Popcorn Time in Nederland al 1,3 miljoen keer geïnstalleerd

Popcorn Time
Toen we in maart voor het eerst over Popcorn Time schreven was het nog een klein en obscuur programmaatje. Inmiddels is het door een groot deel van Nederland omarmt en komen er dagelijks nog duizenden gebruikers bij. Terwijl het kijken van films en series via Popcorn Time ontzettend illegaal is.

Popcorn Time begon als een applicatie voor Windows, OS X en Linux, maar is inmiddels ook te verkrijgen als Android-app. In Popcorn Time kun je op basis van torrents films en series streamen. Er is een gigantische collectie voorhanden die in diverse formaten (720p en 1080p) kan worden afgespeeld. Bij het selecteren van een film of serie wordt er via een torrentdatabase gezocht naar de juiste bestanden. Wanneer je iets afspeelt, worden de bestanden direct gedownload en upload je tegelijkertijd bestanden naar andere torrentgebruikers via het p2p-netwerk. Een groot voordeel van Popcorn Time is dat je niet eerst hoeft te wachten totdat de hele film binnen is, na een paar seconden bufferen begint de film al met afspelen.

Daarmee is Popcorn – sinds het downloadverbod – een illegale maar geduchte concurrent voor Netflix geworden. Het heeft immers een soortgelijke interface waarin films en series als kaarten worden weergegeven, er staan IMDb-ratings bij, vrijwel alle content heeft Nederlandse subs en je kunt van de meeste content eerst trailers bekijken. En laten we niet vergeten dat er, afgezien van de Mac-app, ondersteuning voor Google’s Chromecast aanwezig is. Dat alles zonder er maandelijks €8,99 voor te betalen, Popcorn Time is immers gratis.

Popcorn Time

Tja, zoiets slaat aan bij ons Nederlanders. Android Planet zocht bij de makers van Popcorn Time uit hoe de dienst het in ons land doet. Volgens een woordvoerder zijn er 100.000 dagelijks actieve gebruikers, is Popcorn Time al op 1,3 miljoen apparaten geïnstalleerd en komen er per dag 15.000 installaties bij. Daarmee staan we in de top drie van meest actieve Popcorn Time-landen.

“Nederland gebruikt met name de desktop-app: die is goed voor in totaal zo’n 85 procent van alle Nederlandse gebruikers. Op zondag zien we een toename in verkeer, dat is veruit de populairste dag in Nederland om films en series te kijken”

Stichting Brein doet niets

Nu.nl vroeg auteursrechtenorganisatie Stichting Brein naar een reactie op het explosieve succes van Popcorn Time. Die zegt er niets aan te kunnen doen, aangezien Popcorn Time zich niet in Nederland bevindt. Directeur Tim Kuik zegt individuele downloaders niet aan te zullen pakken.

Popcorn time downloaden voor Android, Mac, Windows en Linux kan HIER. De makers zeggen ook aan een iOS-versie te werken, die Airplay ondersteund. Het is nog niet bekend wanneer ze die zullen uitrollen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *