Boekhouding automatiseren | De beste boekhoudprogramma’s

Organisaties zijn vaak veel tijd kwijt aan hun boekhouding. Vooral in kleine organisaties kan dit ten koste gaan van andere processen, je hebt als onderneming immers een beperkt aantal uren dat je in kan zetten. Door je boekhouding te automatiseren, maak je tijd vrij door je financiële processen efficiënter te laten verlopen. Hierdoor kun je je weer focussen op de zaken die behoren tot de kern van het bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat je je boekhouding automatiseert? Dat leggen we je hier uit!

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Automatisch boekhouden in 5 stappen

Wanneer je besluit de boekhouding te automatiseren krijg je te maken met verschillende processen die je moet doorlopen. Het kan in het begin een tijdrovende klus zijn, maar zorgt er op de lange termijn voor dat je veel winsten behaald in je organisatie.

 1. Breng de huidige processen in kaart

Om te begrijpen waar de huidige knelpunten zich bevinden en hoe je de huidige processen binnen je bedrijf kunt optimaliseren, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat de stand van zaken is. Door te analyseren waar verbetering plaats kan vinden, heb je een goed beginpunt. Dit is ook belangrijk om te begrijpen welke automatiseringen je het meeste tijd én geld op zullen leven. 

 1. Maak een selectie van de belangrijkste automatiseringen

Nu je een overzicht hebt van alle processen die verbeterd kunnen worden, kun je selecteren welke processen je het meeste op gaan leveren. Misschien ben je financieel niet direct in staat om al je processen te automatiseren. Dan is het verstandig om te beginnen met de processen die het meeste opleveren

e-Boekhouden.nl e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis!

Pros:
 • Maak gemakkelijk facturen en offertes
 • Inclusief ondersteuning per telefoon of e-mail
 • Komt met handige koppelingen
 • Eerste 15 maanden gratis
 • Erkend door de belastingdienst
Cijfer:
5.0
 1. Automatiseer de belangrijkste processen

Wanneer je eenmaal een online boekhoudsysteem hebt aangeschaft, kun je hiermee vrij eenvoudig verschillende processen automatiseren. Eén van de eerste dingen die je kunt doen is het digitaliseren van je facturen. Het systeem kan bijhouden wanneer een verstuurde factuur betaald moet worden, en deze automatiseren voor een bepaalde periode. Hetzelfde geldt ook voor facturen die je zelf ontvangt en moet betalen. Door ook deze te automatiseren, betaal je je crediteuren altijd op tijd. 

 1. Koppel & integreer andere software

Eén van de beste aspecten van boekhoudsoftware is dat je het kunt koppelen met verschillende andere systemen. Hierbij kun je denken aan CRM-, sales-, en marketing software. Door middel van integraties tussen deze verschillende systemen haal je het meeste uit je data. 

Daarnaast kun je veel boekhoudsystemen ook koppelen aan je bankrekening en de belastingdienst. Dit maakt het betalen van rekeningen en doen van belastingaangifte nóg eenvoudiger. Een fijne bijkomstigheid is dat de kans op fouten zo ook verkleind wordt. Je klanten kunnen door de digitale facturen en bankkoppeling snel en veilig openstaande facturen betalen.

 1. Analyseer de resultaten

Ten slotte kun je de opgeslagen data nu analyseren. Wanneer alles in één systeem is geordend is het makkelijker om patronen te ontcijferen. Uit deze data kun je vervolgens waardevolle informatie halen waarmee je je bedrijfsprocessen nog verder kunt optimaliseren. Zo zie je het bijvoorbeeld direct als een bepaalde klant altijd zijn rekening te laat betaalt, en kun je hier op inspelen. 

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Tips voor het automatiseren van je boekhouding

 1. Zorg ervoor dat alle bonnetjes direct in je administratie worden ingevoerd. Met een online boekhoudsysteem heb je tegenwoordig vaak ook toegang tot een mobiele app. Hiermee kun je de bonnetjes direct inscannen en invoeren. Zo loop je niet meer het risico bonnetjes kwijt te raken of aankopen te vergeten in te voeren.
 2. Bewaar al je facturen digitaal. Vraag van je leveranciers of partners of zij de facturen digitaal bij je aan kunnen leveren. Zo is je administratie altijd compleet en heb je online een overzicht van alle (betaalde) facturen. 
 3. Laat je boekhouder meekijken. Als je zelf je administratie doet, maar wel gebruik maakt van een boekhouder voor de controle, kan het helpen om deze mee te laten kijken. Zo ben je niet achteraf veel tijd kwijt aan het corrigeren van eventuele fouten, maar kunnen deze meteen opgelost worden door je boekhouder.

De beste boekhoudsoftware

e-Boekhouden

Ook de boekhoudsoftware van e-Boekhouden zorgt ervoor dat je je boekhouding makkelijk kunt automatiseren. Het systeem is makkelijk in gebruik en kan door startende ondernemers de eerste vijftien maanden gratis worden gebruikt. Via de mobiele app kun je 24/7 bij je administratie. Gebruikers geven aan vooral de goede klantenservice erg te waarderen. Zo word je direct geholpen als je tegen problemen aanloopt en is de helpdesk goed bereikbaar.

Bij deze boekhoudsoftware wordt er onderscheid gemaakt tussen de boekhouding en de facturering. Hierdoor kun je deze pakketten apart aanschaffen. Voor de boekhoudpakketten betaal je €7,95 of €14,50 per maand, afhankelijk van het aantal boekingen per jaar. De facturatiepakketten kun je afsluiten voor €5,95 of €9,50 per maand, afhankelijk van het aantal facturen op jaarbasis.

e-Boekhouden.nl e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis!

Pros:
 • Maak gemakkelijk facturen en offertes
 • Inclusief ondersteuning per telefoon of e-mail
 • Komt met handige koppelingen
 • Eerste 15 maanden gratis
 • Erkend door de belastingdienst
Cijfer:
5.0

Cash automatisch boekhouden

Met de boekhoudsoftware van Cash kun je meerdere processen automatiseren. Zo kun je met het boekhoudprogramma je bankafschriften inlezen, automatische incasso’s instellen en zelfs werken met verschillende valuta. Eén van de grootste voordelen van dit programma is de integratiemogelijkheid met andere softwareprogramma’s. Zo kun je CRM, projecten en handel modules toevoegen waardoor je direct je hele organisatie inzichtelijk hebt.

Je kunt verschillende pakketten samenstellen binnen Cash. Zo heb je de keuze uit Compact, Compact Pro en Compleet. Voor deze pakketten betaal je respectievelijke €32,50, €52,50 en €72,50 per maand. De prijzen voor extra modules zijn de vinden op de website van Cash.

Conclusie

Door je boekhouding gedeeltelijk of helemaal te automatiseren, kun je dus veel tijd besparen en fouten voorkomen. Vraag je goed af welke automatiseringen je het meeste tijd op gaan leveren en voer deze als eerste door. Integreer je boekhoudsoftware vervolgens ook met andere systemen om het beste resultaat te behalen. Zo verloopt de boekhouding binnen jouw organisatie binnen no-time een stuk efficiënter!

Boekhoudprogramma’s vergelijken?

Je boekhouding automatiseren kun je heel eenvoudig doen met online boekhoudsoftware. Bekijk onze 3 boekhoudprogramma’s.

AFAS Software AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
 • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
 • Hou overzicht over verschillende projecten
 • Optimaliseer workflows
 • Automatiseer je boekhouding
 • Verbeter klantrelaties
e-Boekhouden e-Boekhouden

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Pros:
 • Eenvoudig online boekhouden
 • CRM en boekhouding in één
 • Gemakkelijk uren registreren en factureren
 • Eerste 15 maanden gratis
Cijfer:
5.0
Moneybird boekhoudprogramma Moneybird boekhoudprogramma

Met de boekhoudsoftware van Moneybird kun je eenvoudig je eigen boekhouding bijhouden, of hierin samenwerken met je boekhouder. Krijg overzicht in je administratie, maak en verstuur je facturen en krijg nieuwe inzichten in je financiële situatie.

Pros:
 • Uitgebreide kennisbank met instructievideo's
 • Stel offertes en facturen op
 • Maak eenvoudig templates in je eigen huisstijl
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
Lasso Brag
Home » Wat is boekhouden? | Alles over boekhouden 2021 » Boekhouding automatiseren in 2021 | De beste boekhoudprogramma’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *