Omslachtig: Essential Phone krijgt externe jackaansluiting

Omslachtig
Bij gebrek aan een interne aansluiting kun je altijd een extern apparaatje apart verkopen…

Het was een hele ‘rage’ in 2016 en 2017; gloednieuwe smartphones kregen geen geïntegreerde 3,5mm headphonejack, wat veel audiofielen in het verkeerde… oor schoot. Zozeer, dat deze iPhone-gebruiker zelf een aansluiting in elkaar knutselde. Ook de Essential Phone werd geleverd zonder ingang voor een koptelefoon, maar gelukkig kun je binnenkort een apparaatje kopen om dat probleem te omzeilen.

Essential brengt deze zomer voor de tweede keer een extern (afneembaar) apparaatje uit dat past op de specifieke pogo-pins op de achterkant van het toestel. Met de launch van de smartphone werd ook een 360-gradencamera gelanceerd en deze externe koptelefoonaansluiting genaamd Audio Adapter HD klikt dus ook op de stroomtoevoer op de achterkant van de PH-1.

De geluidsoverdracht gebeurt overigens niet via deze pinnetjes, maar gaat draadloos via een 60GHz verbinding. Volgens het bedrijf is dat heel handig want dan kun je muziek luisteren terwijl je het toestel oplaadt (via de USB-C-aansluiting zou je specifieke koptelefoons kunnen aansluiten). Deze flitsende feature is op bijna geen enkele andere smartphone te vinden… behalve IEDER toestel met een 3,5mm jack.

Nu, Essential stelt zelf dat het de keuze maakte om geen jack-aansluiting te integreren in het design omdat dat zou conflicteren met het ontwerp zelf. De aansluiting zou in de weg zitten voor het vrijwel randloze design en daarbij zou het apparaat dan ook 10% batterijcapaciteit inleveren. Tja, dan fix je het probleem toch op een andere manier?

Overigens valt er nog wat te zeggen voor deze filosofie, want veel bedrijven leken deze keuze te maken omdat het ‘modern’ of ‘edgy’ was. Zoals OnePlus-topman Pete Lau stelde: ‘Het is niet stoer of dapper om de nuttige ingang te verwijderen.’

Hoe dan ook, het apparaatje komt volgens de site van de Amerikaanse smartphonefabrikant later dit jaar uit. De Essential Phone zelf is vooralsnog alleen in de VS beschikbaar, maar het toestel komt tevens later dit jaar naar Nederland. Of de omslachtige externe headphone-aansluiting mee komt, is nog niet bekend.

Meer lezen over de relatief onbekende smartphone? DE PH-1 kreeg relatief positieve reviews bij de release vorig jaar, maar de prijs was waarschijnlijk wat te hoog, want een paar maanden na de launch werd de prijs stevig teruggeschroefd. Tot slot check je hier de uitgebreide teardown van het toestel. Spoiler alert: hij is een nachtmerrie om zelf te repareren (of een jack-ingang in te bouwen).

Foto @Essential

2 reacties

  1. Leuk, dat dit toestel later dit jaar naar Nederland komt. Alleen wel minstens een jaar te laat…

    Deze telefoon gaat binnenkort de boeken in als klassiek voorbeeld van hoe je een veelbelovende marktintroductie op een ongelofelijk klunzige manier om zeep helpt. Doodzonde.

  2. Het enige wat Essential gedaan heeft dat uniek was, was destijds hun mini notch.
    Voor de rest was het rommel (voor het geld) en slaan ze nu met die debiele uitbreiding de plank mis.
    Of je hebt gewoon een 3.5mm jack of je hebt hem niet !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *