Wat heb je aan een 48MP camera?

Heb je er iets aan?
Is meer ook daadwerkelijk beter?

De meeste moderne smartphones hebben allemaal een 12MP camera en dat is gewoon hartstikke prima. Toch kwamen de Chinezen met een camera die 4 keer zoveel megapixel op zijn naam heeft staan. De vraag resteert dan: wat heb je daar aan?

Hoewel Xiaomi op dit moment het record in handen heeft met de Remdi Note 7, is het de Huawei Mate 20 Pro die het beste illustreert waarom zijn 40MP camera geen baanbrekende feature is. Check hier onze eigen review van dat toestel, inclusief de camera. Spoiler alert: zoveel megapixel hoeft nog geen sterke foto’s te betekenen.

De kracht van een dergelijke smartphonecamera zit hem namelijk in de sensor. 12MP is een prima resolutie en veel meer dan dat is – zelfs met een heel goed display – nauwelijks relevant. Sterker nog, met de collectieve dunne randloze smartphone-fetisj is het helemaal niet gewenst om een smartphone met een gigantische camera-bobbel te hebben. En wanneer je 48MP bruikbaar wil maken, heb je een veel betere sensor nodig.

Doe je dat niet, dan krijg je een staaltje Huawei Mate 20 Pro waarbij ál die pixels in een kleine sensor gepropt moeten worden waardoor de camera – vooral in slechte omstandigheden (met weinig licht) – zwaar gaat onderpresteren. Er is daarentegen een oplossing voor dit potentiële probleem, namelijk een techniek genaamd ‘pixel binning’. Hiermee combineert de software vier pixels tot één om tot een lichter, leesbaardere foto te komen. Het nadeel: een vele lagere resolutie dan dat er op de camera staat. 40MP? Wat dacht je van 10MP bij slecht licht.

Dit levert een 48MP camera op t.o.v. een 12MP

In dezelfde gedachtestroom maakt een 48MP camera met een kleine sensor die gebruik maakt van pixel binning dus een scherpe 12MP foto, mits er een stevige processor aanwezig is. Sony maakt zo’n camera en deelt dan ook de bovenstaande foto ter demonstratie. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit leuk en aardig is op klaarlichte dag, maar dat de echte test ’s nachts plaatsvindt.

Tot dusver is het dus nog een hele uitdaging om alles uit een 48MP camera/sensor te halen en hoewel het weldegelijk een verschil kan maken, zijn er een hoop trucjes en concessies nodig om de volledige potentie te benutten.

Uiteindelijk gaan we waarschijnlijk dit jaar nog een definitief antwoord krijgen op de Koude Camera Oorlog. Dan weten we of 16 camera’s een kiekje mooier maken en of 10x optische zoom in combinatie met een hoge resolutie werkt. Oh, en hopelijk heeft de industrie dan eindelijk besloten waar we die verrekte modules precies gaan laten.

Via: AndroidAuthority

Nog geen reacties

  1. Stel je hebt 2 exact dezelfde camera’s kwa kleuren enzo . Alleen de een is 10 mp en de ander 48mp.

    Van beide print je dezelfde foto uit op een A4 … dan zie je geen verschil. Het verschil krijg je pas te zien op poster formaat. Met een 48mp kan je een kamer scherp behangen. Sus voor 99% van de consument compleet nutteloos.

    Veel mensen denken echter dat het met kwaliteit te maken heeft en trapt vol in de MP marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *