had dat verwacht dat je meer dan 2000 euro kwijt bent voor een iphone en apple watch! Doe daar nog een flipcase en de draadloze oortjes bij en je bent kleine 2500 euro kwijt!

     • @turbobrick: Met de MacBook charger kun je oko gewoon snelladen. Maar voor het geld moet het er natuurlijk bijzitten. Net als Airpods. Als je vindt dat dit de toekomst is, vervang het dan ook. Zelfde geldt voor USB-C. Zo veel gemiste kansen. Maar ja, mininimale moeite en ze zullen er een lading van verkopen.

     • @willeme: een Note 9 Ultimate Edition 512gb/8gb ram met snel 128gb microSD kaartje komt op 1284 euro, wat ook al waaaay overpriced is voor hetgeen 80% van de mensen een mobiel gebruikt maar nu lijkt deze prijs gewoon redelijk of zelfs goedkoop als je ziet wat er in die bundel zit:

      S-pen stylus
      AKG oordopjes
      LED telefoonhoes
      Oplader
      Draadloze (snel)lader
      Usb c kabel
      DeX kabel (usb C naar HDMI)

     • @jantje_555: Klopt, helemaal. Die dingen die jij noemt hadden van mij wel standaard mogen zijn. Bij Apple mag je voor alles bijlappen en niet zo’n klein beetje ook. Het is dat ik iTunes verreweg de meest prettige muziekbibliotheek vind. Ook vind ik het Apple ecosysteem prettiger dan dat van andere merken. Het werkt echt zeer goed met elkaar samen.

     • @willeme: is gewoon een kwestie van een weekje aanpassen naar alles van google. je gebruikt nu misschien al een gmail adres en google maps of chrome.
      je hebt ook apps en veel internet/youtube info die je helpen over te stappen.

     • @willeme: MacBook lader idd maar lang niet iedereen heeft er 1. Doe er 1 kopen en je bent zo richting de 100 euro kwijt.

      En je hebt gelijk, als het de nieuwe standaard moet worden vervang het dan ook en lever het er dus bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *