Xbox One X | Merkbaar beter dan Xbox One?

De Xbox One X is de zogenoemde mid-gen update van de Xbox One. Het maakt deel uit van de Xbox series X. In de generatie waarin deze console was uitgekomen, was de Xbox One X de krachtigste gameconsole. Hierdoor kun je met de X verschillende games in 4K resolutie en soms met 60 FPS spelen. 

Xbox One X

De populairste consoles van dit moment

[table “316” not found /]

Xbox One X

Wil je een krachtige Xbox voor minder dan de hoofdprijs?

Wat is de Xbox One X?

Xbox One serie

De Xbox One X (links) is in vergelijking met de originele Xbox One uit 2013 (midden) ongeveer vier keer krachtiger en ook veel krachtiger dan de goedkopere Xbox One S (rechts).

Oorspronkelijk werd de console aangekondigd als Project Scorpio op de gaming conventie E3 in 2016.

Dit nieuwe model kwam vervolgens uit tijdens E3 2017.

Het concept van de One series houdt in dat je alle games op zowel de Xbox One, S en de X kunt spelen, maar de X is uiteraard een stuk krachtiger en zal dus games met een hogere grafische kwaliteit spelen.

In dit artikel gaan we dieper in op de Xbox One X en hoe deze opweegt tegen de andere One modellen. Daarnaast bekijken we of een X kopen nog steeds een goed idee is en vergelijken we de nieuwe Series S vs Xbox One X

De Xbox One X specificaties

Simpelweg zeggen dat de Xbox One X krachtig is, is voor veel mensen nog niet genoeg informatie. Voor lezers die een aankoop overwegen, hebben we hier nog even de specificaties op een rijtje gezet. Dan weet je in elk geval wat er in de case zit. 

  • 8-core CPU geklokt op 2.3 GHz
  • 12 GB GDDR5 RAM
  • GPU geklokt op 1172 MHz
  • 1 TB HDD
  • 4K Blu-Ray speler 

Voor de tech experts onder ons wordt het duidelijk dat de X vergeleken met de andere consoles van zijn generatie een zeer krachtige console was. En het nog steeds niet slecht doet.

bol.com kopen

Xbox One X kopen vs Xbox One en Xbox One S

De X is niet alleen de laatste uitgave in de One-serie van Xbox, maar biedt ook genoeg upgrades om een X kopen te verkiezen boven één van de andere en goedkopere modellen.

De Xbox One is de originele uitgave die in 2013 uitkwam. Dit is dus al een flinke tijd geleden! De Xbox One is duidelijk qua afmetingen de grootste van de drie. Duidelijk vonden we in die tijd een compacte afmeting minder belangrijk dan nu. De Xbox One S en X zijn aanzienlijk compacter, maar overtreffen zelfs de One qua prestaties. 

De Xbox One S is de tweede iteratie van de One Series van Microsoft. Zowel de Xbox One X en S zijn erg compact, maar de Xbox One X heeft wel aanzienlijk meer vermogen. Er zit dus simpelweg meer en zwaardere hardware in de Xbox One X. 

Graphics

Uiteraard is compactheid erg fijn, maar je wilt natuurlijk wel dat je Xbox One ook soepel draait, zodat je hoge kwaliteit games kunt spelen. Het grootste verschil tussen de verschillende consoles wanneer het gaat om graphics, is de manier waarop het met 4K en HDR omgaat. De originele Xbox One valt bijvoorbeeld al af wanneer je een Ultra HD televisie wilt gebruiken. 

De Xbox One S en Xbox One X kunnen beide full HD resolutie aan, maar er zit wel een groot verschil tussen. De Xbox One S schaalt de resolutie op naar 4K. 4K resolutie is dus niet een ingebouwde specificatie voor de Xbox One S. Simpel gezegd rekt de Xbox One S het beeld dus 4 keer op, zodat het precies past op je 4K scherm. Helaas zul je wel het verschil merken tussen deze geïmproviseerde versie van 4K en native 4K zoals bij de X. Heb je dus een 4K-televisie en wil je games spelen met de beste kwaliteit? Dan raden we een Xbox One X kopen zeker aan.

De Xbox One X heeft ook een aanzienlijk hogere FPS en ondersteunt ook HDR. Voor films en series die bekeken kunnen worden in HDR of 4K biedt echter ook de Xbox One S volledige ondersteuning. 

Prestaties

Qua prestaties zul je over het algemeen niet heel veel verschil ervaren tussen de Xbox One en de Xbox One S. Wanneer je echter besluit om een X te kopen, zul je wel een degelijk verschil vinden tussen de console en zijn twee voorgangers. Waarbij de One S tot maximaal 43 FPS kan weergeven, kan de One X tot wel 60 FPS weergeven bij spellen die dit ondersteunen. 

Het One X model heeft daarnaast ook 4 GB meer werkgeheugen dan de Xbox One en One S (in totaal 12 GB DDR5 werkgeheugen). 

Een handige feature van de X is ook dat je, als je geen 4k-televisie hebt, nog steeds kunt genieten van de 60 fps in een resolutie die zich aanpast naar jouw televisie. Heb je dus geen 4k maar een full HDR televisie, dan zal de Xbox One X zich downscalen naar het beeld dat je televisie ondersteund, maar met de hogere FPS die de console biedt. 

Al met al is onze aanrader om een Xbox One X te kopen. Ook voor mensen met een budget kan dit nog betaalbaar zijn, aangezien de nieuwe generatie al is uitgebracht. Het verschil tussen de X en zijn oudere iteraties is zo groot dat een Xbox One X kopen de beste keuze is. 

Heb jij accessoires voor de Xbox nodig? Lees dan hier meer over welke accessoires jij moet aanschaffen!

Xbox Series S vs Xbox One X

Nu we hebben gekeken naar de oudere versie van de Xbox One vergeleken met de X, gaan we ook kijken hoe de Xbox One X opweegt tegen een nieuwe iteratie van de Xbox console familie. In dit deel van het artikel kijken we naar de Xbox Series S vs Xbox One X. Uiteraard is er ook de krachtige nieuwe Xbox Series X, maar die is zowel qua prijsklasse als prestaties niet meer te vergelijken met zijn voorganger. 

De Xbox Series S vs Xbox One X is echter wel een iets realistischere vergelijking. Alhoewel de Xbox Series S behoort tot de nieuwe generatie van consoles, is deze gemarket als een betaalbaar alternatief voor de Xbox Series X.

De vraag is natuurlijk of het het wel waard is om een goedkopere lichtgewicht versie van de nieuwe Xbox Series X te kopen als je al een One X hebt.

xbox series s
Dit zijn de opvolgers van de XBox One X: de XBox Series S (wit) en Series X (zwart). De Xbox One X is technisch gezien op sommige punten beter dan de XBox Series S, maar zwakker dan de veel duurdere Series X.

De Xbox One X was tijdens de uitgave een baanbrekende console die zich richtte op het beschikbaar maken van 4K games op de console. Echter was de 60 FPS functionaliteit bij veel games helaas nog niet mogelijk dankzij de zwakkere CPU, die in de basis vergelijkbaar is met de CPU van de originele Xbox One. 

Prestaties Xbox Series S vs Xbox One X

De Xbox Series S heeft een moderne AMD CPU, waardoor games die zwaarder zijn voor je CPU beter draaien op de nieuwe Xbox Series S. Alhoewel de hardware buiten de CPU voor de X toch krachtiger is dan de Xbox Series S, lijkt het erop dat in het Xbox Series S vs X debat de Xbox Series One toch iets aantrekkelijker is wanneer het gaat om prestaties. 

Voor gamers met een 4k-televisie, maar die niet het budget hebben voor de Xbox Series X, kan het wellicht nog slimmer zijn om toch bij de Xbox One X te blijven. De Xbox Series S richt zich voornamelijk op de markt van mensen die niet per se een 4k-televisie hebben.

Al met al zul je, als je in het bezit bent van een Xbox One S, een zekere upgrade vinden met de budget versie van de next-gen console: Xbox Series S. Echter is het aangeraden om, wanneer je de One X hebt, toch nog iets langer te sparen voor de Xbox Series X, aangezien de verschillen tussen de Xbox Series S vs One X niet eens altijd in het voordeel van de nieuwe Xbox Series S zijn. 

Wil jij graag de Xbox en Playstation vergelijken? Lees dan hier verder over de Playstation 5.

bol.com kopen

FAQ

Is het nog verstandig om de Xbox One X te kopen?

Zeker voor de gamers met een kleiner budget is de Xbox One X een aankoop die zijn geld beslist waard is. Met de 4k functionaliteit en de ingebouwde BluRay speler, blijft de Xbox One X nog steeds een powerhouse onder de consoles.

Hoeveel kost een Xbox One X in 2021?

Tegenwoordig kun je bijna geen nieuwe Xbox One X meer kopen, maar zijn er nog volop tweedehands versies op de markt. Denk dan aan prijzen van rond de €175 tot €300. Dit is afhankelijk van de conditie natuurlijk.

Wat is het grootste minpunt van de Xbox One X?

Een minpunt waar je rekening mee moet houden bij je overweging om een Xbox One X te kopen, is de beperkte HDD van 1TB. Tegenwoordig worden games steeds groter en lijkt 1TB toch best gelimiteerd. Ook wil je voor echte topprestaties liever een SSD dan een HDD.
Een handige techneut kan dit vervangen, hier is informatie over op internet te vinden. Een 1 TB SSD kost je rond de 100 euro. Wel zit je dan nog steeds vast aan de verouderde processorset.

Conclusie

Al met al is een Xbox One X kopen zeker nog het overwegen waard.

Alhoewel zijn opvolger, de Xbox Series X, op alle vlakken een stuk krachtiger is, weegt dit voor velen niet op tegenover de hoge prijs van meer dan €600,-.

Een tweedehands Xbox One X kopen biedt dan een gulden middenweg tussen hoge prestaties, 4K gaming en een betaalbare console. Op veel vlakken doet de Xbox One X het zelfs beter dan de next-gen budget versie van de Xbox Series X: de Xbox Series S. Zeker als je de HDD vervangt door een SSD.

Xbox One X kopen
Sommige gespecialiseerde aanbieders bieden nog nieuwe verpakkingen met Xbox One X-consoles aan. Hiervoor zijn geen wachtlijsten, maar de voorraad wordt niet meer aangevuld omdat het model in 2020 uit productie is gehaald.

Xbox One X

Wil je een krachtige Xbox voor minder dan de hoofdprijs?

Home » Console | Welke game console past bij mij? » Xbox One X | Merkbaar beter dan Xbox One?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *