Online boekhouden voor MKB & ZZP | ZZP, MKB, eenmanszaak, freelancer en kleine ondernemer

Als ZZP’er of MKB’er denk je misschien niet meteen aan het aanschaffen van een boekhoudprogramma. Bij startende ondernemingen wordt de boekhouding vaak gedaan in Excel. Wanneer je onderneming groeit, zul je waarschijnlijk te maken krijgen met heel veel informatiestromen. Een goed boekhoudprogramma kan dan een goede oplossing bieden. Daarom kijken we hier naar oplossingen voor gratis online boekhouden voor MKB en ZZP.

Waarom moet ik mijn online boekhouden voor mkb automatiseren?

Als je werkt als freelancer, ZZP’er of kleine ondernemer zul je waarschijnlijk niet meteen een boekhoudprogramma overwegen. Voor startende ondernemingen is de boekhouding vaak nog niet een groot deel van de dagelijkse activiteiten. Maar zodra je onderneming groeit of je klantenbestand wordt uitgebreid, zal de financiële administratie steeds meer tijd innemen. Een boekhoudprogramma dat je kunt gebruiken voor online boekhouden kan dan een goede oplossing bieden. Hiermee kun je verschillende processen automatiseren en de informatie op een overzichtelijke manier ordenen. Je financiële administratie wordt hierdoor een stuk efficiënter gedaan. Een groot voordeel hiervan is dat je uiteindelijk meer tijd overhoudt voor andere zaken binnen je bedrijf.

Lees snel verder over onze tips voor online boekhouden als MKB of ZZP’er!

Powered By:

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Online boekhouden voor MKB en ZZP: Waar let je op bij het aanschaffen van boekhoudsoftware?

Klantenservice

Als je je eigen financiële administratie doet, kan het soms voorkomen dat je vragen hebt over het boekhoudprogramma. Als freelancer kun je hiervoor niet terecht bij anderen binnen je bedrijf, dus is het goed om te kiezen voor een software-aanbieder die beschikt over een goede klantenservice voor het online boekhouden. Zo kun je eventuele vragen direct stellen, en blijf je niet met zaken zitten.

Integratiemogelijkheden

Veel boekhoudsoftware biedt de mogelijkheid om een koppeling te maken met andere systemen. Zo bieden veel systemen een optie om een integratie te maken met CRM software, waardoor je alle klanteninformatie kunt koppelen aan de bijbehorende facturen. Als je bedrijf ook een webshop heeft, kun je deze ook met je boekhoudsysteem integreren. 

De schaalbaarheid

De schaalbaarheid van een boekhoudsysteem is belangrijk voor zowel freelancers als MKB’ers. Wanneer een onderneming groeit of krimpt, is het belangrijk dat de boekhoudsoftware dit ondersteunt. Vraag jezelf af of het systeem nog steeds bij al je wensen aansluit wanneer je extra personeel aanneemt of je klantenkring uitbreidt. 

Samenwerking met de boekhouder

Als je je boekhouding laat doen door een boekhouder is het belangrijk dat deze toegang heeft tot je online boekhoudsysteem. Controleer dus van tevoren of het mogelijk is dat zowel jij als je boekhouder toegang hebben tot de online omgeving. 

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Boekhouding bij een eenmanszaak versus boekhouding in het MKB

Boekhouding voor ZZP’ers

Als ZZP’er krijg je te maken met de administratie van je verschillende klanten. Zo moet je je eigen salaris bijhouden en facturen opstellen voor je klanten. Ook krijg je natuurlijk te maken met de BTW aangifte. Met de opkomst van het online boekhouden, kiezen veel ondernemers ervoor om hun eigen boekhouding te doen. Hierdoor blijven de kosten van de financiële administratie laag.

Als ZZP’er kun je kiezen voor een gratis boekhoudsysteem. Hiermee wordt de basisadministratie een stuk makkelijker. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een hybride vorm. Hierbij doe je zelf een deel van je administratie, maar kijkt een boekhouder mee ter controle. 

Boekhouding voor het MKB

In het MKB betreft de boekhouding alle afdelingen binnen een organisatie. Zo krijg je te maken met de urenregistratie van al je werknemers, en moet je hiernaast rekening houden met zaken als vakantie-uren en gereden ritten. Deze administratie is een stuk uitgebreider dan die van een freelancer.

De boekhouding wordt in het MKB dan ook vaak uitbesteed aan een boekhouder. Als je boekhouder nog met een verouderd systeem werkt, of je graag meer inzicht wilt in de administratie, is een online boekhoudsysteem een goede optie. Het is dan ook belangrijk dat je bij de groei van je organisatie de software voor een groter aantal transacties kunt gebruiken. 

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Onze top partners

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
 • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
 • Hou overzicht over verschillende projecten
 • Optimaliseer workflows
 • Automatiseer je boekhouding
 • Verbeter klantrelaties
Bekijk Nu Bekijk Review

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Pros:
 • Eenvoudig online boekhouden
 • CRM en boekhouding in één
 • Gemakkelijk uren registreren en factureren
 • Eerste 15 maanden gratis
Cijfer:
5.0
Bekijk Nu Bekijk Review

Met de boekhoudsoftware van Moneybird kun je eenvoudig je eigen boekhouding bijhouden, of hierin samenwerken met je boekhouder. Krijg overzicht in je administratie, maak en verstuur je facturen en krijg nieuwe inzichten in je financiële situatie.

Pros:
 • Uitgebreide kennisbank met instructievideo's
 • Stel offertes en facturen op
 • Maak eenvoudig templates in je eigen huisstijl
Bekijk Nu
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

Wij helpen je graag op weg

Conclusie: het aanbod in bedrijfssoftware is groot. Dit lijkt heel praktisch, maar in de praktijk blijkt dit voordeel ook meteen een nadeel. Veel bedrijven ervaren het grote aanbod juist als struikelblok voor het maken van een overwogen keuze voor bedrijfssoftware. Wij helpen je daarom om deze keuze wat eenvoudiger te maken. Zo kun je oriënteren, pakketten vergelijken en reviews lezen, waarmee je de beste keuze kunt maken.

Wij zijn als website aan geen enkele aanbieder verbonden. We streven er dan ook naar om je van de meest objectieve informatie te voorzien zonder je te willen beïnvloeden bij je keuze, maar wel om je te helpen bij het maken van deze beslissing. Ben je op zoek naar specifieke informatie, heb je aanvullingen op deze informatie of heb je andere suggesties? 

Het laatste nieuws over software op apparata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *