Huawei P30 Pro | Kopen? Een review van een comeback

De Huawei P30 Pro New Edition of andere Huawei P30 Pro kopen? Dit model, en andere, laten zien dat de omstreden Chinese reus een indrukwekkende comeback maakt. Daarom kiezen steeds meer smartphone gebruikers voor een Huawei P30 Pro los toestel of Huawei Pro P30 abonnement. We gaan in dit artikel ook in op de Huawei P30 Pro specs en accessoires, zoals een Huawei P30 Pro hoesje.

Huawei P30 Pro kopen, Huawei P30 Pro New Edition
Met de Huawei P30 Pro New Edition maakt de omstreden Chinese reus een comeback.

Een van de allerbeste camera telefoons. Zo kunnen we dit toestel, aan de hand van de indrukwekkende Huawei P30 Pro specs wel kenschetsen. En hoewel dit toestel ook een aantal zwakke kanten heeft, kunnen we toch wel stellen dat het zeker het overwegen waard is om dit toestel van de producent Huawei te kopen, of een Huawei P30 Pro abonnement te nemen als je veel fotografeert.

Wat is er zo nieuw aan de Huawei P30 Pro New Edition?

Bijna niets, vergelijken met de P30 Pro. Huawei bracht de Huawei P30 Pro New Edition uit, om zo onder de Amerikaanse sancties uit te komen. Op deze slimme manier konden op deze telefoon toch de Google-diensten geïnstalleerd worden.

Technisch gesproken is de Huawei P30 Pro New Edition gelijk aan de Huawei P30 Pro specs, maar dan met standaard iets meer geheugen (8 GB RAM en 256 GB interne opslag, in plaats van 6 GB/128 GB). De kleuren van de casing zijn ook wat flitsender. Op die manier was er geen nieuwe Google certificering nodig.

En, de telefoon is nu ook in frosty metallic verkrijgbaar. Kleine verbeteringen dus.

In feite is deze review dus ook een review van de standaard P30 Pro editie.

Huawei P30 Pro kopen, Huawei P30 Pro hoesje
Aurora blue uitvoering

Camera’s

De voornaamste reden om deze telefoon te kopen zijn de camera’s. Deze behoren tot de beste in de markt. De achterkant van de telefoon is voorzien van maar liefst vier camera’s.

De 40 megapixel camera, die je meestal zal gebruiken, is qua resolutie hoog, al is deze minder dan de duurdere Samsung Galaxy S20 Ultra met 108 megapixel.

En voorzien van een periscopische lens, die qua hardware 5x, met softwarematige beeldbewerking zelfs tot 10x in kan zoomen.

De kunstmatige intelligentie-chip zorgt met de eersteklas optica in de meeste gevallen voor een superieure beeldkwaliteit, al is het beter deze uit te schakelen als heldere objecten van dichtbij worden gefotografeerd.

Het lenzensysteem is van Leica, een fabrikant die onder fotografen hoog aangeschreven staat.

Huawei P30 Pro kopen, Huawei P30 Pro New Edition
De Huawei P30 Pro kent maar liefst vier camera’s, waaronder een periscopische 40 MP camera met een 5x zoomlens, de vierkante opening.

De Huawei P30 Pro kopen is in het bijzonder aan te raden voor nachtfotografen. De camera haalt rond de 409.600 ISO. Dit, dankzij het samenspel van de lenzen. Dat is voldoende voor condities met zelfs zeer zwak licht.

Scherm

Het scherm van de Huawei P30 Pro New Edition is goed en voldoet zeker aan de norm voor flagships, maar niet heel bijzonder en in principe vergelijkbaar met dat van andere vlaggenschip smartphones. Het scherm van de nieuwe Samsung Galaxy S21 Ultra is bijvoorbeeld anderhalf keer zo helder. Maar daar betaal je dan ook dubbel zoveel voor.

Huawei P30 Pro kopen, Huawei P30 Pro New Edition
Bron: Huawei

Wel heeft het Huawei P30 Pro New Edition scherm verder één goede, marktleidende eigenschap die het toestel zeer waardevol maakt voor fotografen. De kleurweergave is extreem realistisch met een Delta-E color accuracy score van 0,09 – hoe dichter bij de nul de Delta-E color accuracy score, hoe beter. Dus wat je op het scherm ziet is ook echt wat de camera geregistreerd heeft.

Processor

Om minder afhankelijk te worden van de Amerikanen, heeft Huawei voor het eerst een in China ontwikkelde en geproduceerde processor gebruikt.

De 7 nm Huawei Kirin 980 Octa-core Processor, met hierbij een dubbele Neural-network Processing Unit, als eerste smartphone chipset. Dat wil zeggen dat deze telefoon zelf aan machine learning doet, in plaats van hiervoor data heen en weer te moeten sturen naar een server.

Hoewel deze processor nog niet kan tippen aan de beste Snapdragon processoren, zit de Kirin 980 deze op de hielen en overtreft deze de Snapdragon modellen al op enkele punten.

Huawei Kirin 980

De Huawei Kirin 980 is uitgerust meteen chip die speciaal geschikt is voor machine learning. Bron: Huawei

Ook hier geldt dat de processor weliswaar niet de top van de markt vormt, maar er wel dicht bij in de buurt zit. Duidelijk een bonus dus voor de Huawei P30 Pro New Edition.

Accuduur en snelladen

Qua snelladen staan dit toestel eveneens haar mannetje. De accu van de Huawei P30 Pro New Edition, toch een vrij behoorlijke 4100 mAh, kan in een half uur tot zeventig procent opgeladen worden. En dat is nog niet alles. Vanwege de zeer zuinige processor, kan het toestel meer dan twaalf uur video’s afspelen zonder bijgeladen te hoeven worden.

Een andere interessante feature is dat het toestel niet alleen draadloos, via Qi-compatibele draadloze laders, opgeladen kan worden, maar ook zelf als draadloze lader kan functioneren. Erg handig voor het opladen van kleine gadgets als draadloze koptelefoons.

Software

Dankzij de slimme truc van Huawei om een bestaand model weer opnieuw uit te brengen, is het toestel toch voorzien van de laatste Google apps, zoals Gmail, Google maps en Google Chrome.

Door een maas in de Amerikaanse wet, viel Huawei met deze toestellen niet onder Amerikaanse sancties.

Huawei P30 Pro kopen, Huawei P30 Pro New Edition
Huawei is druk bezig zijn eigen OS te ontwikkelen. Helaas met veel bloatware.

Op de Huawei P30 Pro New Edition draait EMUI 10, dat gebaseerd is op Android 10. Gebruikers klagen over de grote hoeveelheden bloatware, dat wil zeggen: onnodige software, op de telefoon, en de autoritaire bemoeizucht van het OS. Zo raadt het gebruikers aan, Huawei accessoires te kopen in plaats van het toestel te bezoedelen met producten van concurrenten.

Verder doet de software wat het moet doen. In principe kan Huawei profiteren van de open source versie van Android, waar het toekomstige upgrades mee uit kan voeren en in zijn Android-vork EMUI kan verwerken.

Geluid Huawei P30 Pro New Edition matigjes, Wifi modem zeer snel

Haal de P30 niet in huis om te genieten van de verbluffende akoestiek. Dat heeft de telefoon namelijk niet. Wel prettig is de zeer snelle wifiverbinding. De ingebouwde modem kan tot over een gigabit aan data per seconde verwerken. Dat is erg nuttig als je grote hoeveelheden data wilt overseinen, bijvoorbeeld foto’s van je smartphone naar je NAS.

Direct de nieuwste modellen met elkaar vergelijken? Dat kan eenvoudig via GSMWeb!

Huawei P30 Pro hoesje en andere accessoires

Om je mooie toestel en vooral de gevoelige camera’s goed te beschermen, moet je echt een passend Huawei P30 Pro hoesje zoeken.

GSMweb verkoopt allerlei hoesjes speciaal voor dit toestel, variërend van een beschermende extra casing, tot een compleet mapje met daarin ruimte voor bijvoorbeeld je pasjes en papiergeld.

Dit beschermt je toestel goed tegen stoten en vooral krassen.

Huawei P30 Pro kopen, Huawei P30 Pro hoesje
Portemonnee en telefoon beschermer in een. Erg handig dus, dit Huawei P30 Pro hoesje.
Huawei P30 Pro kopen, Huawei P30 Pro hoesje

Verder is vooral als je veel reist, natuurlijk een liefst draadloze powerbank aan te raden, naast natuurlijk het Huawei P30 Pro hoesje.

Ook hier heeft GSMweb enkele voordelige modellen, die niet alleen je telefoon opladen als je het echt, echt heel hard nodig hebt, maar ook je tegelijkertijd een QR lader besparen.

Nog meer weten over deze smartphone? Vergelijk ze op GSMWeb.nl!

Conclusie Huawei P30 Pro New Edition

Het sterkste argument voor Huawei P30 Pro kopen is het eersteklas camerasysteem, waarmee fotografen vooral ’s nachts kleine wonderen kunnen verrichten. Zeker, omdat het scherm kleuren zeer realistisch weergeeft.

Prettig is eveneens, dat het mogelijk is om een extra SD-kaartje bij te plaatsen en hierop foto’s op te slaan. Dit ontlast de overigens zeer behoorlijke interne opslag van 256 gigabyte. Ook hier laat Huawei duidelijk merken dat aan de behoeften van fotografen gedacht is.

Het toestel heeft een vrij grote accu van 4200 mAh, waar het een spaarzaam beroep op doet. Het is ook snel op te laden. Dit zijn beide grote pluspunten voor fotografen die vaak en lang op pad zijn.

De voortdurende handelsoorlog met de Amerikanen vormt een voortdurende zwaard van Damocles dat boven de telefoon hangt. Weliswaar zijn de Google apps nu nog toegankelijk, maar het is natuurlijk de vraag of dat zo blijft.

Voorzover je met Google te maken wilt hebben natuurlijk. In ieder geval heb je voor de zes- tot zevenhonderd euro die dit toestel kost, een zeer goed cameratoestel in handen. Als je je niet al te veel ergert aan de vele lastige bloatware.

FAQ Huawei P30 Pro

Waarom de Huawei P30 Pro kopen?

De camera’s, vooral het nachtzicht. Verder wordt de gemiddelde gebruiker blij van de grote accu, de in verhouding lage prijs, de mogelijkheid een SD kaartje te plaatsen en het energiezuinige toestel.

Hoe zit het precies met de Amerikaanse handelsboycot tegen Huawei?

De Amerikanen verbieden Google om Android en Google apps aan Huawei te leveren. Sommige modellen, zoals licht veranderde bestaande modellen, vallen niet onder de boycot. Die hoeven namelijk niet door Google gekeurd te worden.

Wat is het verschil tussen de Huawei P30 Pro New edition en het standaardtoestel?

Niet heel veel. Het RAM geheugen van de New Edition is 2 GB groter (8 GB ipv 6 GB) en de interne opslag is 256 GB in plaats van 128 GB tot 256 GB).

Huawei P30 Pro los toestel of abonnement?

Meestal is het slimmer om het toestel los te kopen en een sim-only abonnement af te sluiten. Abonnementen met toestel zijn in feite een lening. En daar betaal je rente voor.

Alle Huawei P30 Pro specs (New Edition)

Hieronder vermelden we de volledige Huawei pro P30 specs, inclusief de Huawei Pro P30 New Edition specs, zoals opgegeven door de fabrikant. Dit gortdroge deel is alleen voor de echte liefhebbers, die een compleet technisch overzicht willen hebben van wat voor een toestel ze precies in huis halen. Of, warm aanbevolen, om door te spitten vlak voor het slapen gaan.

Prijs

Huawei P30 Pro kopen: € 365 (rerfurbished) tot 712 euro bij sommige dure aanbieders

Afmetingen

Afmetingen: 73,4 mm x 158 mm x 8,41 mm
Massa: Ca. 192 g (inclusief de accu)
Kleur: Silver frost

Scherm

Schermgrootte: 6,47 inches langste diagonaal (16,43 cm). NB: het scherm heeft afgeronde hoeken, dit getal geeft de diagonaal van het scherm zonder afgeronde hoeken weer).
Kleur: 16,7 miljoen kleuren
Kleurpalet: Wide Color Gamut (DCI-P3)
Type: OLED
Resolutie: FHD+ (2 340 x 1 080 pixels, minus de afgeronde hoeken)

Water- en stofdichtheid

IP68, dat wil zeggen: bestand tegen spatwater, water en stof. En tegen het binnendringen van water, bij een diepte van maximaal 1,5 meter gedurende maximaal 30 minuten en water dat niet meer dan 5 graden C in temperatuur afwijkt van de telefoon. Waterschade valt niet onder de garantie.

Processor en geheugen (RAM en ROM)

HUAWEI Kirin 980 Octa-core Processor
Dual NPUs (Neural-network Processing Unit)
2 x Cortex-A76 Based 2,6 GHz + 2 x Cortex-A76 Based 1,92 GHz + 4 x Cortex-A55 1,8 GHz

EMUI10 (Gebaseerd op Android 10)

6 GB of 8 GB RAM + 256 GB ROM

Huawei P30 Pro New Edition Camera’s

Camera achterzijde:
Leica Quad Camera:
40 MP (groothoeklens, f/1.6 diafragma, OIS) + 20 MP (ultragroothoeklens, f/2.2 diafragma) + 8 MP (telefotopname, f/3.4 diafragma, OIS)
HUAWEI Time-of-Flight (TOF) -camera
ondersteunt autofocus (laser-focus, fase-focus, contrastfocus), ondersteunt AIS (HUAWEI AI beeldstabilisatie).
In verschillende foto-standen kan het aantal pixels licht afwijken.

Camera voorzijde:
32 MP, f/2.0 diafragma
In verschillende foto-standen kan het aantal pixels licht afwijken.

*Het aantal pixels kan variëren afhankelijk van de opnamestand.

Huawei P30 Pro New Edition Accu en Powermanagement

4 100 mAh (Nominale waarde); niet verwijderbaar tenzij door Huawei dealer

HUAWEI SuperCharge (max 40 W)
HUAWEI Wireless Quick Charge (15 W) via Qi systeem (apart verkrijgbaar)

GSM netwerken:

VOG-L29:
Primaire SIM-kaart:
4G FDD LTE:Banden 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 12 / 17 / 18 / 19 / 20 / 26 / 28 / 32
4G TDD LTE:Banden 34 / 38 / 39 / 40
3G WCDMA:Banden 1 / 2 / 4 / 5 / 6 / 8 / 19
3G TDS:Banden 34 / 39
2G GSM:Banden 2 / 3 / 5 / 8 (850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz)

Secundaire SIM-kaart:
4G FDD LTE:Banden 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 12 / 17 / 18 / 19 / 20 / 26 / 28
4G TDD LTE:Banden 34 / 38 / 39 / 40
3G WCDMA:Banden 1 / 2 / 4 / 5 / 6 / 8 / 19
2G GSM:Banden 2 / 3 / 5 / 8 (850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz)

Wifi

802.11a/b/g/n/ac (golf2), 2,4 GHz en 5 GHz
Bluetooth 5.0, BLE, SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC en HWA Audio

USB-poort en aansluiting koptelefoon

Type-C, USB 3.1 GEN1 *
*Deze functie dient te worden gebruikt met de USB 3.1 GEN1-kabel (niet-standaard USB-kabel, dient apart te worden aangeschaft) die deze functie ondersteunt.
*De standaard USB-kabel ondersteunt USB 2.0.

Type-C earjack
PC Data Synchronisatie

GPS en QZSS

GPS (L1 + L5 Dual Band) / AGPS / Glonass / BeiDou / Galileo (E1 + E5a Dual Band) / QZSS (L1 + L5 Dual Band)

Read write-modus / Peer to Peer-modus / Card Emulation-modus (betaling met* SIM-kaart of HCE) wordt ondersteund.

*De simkaart die wordt gebruikt voor sim-kaartbetalingen kan alleen in de SIM1-kaartsleuf worden geplaatst.

Geluid en geluidskaart

Dolby Atmos (Dolby Digital, Dolby Digital+, Dolby AC-4)
mp3, mp4, 3gp, ogg, amr, aac, flac, wav, midi

3gp, mp4

Sensoren:

Omgevingslicht sensor, Vingerafdruksensor op het scherm, Gyroscoop, Kompas, Nabijheidssensor, Zwaartekrachtsensor, Hall-sensor, Infraroodsensor, Kleurtemperatuursensor

In de doos zitten:

Telefoon (ingebouwde accu) x 1
Oplader x 1
Type-C kabel x 1
Type-C oortelefoons x 1
Quick startgids x 1
Uitwerptool x 1
Garantiekaart x 1

Disclaimer: de opgave van de fabrikant zelf is uiteraard leidend.

Overtuigd door de goede Huawei P30 Pro specs?

Je Huawei P30 Pro kopen kan voordelig bij GSMWeb!

Andere Huawei telefoon reviews

Voordelig Huawei P30 Pro kopen?

Eenvoudig de laatste modellen vergelijken? Dat kan eenvoudig via GSMWeb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *