Ramt Google straks ook bij Assistant ads door onze strot?

Nee google
‘Ney Google’.

Gisteren schreven we over een recente Google Assistant-update waardoor zoekresultaten veelal met visuele aspecten worden verrijkt. Dat is een toffe manier om de virtuele assistent gebruiksvriendelijker te maken. Als de robotische dame daarentegen straks antwoordt: “Het wordt morgen 21 graden en zonnig. Koop nu zonnebrandcrème bij de Kruidvat met 25% korting,” dan word ik gek.

Zo ver is het gelukkig nog niet, maar Google lijkt er wel naartoe te werken. In de Engelstalige versie zou de slimme assistent namelijk bij zoekresultaten ook advertenties tonen, zo meldt AndroidPolice. Het is voor het eerst dat advertenties een deel uitmaken van de tot dusver honderd procent gratis smart assistant.

Nu ben ik volledig volwassen en begrijp ik dat Google een reclamebedrijf is dat groot is geworden met een zoekmachine, geen zoekmachine die groot is geworden met reclame. Ik begrijp ook dat een deel van de ontwikkeling van zoiets ingewikkelds als een slimme assistent betaald moet worden.

Maar ik ben net een paar jaar van het Spotify-syndroom af. Om het half uur naar reclame luisteren via een boxje past niet meer in deze tijd, dus als Google een stap terug zou willen zetten dan hebben ze wat mij betreft een probleem. Voorlopig zijn het daarentegen slechts visuele advertenties, dus op slimme speakers heb je er nog geen last van. Ook zou je nergens last van moeten hebben als je de Nederlandse assistent gebruikt.

Of Google de visuele advertenties in alle versies van de Assistant gaat verwerken is niet bekend. Ook weten we nog niet of er uiteindelijk ook audioreclame zal worden gebruikt. Dat laatste lijkt me daarentegen voorlopig een beetje te ver gaan, op basis van Google’s relatief coulante reclame-beleid.

Lees ook: Google Stadia – Worden consoles binnenkort obsoleet?

6 reacties

  1. Het eerste wat ik op een nieuwe telefoon doe is die Google Assistent uitzetten. Ik zit gewoon niet te wachten op voice activated command control, laat staan dat mijn omgeving hoeft mee te krijgen welke zoekresultaten ik wel niet kan of mag benutten.

  2. Ik heb de Google home mini geactiveerd met een oud Android toestel met een Gmail adres die ik niet meer gebruik. Alle privacy instellingen staan, zo goed als, op maximaal inclusief locatie daarna telefoon in de la en niet meer aanzetten.

    Mijn huidige mobiel ingesteld als “gast” waardoor ik alle opties zoals locatie etc. uitgeschakeld heb maar toch de Google home en Chromecast kan bedienen.

    Met andere woorden; Google heeft geen idee wat mijn interesses zijn omdat mijn account niet gekoppeld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *