Video: PES 2018 loopt nog steeds flink achter op FIFA 18

Pro Evolution Soccer 2018
Wat EA ook lijkt te gaan doen met FIFA 18, van een echte ‘beauty contest’ lijkt er geen sprake dit jaar.

Elk jaar barst de strijd weer los over welke voetbalgame de beste is: gaat EA met FIFA weer met de imaginaire beker naar huis, of weet Konami met Pro Evolution Soccer toch een beter spel af te leveren? Hoewel het volgens recensenten vaak twee niet te vergelijken spellen zijn, loopt de massa ondanks enorm veel kritiek nog steeds weg met FIFA.

Een van de vele kritiekpuntjes die de voetbalserie van Konami ieder jaar terug hoort komen, is het gebrek aan licenties. Grote teams als Chelsea, Manchester United en zelfs Real Madrid beschikken niet over hun officiële tenues, terwijl Bayern München niet eens aanwezig was in de laatste Pro Evo.

Onder PES-fans is het bekend dat deze ongemakken verholpen kunnen worden door aan de slag te gaan met de zogeheten option files, maar zo hoort het eigenlijk niet te zijn. Onderstaande trailer van PES 2018 legt een ander terugkerend probleem van de serie bloot: het (audio-)visuele plaatje.

[gv data=”hAx9h8T2xmw”][/gv]

In de trailer wordt de laatste wedstrijd tussen Argentinië en Brazilië nagespeeld, waarbij we van dichtbij zien hoe de spelers zich in PES 2018 voortbewegen en hun skills tonen. Heel erg warm worden we er echter niet van.

Grafisch lijkt het spel echter al enkele jaren stil te staan. De FOX engine is vanaf PES 2016 aanwezig en wordt iedere versie weer iets verbeterd, maar delft grafisch telkens het onderspit ten opzichte van FIFA. Zo is er duidelijk overbelichting aanwezig, heeft het gras weinig detail, en is er buiten de tatoeage van Messi qua spelerslichamen weinig verbeterd.

Natuurlijk zegt dit nog niets over hoe het spel speelt en aanvoelt. Zolang het spel zich grafisch niet weet te verbeteren, lijkt het erop dat de Pro Evolution Soccer-serie nooit meer de publiekslieveling wordt ten faveure van FIFA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *