YouTube maakt het wéér moeilijker om geld te verdienen

Keer op keer lijkt YouTube een rift te slaan tussen gebruiker, adverteerder en contentmaker
Geld verdienen via YouTube lijkt steeds meer een rocket science te worden.

Het is een zwaar jaar voor YouTube, want hoewel er nog steeds massaal naar content op de video-website wordt gekeken, klagen meer en meer YouTubers over het bemoeilijken van het verdienen van geld met video’s. In een recente ontwikkeling lijkt het miljardenbedrijf wederom een matige, wellicht zelfs uitzonderlijk domme beslissing te nemen.

Uit het niets kunnen YouTubers namelijk hun Patreon-account niet meer ‘embedden’ aan het einde van filmpjes (in de zogenoemde ‘end card’). De crowdfundingsite lijkt een van de meest stabiele en betrouwbare manieren te worden om via YouTube geld te verdienen, sinds het advertentiebeleid (mede door vermeende racist PewDiePie) omgegooid werd.

Een vertegenwoordiger van de videogigant zegt het volgende tegen Polygon: “Creators worden gevraagd om met het YouTube Partner-programma samen te werken zodat we de echtheid van een kanaal kunnen beoordelen. Zo kunnen we kijken of een kanaal de community richtlijnen en het reclamebeleid volgt. Deze update moet misbruik voorkomen en zal huidige YouTube-partners en bestaande end cards niet beïnvloeden.”

Het probleem is daarentegen een beetje dat YouTube-partners pas partners kunnen worden, als ze minimaal 10.000 kanaalviews hebben gegenereerd. Op die manier werd het eerder dit jaar voor kleine- en beginnende kanalen veel moeilijker gemaakt om geld te verdienen. Nu is het dus tevens onmogelijk om je Patreon-account aan een video te linken als je kleiner bent dan 10.000 views.

Waarschijnlijk is deze beslissing een reactie van YouTube op de gigantische toestroom van YouTubers naar Patreon. Omdat het videoplatform een inefficiënt en regelmatig zelfs oneerlijk monetization-beleid voert, zoeken de beroepsvideomakers een alternatieve manier om geld te verdienen. Patreon was zo’n manier. Overigens kunnen YouTubers nog steeds een link in de beschrijving van een video zetten.

Wat denk jij, moet YouTube het advertentiebeleid wat soepeler maken om de YouTubers tevreden te houden of staan ze in hun recht om, zeker na de misstappen van grote YouTubers en de bijbehorende migratie van vele adverteerders, kanalen harder en zorgvuldiger aan te pakken? Laat het weten in de comments.

Nog geen reacties

  1. Valt dus alles weer mee. Als je <10.000 views hebt, DNA ben je ook nog geen kanaal waar voldoende mensen geïnteresseerd zijn om je via Patreon te sponsoren.
    En volgens mij moest ik in 2012 nog 50K views hebben toen ik werd uitgenodigd voor het YT partner program.

  2. “Creators worden gevraagd om met het YouTube Partner-programma samen te werken”
    Voor creators wiens videos ge-demonitarized worden is dat natuurlijk geen optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *