Zo gebruikt Porsche Ethereum blockchain voor hun auto’s

Buzzword
Porsche neemt het fundament van een cryptomunt om hun productieproces te verbeteren.

Het gaat de laatste tijd weer behoorlijk goed met de grote jongens op de cryptomarkt, maar Porsche is om een heel andere reden geïnteresseerd in virtuele munten. De Duitse autofabrikant is namelijk bezig met de achterliggende technologie en niet het beleggen in een munt zelf. Waar heeft Porsche blockchain dan eigenlijk voor nodig?

Blockchain is de datastructuur achter een virtuele munt als Ehtereum, Bitcoin en Ripple en bevat zowel alle opgeslagen informatie over de munt (om decentralisatie mogelijk te maken) en een op cartografie gebaseerde ketting aan informatie om de echtheid van de munt te garanderen.

Porsche wil precies die eigenschap gebruiken in de productie van hun peperdure doch prachtige auto’s. De racemonsterfabrikant is al langer bezig met de toepassing van crypto-technologie maar wist vooralsnog niet zo goed wat het met de blockchain aan moest.

Tijdens de Blockchain Expo in Amsterdam (via: CoinWelt) laat Claudio Welch van Porsche daarentegen weten hoe het automerk de technologie praktisch gaat toepassen: “De ontwikkeling binnen de auto-industrie gaat snel. Technologie speelt daar altijd een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan elektrische auto’s of de ontwikkeling van zelfrijdende wagens. In de laatste jaren lag onze focus op de blockchain en kunstmatige intelligentie.”

In de praktijk gebruikt Porsche straks de blockchain om de herkomst van leer te achterhalen en te volgen. Zo kan Porsche controleren waar de koe vandaan komt (hoe hij heeft geleefd), hoe snel het product werd doorgevoerd en wanneer het dan eindelijk in de autostoel verwerkt is. Zo wil het bedrijf de kwaliteit en betrouwbaarheid van het materiaal waarborgen.

Uiteindelijk zijn blockchain en supply chain twee ‘buzzwords’ die veel in dezelfde zin genoemd worden en Porsche is dan ook niet de eerste die het idee toepast in hun productieketen. Desalniettemin is het een handige toepassing van een concept dat nog veel moeite heeft om voeten aan de grond te krijgen vanwege het gebrek aan een concrete toepassing.

Porsche doet wel meer met hedendaagse technologie die eigenlijk niets met auto’s te maken heeft. Zo maakte het merk deze razendsnelle smartphone in samenwerking met Huawei, deze exclusieve controllers samen met Xbox en kwam het design-team zelfs met deze maffe Bluetooth speakerset.

Lees ook: Zo speel je blockchain Pokémon

20 reacties

  1. Zo veel cringe… ‘blockchain en AI’. Schaam me bijna dat ik ai gestudeerd heb. Hiervoor heb je, zoals voor 99% van de hippe ‘we kijken niet naar de coins maar naar de achterliggende technologie, die gaat de wereld veranderen’ toepassingen aan een gewone database ook genoeg. Diepe zucht.

  2. Het kan aan mij liggen, maar het voelt nogal of ze perse iets met blockchain wouden doen. Waarom gebruik je hiervoor niet gewoon een database?

  3. Ze kunnen het beter gebruiken om hun auto’s mee te beveiligen tegen diefstal. Is de persoon die nu de auto opent wel degene die hij zegt dat hij is? Evt met een combinatie van sleutels en telefoon ofzo, maar je kunt natuurlijk veel meer data gebruiken om een uniek profiel van de eigenaar te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *