Project manager vacatures | Alles over projectmanager vacatures

In dit artikel bespreken we hoe je als projectmanager het beste kunt scoren op project manager vacatures. Een projectmanager wordt vaak beschouwd als één van de cruciale schakels in het succesvol opleveren van belangrijke projecten.

Hoewel er veel afhang van het team van ontwikkelaars, testers en bedrijfsanalisten; is het de projectmanager die richting en begeleiding moet geven en het meeste strategisch denken doet. De beste projectmanagers hebben een combinatie van technische, leiderschaps- en sociale vaardigheden.

Wat doet een projectmanager eigenlijk?

Powered By:

Afhankelijk van de branche waarin je werkt, kunnen de taken verschillen. Maar over het algemeen is de projectmanager verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer van het project en moet bekwaam zijn in het managen van de zes aspecten van een project: reikwijdte, planning, financiën, risico, kwaliteit en de middelen. Projectmanagers werken aan specifieke projecten die duidelijke uitkomsten hebben, tijdslimieten hebben en binnen een budget moeten blijven. Je bewust zijn van de taken van een projectmanager is natuurlijk belangrijk wanneer je reageert op project manager vacatures.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Waar letten bedrijven op bij het aannemen van een projectmanager?

Strategisch denken

Potentiële projectmanagers moeten begrijpen hoe IT-projecten kunnen bijdragen aan de groei, innovatie en doelstellingen van een bedrijf. Met de Agile- en DevOps-aanpak moeten projectmanagers continu prioriteit geven aan functies om de bedrijfswaarde te optimaliseren. Tenzij de projectmanager een duidelijk begrip heeft van wat de klant wil en het belang van elke producteigenschap, zal hij moeite hebben om alle projectactiviteiten  goed af ​​te stemmen op de strategie.

Dit vermogen om zich steeds weer aan te passen aan veranderingen is essentieel voor een succesvolle projectmanager. Ze moeten ook anticiperen op mogelijke marktveranderingen en hoe die verschuivingen het hele bedrijf kunnen beïnvloeden. Strategische denkers weten welke vragen ze moeten stellen om markttrends, concurrentie te begrijpen en hoe een softwareproject eruit moet zien om aan die trends te voldoen. Ze moeten proactief zijn en kunnen reageren op marktverschuivingen door hun interne strategieën aan te passen aan de nieuwe vereisten.

Effectieve communicatievaardigheden

Projectmanagers moeten effectief kunnen communiceren. Dit is een must-have eigenschap bij het overwegen van kandidaten. Projectmanagers werken met mensen met verschillende culturele achtergronden en persoonlijkheden. Ze moeten iedereen die bij het project betrokken is, beknopt en op een begrijpelijke manier kunnen informeren. 

Zakelijke belanghebbenden, ingenieurs, teamleiders en klanten hebben mogelijk verschillende communicatiepatronen nodig. Als succesvolle projectmanager moet je de beste manier bepalen om met iedereen te communiceren, zelfs als dat betekent dat je dingen op een verschillende manier moet communiceren met elke verschillende stakeholdergroep, zowel intern als extern.

Als onderdeel van de communicatieve vaardigheden moet de projectmanager vertrouwen kunnen scheppen bij alle belanghebbenden. De ideale projectmanager kan met iedereen goed opschieten of het nu bedrijfsanalisten, softwareontwikkelaars of testers zijn. 

Hij moet het team ook in moeilijke tijden gemotiveerd kunnen houden en het goede voorbeeld kunnen geven. Zoek bij het inhuren van een projectmanager iemand die de volledige levenscyclus, uitdagingen en sterke punten van softwareontwikkeling begrijpt.

Goede Management skills

Naast communicatieve vaardigheden moeten projectmanagers over uitstekende managementvaardigheden beschikken. Ze zijn in staat om moeilijke beslissingen te nemen en hun focus te richten op de behoeften van het bedrijf zonder al te veeleisend te zijn. Goede managementvaardigheden vereisen een goed evenwicht tussen het voldoen aan de behoeften van alle belanghebbenden en projectleiders. Projectmanagers moeten de verschillende standpunten, communicatiemethoden en persoonlijkheden van iedereen waarmee ze dagelijks te maken hebben, begrijpen om het succes van hun projecten te verzekeren.

Kandidaten moeten bereid zijn om compromissen te sluiten wanneer dat nodig is, en moeten uiteindelijk doen wat in het belang van het project is, ongeacht persoonlijke verschillen en meningsverschillen. Dit is iets dat projectmanagers moeten kunnen laten zien, zowel wanneer projecten soepel verlopen als tijdens crisisperiodes. Tijdens een project management vacature procedure is het vaak al duidelijk te zien of een project manager deze kwaliteit in zich heeft.

Risico’s goed kunnen inschatten

Elk IT-project brengt een bepaald risiconiveau met zich mee dat projectmanagers moeten kunnen accepteren. Zonder minimale risicobeoordeling mislukken veel projecten steevast. Projectmanagers moeten begrijpen hoe ze op de juiste manier middelen aan projecten kunnen toewijzen door een bepaald risiconiveau te prioriteren en te accepteren. Dit is een vaardigheid die veel doorgewinterde projectmanagers in de loop van de tijd hebben geleerd.

Risico’s kunnen overal ontstaan: bij mensen, in processen en op het gebied van technologie. Ervaren projectmanagers categoriseren de risico’s meestal op basis van impact en waarschijnlijkheid, en hebben een risicobeperkingsplan klaar voor elk type risico. Als het project bijvoorbeeld het risico loopt niet aan de verwachtingen en eisen van de klant te voldoen, wijst een goede projectmanager de beste teamleden toe aan de taken met de hoogste prioriteit.

Invloed uitoefenen

Een waardevolle vaardigheid die elke projectmanager zou moeten hebben, is het vermogen om anderen te beïnvloeden zonder of met minimale autoriteit. Projectmanagers leiden het bedrijf niet, ze moeten erop kunnen vertrouwen anderen te leiden om hun eigen prioriteiten te bepalen en voor elkaar te krijgen wat nodig is om het succes van een project te verzekeren. Dit vereist een hoge mate van empathie om te begrijpen waar elke stakeholder om geeft, en zo gedeelde doelstellingen vast te stellen en te bereiken. Dit kun je het beste aangeven tijdens je project manager vacature procedure.

Goed kunnen analyseren

Om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen zal een goede projectmanager zijn uiterste best doen om altijd correcte gegevens te vinden en deze te analyseren om weloverwogen beslissingen te nemen. Een projectmanager met uitstekende analytische vaardigheden kan een probleem begrijpen, hoofdoorzaken identificeren en oplossingen bedenken.

Time management en goed beheer van de beschikbare middelen

Problemen  met betrekking tot efficiënt tijdbeheer en resource management doen zich voor in elk project, ongeacht de grootte. Projectmanagers worden geconfronteerd met uitdagingen met betrekking tot beperkte tijd, technologie, kosten en beschikbaarheid van personeel. Een ervaren projectmanager heeft ervaring met deze obstakels en zal voor elk probleem een plan van aanpak hebben, of ze nu worden verwacht of niet.

Projectmanagers die ervaring hebben met het op tijd uitvoeren van projecten met beschikbare middelen en budget zijn de kandidaten die je zoekt. Stel tijdens het interviewen van een kandidaat voor een rol als projectmanager situationele vragen over eerdere projecten en conflicten die ze hebben meegemaakt en hoe ze deze hebben opgelost.

Up-to-date met recente technologieën en ontwikkelingen voor projectbeheer

In de IT-industrie is constante verandering het enige dat nooit veranderd. Naarmate technologieën zoals AI, Machine Learning, Virtual Reality en Smart Things opkomen, zullen de meeste IT-organisaties manieren moeten bedenken om hier het beste uit te halen. Het is handig als de projectmanager ervaring heeft met een reeks technologieën in eerdere projecten die aantonen dat hij in staat is gelijke tred te houden met de nieuwste technologie.

Projectmanagers moeten ook bekend zijn met meerdere projectmanagementmethodologieën, zoals Waterfall, Agile en Kanban. Ze moeten op de hoogte zijn van Agile-concepten zoals Scrum, Iteraties, Sprints en Backlog. Ze moeten in staat zijn om continu feedback van klanten en veranderende eisen in het product te verwerken. In het tijdperk van DevOps, met continue ontwikkeling en levering, kan een traditionele projectmanagementbenadering de snelheid van code-implementatie belemmeren. Het is noodzakelijk dat projectmanagers ervaring hebben met DevOps en de relevante tools zoals Github, Docket, Chef, Puppet en Jira.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Wat zijn de meest voorkomende taken van een projectmanager?

Als we kijken naar de project manager vacatures op LinkedIn voor deze functie en zijn dit de meest voorkomende taken en verantwoordelijkheden van projectmanagers.

Het aansturen van alle verschillende fasen van een project

Het coördineren en volgen van verschillende projecten gedurende een volledige projectlevenscyclus

Projectteamleden begeleiden, motiveren en begeleiden

De algemene reikwijdte van het project bepalen

Projectverwachtingen opstellen en beheren met externe en interne belanghebbenden

Een gedetailleerd projectbeheerplan ontwikkelen om de voortgang van het project te volgen

Professionele zakelijke relaties ontwikkelen

De taken van het project prioriteren

Hoe word je projectmanager?

Als geen specifieke opleiding hebt gehad in projectmanagement, ligt het voor de hand om eerst alleen binnen de branche waarin je al werkt te zoeken naar een project manager vacature. Mogelijk kun je alleen al op basis van je ervaring binnen die bedrijfstak aangenomen worden vooral als je in je huidige of vorige functie al teams geleid hebt. 

Naast ervaring in het leiden van teams kun je moeilijk als projectmanager aan de slag gaan zonder kennis van de processen en tools die gewoonlijk bij projectmanagement worden gebruikt. Neem uitgebreid de tijd om de verschillende procesmanagementstrategieën, projectmanagement software en de verschillende tools te bestuderen. 

Vaak is er meer voor nodig dan alleen een geweldige projectmanager om een project op tijd en binnen budget af te ronden. Projectmanagement software kan je werk veel gemakkelijker maken en je veel tijd en moeite besparen. 

bedrijfssoftware

Sommige bedrijven nemen kandidaten in dienst met weinig of geen ervaring in projectmanagement voor eenvoudige projecten. Bovendien doe je met het werken binnen projectmanagement en het reageren op ook deze project manager vacatures ervaring op en opent het de deuren naar hoger betaalde functies in de toekomst.

Projectmanager is één van de meest gevraagde functies voor groeiende bedrijven en een van de beste carrières die men kan kiezen voor goede doorgroeimogelijkheden. Een carrière in projectmanagement biedt veel kansen op de arbeidsmarkt, een relatief hoog salaris en je hebt altijd een enorm veelzijdige en opwindende werkweek. 

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Onze top partners

Monday is gemaakt om projectmanagement makkelijker te maken. Bespaar tijd met verschillende automatiseringen, integreer verschillende zakelijke tools en prioriteer gemakkelijk de belangrijkste taken.

Pros:
 • Optimaliseer je workflows
 • Blijf up-to-date met verschillende projecten
 • Alle processen op één plek
 • Regel gemakkelijk je urenregistratie en planning
Cijfer:
5.0
Bekijk Nu

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
 • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
 • Hou overzicht over verschillende projecten
 • Optimaliseer workflows
 • Automatiseer je boekhouding
 • Verbeter klantrelaties
Bekijk Nu Bekijk Review

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp.

Cijfer:
4.0
Pros:
 • Meer dan 1500 tevreden klanten
 • Jarenlange ervaring
 • Korting vanaf 4 gebruikers
 • Datagedreven ondernemen
Bekijk Nu

Wij helpen je graag op weg

Conclusie: het aanbod in bedrijfssoftware is groot. Dit lijkt heel praktisch, maar in de praktijk blijkt dit voordeel ook meteen een nadeel. Veel bedrijven ervaren het grote aanbod juist als struikelblok voor het maken van een overwogen keuze voor bedrijfssoftware. Wij helpen je daarom om deze keuze wat eenvoudiger te maken. Zo kun je oriënteren, pakketten vergelijken en reviews lezen, waarmee je de beste keuze kunt maken.

Wij zijn als website aan geen enkele aanbieder verbonden. We streven er dan ook naar om je van de meest objectieve informatie te voorzien zonder je te willen beïnvloeden bij je keuze, maar wel om je te helpen bij het maken van deze beslissing. Ben je op zoek naar specifieke informatie, heb je aanvullingen op deze informatie of heb je andere suggesties? 

Het laatste nieuws over software op apparata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *