(UPDATED) OPPO 125W oplader sloopt de batterij sneller dan voorheen?

Foto @OPPO

OPPO onthult vandaag een razendsnelle 125W smartphone oplader, maar wat heeft dit voor effect op de batterij?

Update 17-07-2020: Het artikel is verrijkt met de uitleg van OPPO over het standaard waar naar gestreefd wordt. De vergelijking tussen 65W en 125W opladen is genuanceerd. Het aangepaste bericht volgt hieronder.

Een oplader van 100 Watt of meer klinkt op papier ontzettend handig. In de tijd dat je een kopje koffie drinkt, heb je het toestel volledig opgeladen. Zo ook de bizar krachtige 125W oplader van OPPO. Maar er zit een potentiële keerzijde aan razendsnel laden. Zoals de meeste smartphone-liefhebbers wel weten, gaat de batterij zelf dan immers sneller achteruit. De vraag is nu, verliest een toekomstige OPPO batterij opgeladen met 125 Watt oplader té snel zijn capaciteit?

OPPO 125W oplader vreet batterij

De onthulling van een 125W oplader door OPPO is op het eerste gezicht behoorlijk indrukwekkend. Voordelen zijn er genoeg, maar er is één groot nadeel, zo berekent AndroidAuthority. OPPO kondigt namelijk aan dat een batterij opgeladen met hun 125W oplader na 800 oplaadcycli nog 80% capaciteit over heeft.

Met andere woorden, als je je telefoon iets meer dan 2 jaar lang iedere dag vol laadt en opgebruikt, is er na die periode een vijfde minder van je batterij over. Een indrukwekkende 5000mAh accu is dus na 2 jaar nog maar een ondermaatse 4000mAh. Nu is het algemeen bekend dat je batterij er langzaam op achteruit gaat; dat hebben we allemaal geaccepteerd. Maar 20% verlies binnen 2 jaar klinkt wel behoorlijk veel.

In een reactie tegenover Apparata laat OPPO weten dat dit helemaal niet zo schokkend is. Batterijen zouden aan specifieke GB/T 18287 eisen moeten voldoen. Er zou tenminste 60% accu-capaciteit over moeten blijven na 400 cylci. Volgens OPPO is 80% à 800 cycli dus ver boven het industrie-wijde standaard.

Gaat batterij nu harder achteruit dan voorheen?

Hetzelfde medium vergelijkt deze casus met een voorgaand statement van OPPO. Een andere smartphone die met 65W opgeladen werd, hield na 800 cycli zelfs nog 91% van zijn capaciteit over. Dat bevestigde OPPO India tegenover een tech-YouTuber. Dit is met andere woorden een behoorlijk stevige score, omdat ook de 65W oplaadstandaard moet voldoen aan de 60% à 400 cycli regeling.

Kortom, het lijkt erop dat een OPPO 125W snellader op papier de batterij iets sneller sloopt dan bij 65W. Toch zou dit bovengemiddeld goed zijn vergeleken met het minimum standaard. In de praktijk moet nog blijken hoeveel meer juice er verloren gaat bij 125W, omdat beide vermogens hetzelfde standaard naleven. Misschien halen ze wel 91% met dat vermogen?! Wanneer OPPO hun nieuwe technologie gaat toepassen, is nog niet bekend.

4 reacties

    • Goed punt! Was een mooie tijd dat je gewoon zonder enige moeite een nieuwe batterij erin kon rammen. Nadeel was dat ze er om de haverklap uitvielen omdat ze zo los zaten..

  1. Ik vraag me af wat de degradatie is als je tot 80% zou laden. Tegenwoordig laden smartphones zo snel, dat je er bijna kan blijven op wachten tot ze vol zijn. Daarom steek ik hem ook niet meer in ’s nachts, maar als ik thuis kom van het werk.
    Als ik het niet vergeet, laat ik hem tot max 80% gaan, en nooit volledig plat ( dacht onder de 20% is funest ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *