‘Waarom oudere iPhones slechter gaan presteren’

iPhone
Zijn het de updates?

iPhone-gebruikers willen nog wel eens klagen over het feit dat de smartphone trager presteert na een grote iOS-update. Er kan echter ook iets anders aan de hand zijn. Zo worden de prestaties na een tijdje automatisch teruggeschroefd door het iOS, merkte Geekbench op.

Volgens de site worden de prestaties naar beneden gebracht zodra de accu van het toestel onder een bepaalde capaciteit komt. Er werden meerdere iPhones met elkaar vergeleken. Op de iPhones stonden verschillende versies van iOS geïnstalleerd om de prestaties goed te kunnen meten. Uit het onderzoek blijkt dat hoe ouder de batterij is, hoe minder goed de smartphone presteert. Het gevoel dat je iPhone trager is na twee jaar gebruik komt dus niet uit de lucht vallen.

Apple schroeft de prestaties terug, om de batterijduur zo optimaal mogelijk te houden. Als de iPhone dezelfde rekenkracht zou gebruiken als bij de aankoop, zou de batterij een stuk minder lang meegaan op een dag.

5 reacties

 1. Op zich een mooie oplossing en zit ook al vele vele jaren in MAC OS bijvoorbeeld ( meen sinds 2010 ofzo )

  Werkt trouwens ook met luchtdruk. Dus in een vliegtuig gaat er wat snelheid uit en komt er na landing weer bij ( ter voorkoming vlamvatten ).

  Door de overkill aan processor cap ( ook geekbench ) kan er vrij lang worden terug geschroefd voordat de gebruiker iets merkt.

  Het terugschroeven begint trouwens bij 25% slijtage … en dit systeem zit pas in IOS sinds begin van dit jaar (10.2.1).

  Ter “geruststelling” ….Mijn iphone 7 had na psies 1 jaar 8% slijtage. Dus je batterij moet al wat “cycles” hebben gehad voordat de snelheid er uit gaat. Of een batterij moet zijn mishandeld met verkeerde laders / temperaturen en uren pokemon per dag :-).

  MAAR : apple had dit alles wel even mogen vertellen aan de klant bij update 10.2.1. Nu zijn er mensen die een nieuwe iphone hebben aangeschaft terwijl ze slechts de batterij hadden hoeven vervangen voor JAREN extra plezier.

  • @willeme: jup en zo blijft een eiphone nog langer goed bruikbaar en extreem veel waar voor je geld. Je leest nu al vele berichten van mensen die batterij van 6 hebben vervangen en weer als een jekko loopt op IOS 11 met een 3 jaar oude telefoon ( word nu op apparata gemeld na geekbench test …. maar is al 14 dagen bekend dus mensen zijn al aan het vervangen geslagen )

   Maar nogmaals … apple had dit moeten melden en dit gaat nog een (terecht) staartje krijgen.

    • @turbobrick: aha … en daar hebben we turbo weer ( kzat al op je voorspelbare response te wachten 🙂

     Ten eerste moet je beter lezen ( lees ook het geekbench stukje eens ). Dit is sinds IOS 10.2.1 …. van januari 2017 … dus “jaren” is gelul. Ik heb je pas 3 weblinks laten zien waar futuremark het trager worden ontkent bij oudere versies … EN … jawel …. ook al over deze batterij downclocking.

     Ten tweede : dit heeft te maken met een slechtere batterij. Waar jij op doelt zijn de complot theorien dat iphones zonder issues bewust trager worden gemaakt. Dat is dus niet het geval. Zoals je op geekbench kan lezen heeft het GROOTSTE deel van de 6 en 6S nergens last van. Het downclocken begint pas bij 25% slijtage. Heb jij een telefoon van 3 jaar oud met 20% dan heb je nergens last van. Dat verklaard ook waarom er zoveel verschillende reacties zijn over batterij issues. Bij jouw complot zou iedereen er last van hebben.

     Ten derde : dit is zoals ik reeds vertelde … al jaren compleet geaccepteerd bij de MAC en kan het vervangen van een batterij uitstellen ( wat juist goed is voor de klant ).

     Ten vierde weet apple donders goed dat er een vergrootglas op zit … ik gebruik al jaren “battery life” en miljoenen mensen gebruiken geekbench. Apple kan op zijn vingers natellen dat dit uit gaat komen en ze hebben verder niets gedaan om het te verbergen.

     Dit is van een heel andere orde dan google die bewust benchmarks beinvloede bijvoorbeeld.

     MAAR : dat er koppen gaan en moeten rollen bij de communicatie afdeling mag duidelijk zijn. Erg slecht dit. En wanneer apple dit gewoon bekend had gemaakt dan had het een welkome oplossing geweest voor de meeste mensen. Nu heeft het een foute en nate bijsmaak ( terecht )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *