Nieuwe smartphone kopen? Hier moet je op letten

Smartphones hebben talloze specs, marketingtermen en nuanceverschillen, dus in dit artikel helpen we je bij het kopen van een nieuwe smartphone.

Het uitzoeken van een nieuwe smartphone is een gigantische opgave tegenwoordig. Er zijn zoveel factoren die meespelen bij de selectie, dat consumenten door alle bomen het bos niet meer zien. In dit artikel proberen we een weg voor je te banen in de behoorlijk onoverzichtelijke smartphone-industrie.

Voordat we beginnen: voor meer hardwaregerelateerde tips bij het kopen van een nieuwe smartphone hebben we een aanvullend artikel geschreven.

Tips voor het kopen van een nieuwe smartphone

Oud maar goud

In het hierboven gelinkte artikel stelde ik nog dat we geen tips over de prijs kunnen geven; het is een persoonlijke keuze hoeveel je wilt uitgeven en de ‘waarde’ van een smartphone is ontzettend moeilijk te bepalen.

Dat neemt niet weg dat er toch een gouden tip is die eigenlijk altijd geldt: als je voor een ietsje ouder toestel kiest, bespaar je al ontzettend veel geld. Neem de nieuwe iPhones als voorbeeld. Met de release van de iPhone 13 maakte Apple de iPhone 12 en 12 Mini een stuk goedkoper. Voor veel minder geld heb je daarentegen bijna exact dezelfde smartphone.

Kortom, als je de smartphone-industrie een beetje in de gaten houdt, dan weet je precies wanneer oude toestellen (oud betekent doorgaans slechts 1 jaar ‘oud’) goedkoper worden. Samsung kondigt aan het begin van het jaar een nieuwe serie aan, dus hét moment om die van vorig jaar te kopen. Apple doet hetzelfde in het najaar; nu is je moment!

Pas op voor marketingtermen

Dit tweede segment is daarnaast vooral bedoeld voor mensen die niet zoveel met tech hebben. Het is namelijk heel gemakkelijk om overgehaald te worden door marketingtermen en technisch jargon. Doorgaans is het daarentegen simpelen dan het lijkt. Hieronder enkele veelvoorkomende voorbeelden:

  • OLED, AMOLED, Super Retina OLED, Dynamic AMOLED Infinity-O, Super AMOLED
    Het zijn allemaal termen voor dezelfde fundamentele technologie. De een gebruikt een actieve matrix, de ander een iets hogere pixels per inch-dichtheid. Desalniettemin zijn de verschillen genuanceerd en daarom voor de meeste gebruikers helemaal niet van toepassing. Laat je niet overhalen door een extra bijvoeglijk naamwoord voor OLED! Dat in tegenstelling tot OLED en LCD, die zijn heel verschillend.
  • Touch Sampling Rate vs Refresh Rate
    Ook deze termen willen nog wel eens voor verwarring zorgen, zeker omdat beide in Hertz (Hz) uitgedrukt worden. Het zijn daarentegen twee aanzienlijk verschillende dingen. Touch sampling rate beschrijft hoe vaak per seconde het scherm controleert of het wordt aangeraakt. Refresh rate beschrijft hoe vaak er een nieuw beeld verschijnt. Een hoge touch sampling rate betekent een aanraakgevoelig en responsief scherm. Refresh rate betekent soepele bewegingen tijdens het swipen en gamen.
  • Androids: OxygenOS, EMUI, OneUI, ColorOS
    Tot slot zijn er besturingssystemen onder allerlei verschillende namen beschikbaar. Geen enkele Android-smartphones (behalve de Google Pixel-serie) heeft namelijk ‘echt’ Android. Het zijn allemaal schillen van de fabrikant over het standaard Android-besturingssysteem heen. Het verschilt dus per fabrikant of je het besturingssysteem fijn vindt of niet, ook al is het allemaal op Android gebaseerd.

Nog geen reacties

    • Sterker nog, de Pixels draaien helemaal geen kale Android …
      Ze hebben allemaal dedicated Pixel software erop die je op andere toestellen niet vind.
      En ja, dat is meer software dan de meesten denken. Kortom, geen kale Android.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *