Samsung Galaxy S20

Samsung verdient bakken met geld dit jaar (updated)

Samsung Galaxy S20

De eerste Samsung kwartaalcijfers zijn van dit kwartaal zijn binnen en Samsung blijkt gigantische winsten te hebben geboekt.

De verwachte Samsung Electronics kwartaalcijfers zijn binnen en de Zuid-Koreanen hebben een flinke winst geboekt. Het miljardenbedrijf wist in Q3 van 2020 maar liefst 58% meer winst te maken dan het jaar daarvoor. En dat terwijl we midden in een pandemie zitten. Hoe kan het dat Samsung het zo goed doet en dat de kwartaalcijfers dusdanig meevallen?

Samsung onthult stevige kwartaalcijfers

De Samsung kwartaalcijfers van Q3 2020 zijn uitzonderlijk gunstig als we de prognose mogen geloven. Het bedrijf wist in het derde kwartaal 66 biljoen Koreaanse won te verdienen, omgerekend ruim €48 miljard. Dat is slechts €3 miljard meer dan in hetzelfde kwartaal van 2019.

Toch is de winst in die periode met maar liefst 58% gestegen op basis van de inkomsten in won. Omgerekend wist Samsung ondanks de kleine stijging aan omzet de winst van €5,7 miljard naar €9.1 miljard te tillen.

Huawei helpt mee

Je zou verwachten dat de wereldwijde pandemie voor iedereen problemen oplevert, maar Samsung lijkt zich er niks van aan te trekken. Volgens analisten van persbureau Reuters heeft dat een aantal mogelijk oorzaken.

Enerzijds zou Samsung de stevige kwartaalcijfers te danken hebben aan goede smartphone-cijfers. Nu mogen we denk ik veilig aannemen dat de nieuwe Galaxy Z Fold2 niet per se heel veel heeft bijgedragen. Vermoedelijk gaat het vooral om de stevige line-up midrangers.

Maar smartphones zijn maar goed voor een relatief klein deel van Samsung’s inkomsten. Het gedonder met Huawei zou bijvoorbeeld ook gunstig voor Samsung als chip- en displayleverancier zijn geweest. Volgens Reuters heeft Huawei de laatste maanden grote voorraden Samsung hardware aangelegd. De restricties die de V.S. heeft opgelegd aan het Chinese merk zorgden er naar verluidt voor dat Huawei massaal bij Samsung heeft ingekocht.

Pandemie is niet nadelig

Daarnaast zien we in verschillende markten binnen te tech-industrie de laatste maanden een flinke opkomst; wellicht ogenschijnlijk tegenstrijdig, maar juist door de pandemie wrijven mannen als Jeff Bezos zich in de handen.

Omdat men massaal thuis moet zitten/werken, zijn een extra laptop, een betere smartphone, of een grotere koelkast vermoedelijk extra populair. Hoewel Samsung zelf daar geen uitsluitsel over geeft, kunnen we aannemen dat verreweg de grootste winst indirect juist door corona is behaald.

Update 8-10-2020: Het artikel suggereerde dat de smartphone-branche van Samsung voor de vermelde cijfers heeft gezorgd. Het artikel is aangescherpt om de rest van Samsung Electronics beter te reflecteren.

4 reacties

  1. @yannickspinner: Je linkt het verhaal compleet aan de afdeling smartphone, gaat het ook alleen om smartphones of om het complete concern? Daar we wereldwijd ineens gedwongen thuis moeten werken zijn er enorm veel beeldschermen, laptops, webcams en weet ik al niet meer aangeschaft om thuiswerken te realiseren. Deze levert Samsung natuurlijk ook. Wellicht produceren ze hiervoor ook onderdelen voor derden, al weet ik dat niet zeker. Kortom, niks verrassends. Ik gok dat Dell, Lenovo en HP nog veel betere cijfers gaan laten zien.

  2. Met een kritische blik lezen is heel belangrijk, love it!
    Het artikel was inderdaad teveel toegespitst op de smartphone-branche van Samsung, terwijl de cijfers van Samsung Electronics als geheel zijn. Niet dat ik zo mijn onschuld probeer te bewijzen, maar ik wilde juist Reuters’ analyse aanhouden; die moet waardevoller zijn dan die van mij. En inderdaad, ook Reuters focust zich te veel op Samsung’s smartphones.
    Thanks voor de feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *