WhatsApp

Groepsgesprekken WhatsApp staan gewoon op Google!

Privé groepsgesprekken blijken helemaal niet privé, maar gewoon via Google te vinden en te lezen.

WhatsApp is zo’n beetje de ruggengraat van moderne communicatie via smartphones. Groepsgesprekken zijn daarbij een plek waar mensen virtueel afspraken maken, dingen regelen en met gewoon met elkaar kletsen. Je gaat er dan vanuit dat dit privé is, maar niets is minder waar. VICE vond uit dat toegang tot sommige gesprekken simpelweg via Google te vinden is.

Admins van groepsgesprekken kunnen mensen uitnodigen voor het gesprek door middel van een code. Deze code is daarentegen uitzonderlijk simpel; met een URL kun je toegang aan iemand geven. En deze links worden soms opgepikt door Google. Met andere woorden, met een internetverbinding en de Google zoekmachine zou het kunnen dat men jouw specifieke groepsgesprekken kan inzien. Sterker nog, ook alle persoonsgegevens en eventueel telefoonnummers zijn dan ook zichtbaar.

Voor de duidelijkheid, Google indexeert simpelweg het internet en alles wat via WhatsApp beschikbaar is, kan zo via een Google zoekopdracht gezien worden. De zoekgigant doet hier in wezen niks verkeerd en het heeft dan ook niks met het voorlezen van appjes door Google te maken. WhatsApp – en daarmee Facebook in het verlengde – moeten daarentegen wel even streng worden aangekeken. Hoe is dit in godsnaam mogelijk?!

Iedere uitnodiging, zo schrijft VICE, begint met de URL “chat.whatsapp.com”. Door dit te googelen in combinatie met specifieke informatie over een groepsgesprek, kan toegang tot die groep opleveren. Het medium verkreeg onder andere toegang tot gesprekken waar men porno deelde. Ook zouden ze een groep hebben gevonden van tientallen organisaties die in verband staan met de Verenigde Naties.

WhatsApp reageerde op het exposé van VICE met de waarschuwing dat Google inderdaad dergelijke links kan indexeren als deze publiekelijk zijn gepost. Met andere woorden, als je een deelbare link deelt op een plek die in principe gemakkelijk te vinden is, dan is de kans groot dat Google hem ook gevonden heeft. De chatdienst zegt daarom dat je nooit dergelijke links online moet zetten. Het lijkt me nu overduidelijk waarom; anders kan iedereen je juicy gesprekken bespieden.

Vorige maand had WhatsApp met nog een schandaal te maken nadat Amazon-topman Jeff Bezos via de dienst gehackt werd.

Lees ook: Wil jij volgend jaar nog op WhatsApp?

2 reacties

 1. Logisch want duizenden worden bewust geplaatst op diverse social media en websites zodat IEDEREEN juist mee kan doen !
  Als je gewoon een groepje start en mensen in een groep trekt dan is dat NERGENS terug te vinden.

  Het is in weze het zeggen dat het slot niet deugt als je met een straat feest bewust de voordeur openzet en ook nog eens wig eronder plaatst.

  • @turbobrick: niet waar.
   Een uitnodiging zou alleen gebruikt moeten kunnen worden om lid te worden van een groep, niet om anoniem(!) mee te kunnen lezen.
   Als Google (of wie ook) zo’n chat.whatsapp link opent zou hij (zij, het) in de ledenlijst moeten verschijnen voor hij (zij, het) toegang krijgt tot de inhoud.
   Als groepslid, maar zeker als groeps admin wil ik weten wie er mee (kunnen) lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *