Huawei maakt Apple totaal kapot in mid-high-end segment

Oei
Apple kan Huawei niet bijhouden, waarschijnlijk door Apple’s hoge prijzen.

Landgenoten Huawei en Xiaomi zijn hard aan de weg aan het timmeren om de binnenlandse markt over te nemen en die eerste is zelfs hard op weg om de grootste ter wereld te worden. Niet heel gek dus, dat Apple het moeilijk heeft tegen die grote jongens. Dat het Amerikaanse merk daarentegen zo hard moest inleveren in het top-segment, is misschien wel een verrassing.

Een rapport, gepubliceerd door Reuters, maakt pijnlijk duidelijk dat Apple (in dit geval in China) ontzettend veel moet inleveren. Het marktsegment van smartphones in de $500-$800 klasse is voor ruim een kwart van Huawei, tegenover 8,8% vorig jaar. Ter vergelijking, Apple ging in diezelfde periode van een marktaandeel van ruim 81% naar iets meer dan de helft (54,6%).

Nu spelen er natuurlijk een aantal dingen mee. Ten eerste hebben we het in dit geval over Huawei’s thuismarkt, China, waar ongetwijfeld positiever gekeken wordt naar een ‘eigen’ merk. De recente vete tussen Trump en Huawei en de rechtszaak tegen een Huawei-topvrouw heeft daarbij ook niet geholpen. Ook zou de stagnerende economie in China een behoorlijke deuk in de portemonnee van de consument hebben geslagen, waardoor high-end apparaten niet meer zo snel aangeschaft worden. Oh, en Huawei ‘leent’ nogal eens een feature die in een goedkoper toestel verwerkt wordt.

Maar tegelijkertijd zegt dit iets over Apple’s keuzes van de afgelopen tijd. Haar iPhone’s zijn namelijk in elk geval heel erg duur. De verkoop van afgelopen jaar bleek bijvoorbeeld stevig tegen te vallen, terwijl de omzet nagenoeg gelijk bleef. In iets minder rijke landen stapt men blijkbaar massaal over naar goedkopere toestellen die nagenoeg hetzelfde kunnen en zal de omzet dus niet kunnen bijhouden wat de afzet inlevert.

Ondertussen probeert Apple wanhopig Chinezen naar hun toestellen te lokken, onder meer door met banken een soort leningsysteem te introduceren. Tja, misschien dat het iets oplevert, maar volgens mij werkte de afgelopen marketingstunt ook niet als een tierelier.

Lees ook: Huawei start hilarische middelvinger-campagne tegen Apple

Foto Huawei P20 Pro @Kārlis Dambrāns (Flickr)

6 reacties

 1. Verschil bij hardware tussen high- en midrange is tegenwoordig niet meer zo groot als dat het vroegâh was terwijl het prijsverschil aanzienlijk is. Een goede midranger voelt tegenwoordig ook “premium” aan. Iets tragere hardware op papier terwijl je daar in de praktijk bijna niks van merkt.

  Chinezen timmeren nu lekker aan de weg en daarnaast zit Samsung ook in de hoek waar de klappen vallen. Binnen een paar jaar staat Xiaomi of Huawei op nr 1.

  • @ffw88: ach … chineese mobiel in combi met android en facebook … lekker geruststellend

   onemorething.nl/2019/03/opmerkelijk-huawei-topvrouw-gebruikt-apple-producten/

   ??

   • @dgh74: Zeker nog nooit een Huawei of Xiaomi van de laatste generatie in je handen gehad? Dus uit ervaring kun je vast niet spreken.

    Daarnaast bestaat een iPhone ook voor 99% uit Chinese onderdelen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *