Doet jouw Windows zoekbalk het ook niet?

Er lijkt een wereldwijde storing gaande met de geïntegreerde Windows 10 zoekbalk. Er is wel een workaround.

Windows 10 is misschien een van de meest populaire versies van Microsoft’s besturingssysteem. Toch gaat het behoorlijk vaak mis. Recentelijk had Bill Gates’ bedrijf het moeilijk met een update en ook het hele fiasco rondom de ‘gratis’ versie van Windows 10 is niet mals. Nu blijkt er weer weer iets kapot: de Windows zoekbalk.

Gebruikers op het Reddit Windows 10-forum melden massaal dat hun zoekbalk het niet meer doet. Wanneer ze in de ingebouwde zoekbalk iets intikken, komt er geen informatie terug, zelfs niet als het om een lokale (offline) zoekopdracht gaat. Zover we kunnen beoordelen is het probleem aanwezig bij meerdere, zo niet alle recente versies van Windows 10. Ook lijkt locatie geen rol te spelen.

Wat er precies aan de hand is, is tot dusver onduidelijk maar je weet nu in elk geval dat het niet aan jou of je PC ligt. Overigens zijn er wel meerdere workarounds in omloop om het probleem handmatig te verhelpen, mocht je geen geduld hebben voor de fix die (hopelijk) enigszins snel komt.

In de Reddit-post zeggen sommige gebruikers dat deze fix helpt:

 • Tik Regedit.exe in je zoekbalk en druk op enter
 • Zoek de volgende zin:
  HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search
 • Zoek naar BingSearchEnabled. Als je deze functie niet ziet moet je die aanmaken. Rechter muisknop (in het hele gebied), kies New DWORD 32 bit en type “BingSearchEnabled” (zonder aanhalingstekens)
 • Klik op BingSearchEnabled, zet het op “0” (uit) en druk op OK
 • Herhaal de bovenstaande stappen voor CortanaConsent
 • Herstart je PC

Op deze manier is de online ziekfunctionaliteit uitgeschakeld en zou de zoekbalk het dus lokaal gewoon moeten doen. Het lijkt er dus op dat de online integratie van de zoekfunctie op dit moment stuk is.

Later kun je met de bovenstaande stappen dezelfde functies weer handmatig aan zetten (door de 0 naar een 1 te veranderen). Voor de meeste gebruikers is het overigens gewoon het handigst om te wachten op een fix; zo belangrijk is de zoekbalk voor de meesten toch niet.

Lees ook: Deze game neemt je Windows-pc over en het is geweldig

7 reacties

 1. Hey, nu merk ik het ook ineens haha!
  Vraagje, schakeld die reg edit ook de overige online functies uit? Of ECHT alleen “achter de schermen” online zoek functie? (Blijven de overige icoontjes verder werken?)

  • @lolindir: Zover ik kan inschatten alleen de zoekfunctie en geen enkele andere functionaliteit. Ik heb meerdere Cortana en Bing-related functies in diezelfde map staan, dus het lijkt allemaal individueel geregeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *