Software wint het van hardware in smartphone strijd?

iOS Android Windows Phone
De strijd tussen fabrikanten van smartphones lijkt zich steeds meer te richten op de besturingssystemen, terwijl hardware een bijzaak lijkt te worden.

Afgelopen week tijdens het WWDC-evenement werd door Apple vliegensvlug de nieuwe MacBook Air aangekondigd, maar als snel werd er overgegaan naar de orde van de dag: iOS 7. Geen nieuwe iPhone of iPad. Nee, software stond centraal tijdens dit evenement. En terwijl de iPhone al lang geen denderende veranderingen heeft doorgemaakt, krijgt iOS een volwaardige opknapbeurt. Het lijkt erop dat fabrikanten software belangrijker gaan vinden dan hardware.

Op zich ook wel logisch. Waar besturingssystemen meer een beroep doen op ‘gebruikerservaring’, gaat het bij hardware meer om feitelijke begrippen als snelheid en resolutie, die bij de meeste smartphones vergelijkbaar zijn. Software is echter meer afhankelijk van de creativiteit van ontwerpers van een bedrijf en wordt niet zo makkelijk nagebootst als bij hardware het geval is.

Ook Steve Clayton, ontwerp manager bij Microsoft, gaf recent aan dat het uiterlijk van software net zo belangrijk, al dan niet belangrijker, is dan hardware van een smartphone. Mensen brengen steeds meer tijd door op hun smartphone, het belang van het software design is daarin dan ook grotendeels bepalend voor de tevredenheid over het toestel.

Is dit een positieve ontwikkeling in de strijd tussen smartphonefabrikanten?

3 reacties

  1. Natuurlijk is er uiterlijk van de software belangrijker dan het uiterlijk van de hardware bij moderne smartphones, die dingen zijn allemaal nagenoeg hetzelfde: afgeronde hoekjes, 1 of geen knop maar vooral een (heel) groot scherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *