WhatsApp

WhatsApp bug maakt app onbruikbaar. Dit kun je doen

Chatapp WhatsApp wordt geplaagd door een bug. Zo voorkom je dat je moet herinstalleren.

De gespreksapp WhatsApp is enorm populair. Dat is leuk, maar het nadeel is dat bugs en hacks zich snel kunnen verspreiden. Dat merken steeds meer internationale gebruikers. Wij leggen uit wat er gaande is en wat jij kunt doen.

WhatsApp bug maakt app onbruikbaar

Steeds meer gebruikers uit verschillende landen klagen dat WhatsApp onbruikbaar wordt nadat ze een speciale tekst hebben ontvangen. De bug is waarschijnlijk gemaakt in Brazilië en verspreidt zich nu internationaal.

Gebruikers ontvangen een bericht met speciale tekens of een bestand via VCards. In beide gevallen bestaat dit bestand uit een combinatie van speciale tekens. In onderstaande tweet zie je een (wat ouder) voorbeeld.

https://twitter.com/Ian_Oli_01/status/1294732138328338438

Deze zogenoemde virustext wordt al lang gebruikt en volgens gebruikers is Unicode tekst al langer bekend voor dit soort toepassingen.

WhatsApp reageert nauwelijks

De chatapp blijft opvallend stil nu de internationale commotie toeneemt. Gebruikers schijnen dit voorval al sinds drie jaar te melden. Nu vliegt de virustext echter de wereld over. WhatsApp claimt dat zij een patch uitrolt die het probleem voor iOS oplost. Voor Android lijkt die oplossing er nog niet te zijn. Het is daarom verstandig maatregelen te nemen.

Dit kun je doen om jezelf tegen virustext te beschermen.

Als je getroffen wordt en maatregelen niet helpen is de enige oplossing om WhatsApp te de-installeren en daarna opnieuw te installeren. Daarom is het verstandig om, als je jouw chatgeschiedenis wilt bewaren, in ieder geval regelmatig backups te maken.

Om te voorkomen dat je deze ongewenste teksten ontvangt kun je het beste de privacy-instellingen voor groepsgesprekken veranderen. Dit doe je door via ‘instellingen’ naar ‘account’ en vervolgens naar ‘privacy’ te gaan. Daar kies je ‘groepen’ en vervolgens wijzig je de default optie ‘iedereen’ naar ‘mijn contacten’ of ‘mijn contacten, behalve…’. Zo voorkom je dat onbekenden je in een groep plaatsen om de virustext-bestanden door te sturen. Overigens kun je als het goed is binnenkort ook bekende groepen het zwijgen opleggen.

Als je toch zo’n bericht ontvangt kun je het beste de WhatsApp web-app starten op jouw pc of laptop en daar het bericht verwijderen en de afzender blokkeren.

Overigens ontwikkelt de gespreksapp genoeg nieuwtjes, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Bron: Independent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *