Top 10 irritaties van iOS 7 die je zelf kunt fixen

Top 10 irritaties van iOS 7
iOS 7 is nu 24 uur uit en velen zijn al meteen aan het updaten geslagen. Dat betekent ook dat steeds meer mensen zich gaan ergeren aan alle kleine bugjes en dingetjes die je in een nieuw besturingssysteem tegen komt. Hier zijn de top 10 irritaties, en hoe je ze zelf kunt fixen.

Toetsenbord heeft enorm veel vertraging op een iPhone 4/4S
Toetsenbordlag
Dit is een erg irritante bug van iOS 7, en eentje die vermoedelijk snel door Apple opgelost gaat worden. Eigenaren van een iPhone 4 of 4S klagen over een erg traag toetsenbord, tot op het punt dat er soms helemaal niets meer aan tekst ingegeven kan worden. Dit komt door iCloud Documents.
Ga naar Instellingen > iCloud > Documenten & Data. Hier kan je uitzetten dat de telefoon bij documenten op iCloud kan, en op de een of andere manier fixt dit het toetsenbord.

Parallax
Parallax
Een van de wow-dingen van iOS 7 was de meebewegende achtergrond op een iPhone 5. Het effect is leuk gedaan, maar het is niet heel praktisch en het eet aardig wat batterijduur op. Je kunt het gelukkig uitzetten door naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder Beweging te gaan, en dat vervolgens aan(!) te zetten.

Control Center
Control Center
Control Center brengt functionaliteit naar iOS die Android al jaren heeft; een snelle manier om WiFi en dergelijk uit te zetten. Je komt bij dit menu door van de onderrand af naar boven te swipen. Helaas gebruiken sommige apps deze beweging ook om in-game wat te doen. Die apps zullen spoedig geupdate worden om hier omheen te werken maar in de tussentijd kan je het uitzetten door naar Instellingen > Control Center en vervolgens “Toegang vanuit Apps” uit te zetten. Control Center zal nu alleen vanaf het thuisscherm werken.

Batterijzuigers uitzetten
Background app refresh
Een heikel punt bij elke smartphone blijft de accuduur. Zeker zo bij iPhones. Een van de dingen die stroom vraagt is het in de achtergrond refreshen van apps. Dat is in het geheel uit te zetten door naar Instellingen > Algemeen > Background App Refresh te gaan en deze uit te zetten. Let wel; GPS apps zullen nu niet meer in de achtergrond de positie bij kunnen houden! Gebruik deze dus alleen als je nooit navigeert met de telefoon.

Automatische updates
Automatische downloads
Het is leuk dat Apple nu apps in de achtergrond laat updaten, maar hier kleven een paar nadelen aan. Ten eerste vreet ook dit accuduur, en ook zijn er genoeg redenen om niet meteen alles onmiddellijk te updaten. Soms kleven er nog wat problemen aan een update, en dan is het vervelend als je telefoon besloten heeft dat je toch de nieuwste versie wilt hebben. Ga naar Instellingen > iTunes en App Store, en zet ze daar uit.

Krijg het oude Notificatiecentrum terug
Notificatiecentrum
Het Notificatiecentrum is in iOS 7 aardig op de schop gegaan. Zo heb je bijvoorbeeld een klein agenda’tje in plaats van een lijst met taken. Het lijkt een kleine verandering, maar gelukkig kan je dit aardig in oude staat terug brengen door naar Instellingen > Notificatiecentrum te gaan en daar in ieder geval de drie knopjes uit te zetten. Vervolgens kan je daar instellen wat voor apps je op welke volgorde wilt zien.

Laat Berichten de volledige naam tonen
Berichten
Als je vaak iMessages gebruikt zal je opgevallen zijn dat mensen nu alleen met hun voornaam worden aangesproken. Dat staat wat informeler, en scheelt ruimte op de regel. Alleen ken ik alleen al 4 mensen die Stefan heten. Dit wordt verwarrend. In Instellingen > Mail, Contacten en Agenda’s kan je onder Contacten selecteren hoe de naam getoond wordt in Berichten.

Multitasken
iOS 6 vs iOS 7 multitasken
Met iOS 5 (kan je ‘m nog herinneren?) werd multitasken plotseling mogelijk gemaakt voor iDingetjes. Met 2 keer op de home-knop drukken kreeg je een laatje met alle nog open apps er in. Even ingedrukt houden en de app was verdwenen. iOS 7 doet ongeveer hetzelfde, maar het uitzetten van de apps is veranderd. Nu hoef je het icoon niet meer ingedrukt te houden, maar kan je simpelweg het scherm dat ‘uit’ moet naar boven slepen. Het zal nu afsluiten en van de iPhone verdwijnen. Het lijkt een kleine wijziging, maar je moet het net even weten.

iTunes Radio doet het niet in Nederland
iTunes Radio
Een van de speerpunten van iOS 7 was de Spotify-killer iTunes Radio. Helaas heeft Apple besloten om deze (nog? niet in Nederland uit te brengen. Om hier toch van te kunnen genieten heb je een Amerikaanse Apple ID nodig. Het is niet zo makkelijk om dat aan te maken, je hebt een Amerikaans adres en een Amerikaanse iTunes-kaart nodig, maar dan kan je wel naar de radio luisteren. Vermoedelijk wordt dit geblokkeerd zodra iTunes Radio in Nederland uit komt. Nog even geduld dus.

Het updaten mislukt steeds
Over the Air updates
Dit is iets wat vaak na een release gebeurt. Iedereen wil tegelijk updaten en dus loopt in Cupertino de boel te overhitten. Het beste wat je kunt doen is even wachten. Sowieso raden wij aan om de update via een computer te doen in plaats van Over-the-air, dat lijkt een grotere kans van slagen te hebben.

Meer tips over iOS7? Check deze pagina!

Nog geen reacties

  1. Erg verwarrend dat de schrijver hiervan steeds de Nederlandse en Engelse termen door elkaar gebruikt en ze maar even zelf vrijblijvend vertaald.. Ik zoek me gek.

    “Het lijkt een kleine verandering, maar gelukkig kan je dit aardig in oude staat terug brengen door naar Instellingen > Notificatiecentrum te gaan en daar in ieder geval de drie knopjes uit te zetten..” ..notificatiecentrum.. even op de screenshot kijken..oja.. het berichtencentrum dus….

  2. Hallo, ik heb vanaf het begin van de update al problemen met mijn achtergrond; als ik mijn achtergrond wil veranderen word de foto heel erg groot en kan hem dan ook niet in formaat veranderen .. Heel irritant dus! Weet iemand hier iets voor!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *