Tien dingen die je moet weten over de Playstation 4


Alweer een kleine drie maanden geleden werd de nieuwe spelconsole van Sony aangekondigd. Als alles volgens verwachting verloopt zal ie eind 2013 in de winkels liggen. Wat moet je voor die tijd echt weten over de PS4?

Design
Misschien wel het grootste geheim van de Playstation 4: het uiterlijk. Tot op heden heeft Sony niks willen loslaten over het design van de console; volgens de Japanse multinational zijn vooral de mogelijkheden van de console van belang, niet het uiterlijk. Uiteraard gaan er, zoals hier, hier en hier, de meest futuristische concepten rond op het internet.

Controller
De Playstation 4 krijgt een nieuwe controller, die Sony echter wel heeft vrijgegeven: de DualShock 4. De basisfuncties, zoals de twee joysticks, en vier knoppen links en rechts, van de controller zijn hetzelfde. Maar de nieuwe controller bevat ook een touchpad, die de Start en Select knop doet verdwijnen. Bekijk hier een video over de controller.

Van cell- naar x86-architectuur
Sony vindt dat het maken van spellen voor de Playstation 4 makkelijker moet worden voor spelontwikkelaars. Daarom doen ze in de nieuwe console afstand van de cell-architectuur en krijgt ie een x86-architectuur. Laatstgenoemde wordt ook gebruikt voor PC’s, hierdoor maakt Sony het voor een grote groep ontwikkelaars mogelijk om PS4-spellen te ontwikkelen.

Tweede scherm-App
Sony zal naast de console ook een applicatie introduceren die geïnstalleerd kan worden op smartphones en tablets. Met de app zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om spelinformatie te bekijken en tijdens het gamen ook via een tweede scherm het spel te beinvloeden.

Geen wachttijd
Jarenlange frustratie zal eindelijk opgelost worden met de nieuwe PlayGo-functie die de PS4 met zich meekrijgt. Deze feature zorgt ervoor dat je tijdens het downloaden van een game ook gelijk het spel kan spelen.

Gaikai
Een gamenetwerk dat volledig is gebaseerd op de cloudtechnologie. Hoe werkt het? Met Gaikai zal het mogelijk zijn een preview te spelen van elke PS4-game, tijdens het gamen kan je met vrienden communiceren en zullen ze je zelfs in-game kunnen meehelpen. Nice.

Systeemgeheugen
De nieuwe console van Sony krijgt een 8 GB GDDR5-systeemgeheugen. Deze weet een brandbreedte van 176 GB/s te realiseren: 18x sneller dan het systeemgeheugen van de PS3. Niks op aan te merken dus.

Nieuwe blu-ray speler
De nieuwe Blu-Ray speler levert een snelheid van 27 MB/s op. Een aanzienlijke verbetering. De PS3-versie leest zijn schijven namelijk met een snelheid van 9 MB/s.

Playstation 4 Eye
Net als voor de Playstation 3, zal ook de vierde console een nieuwe Eye-functie meekrijgen. Deze bestaat uit twee 1280 x 800 camera’s, vier microfoons en een 85-graden beeld. Weten hoe het precies werkt? Klik.

Playstation 4-games
Uiteraard zijn game-ontwikkelaars massaal bezig met het promoten van spellen die uitkomen op de Playstation 4. Inmiddels zijn er al 20 games bevestigd: vrij indrukwekkend aangezien niemand de console nog heeft gezien. Grote namen zijn Assassin’s Creed IV, Battlefield 4, Call of Duty: Ghost en Watch Dogs.

Nog geen reacties

  1. -edit: check, is gefixt!-

    En nu is het wachten op Microsoft om te zien of ze boven Sony kunnen blijven met de volgende Xbox, de geruchten voorspellen al niet veel goeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *