Sony bevestigt nieuwe PlayStation – Wat zou het worden?

We zijn benieuwd!
Wil de gaming-community nog wel een ‘conventionele’ console?

Volgende maand bestaat de succesvolle PlayStation 4 maar liefst 5 jaar en dat is wellicht reden genoeg om het te hebben over de PS5. Sony-CEO Kenichiro Yoshida bevestigt namelijk tegenover de Financial Times dat er inderdaad een volgende console aan zit te komen. We hadden niet anders verwacht.

Er is verder nog nauwelijks wat bekend over de next-gen console van het Japanse merk, al verklapte een andere Sony-topman tegen de Wall Street Journal eerder al dat het nog een hele poos gaat duren voordat er een nieuwe PlayStation uitkomt. Het release-window staat tot dusver op de lente van 2021; nog zeker 2,5 jaar in de toekomst.

Tegelijkertijd hoef je geen doorgewinterde gamejournalist te zijn om te zien dat de conventionele console een beetje aan het uitsterven is. Begrijp me niet verkeerd, de PlayStation 4 verkoopt nog steeds als een tierelier, maar de tendensen in de console-branche zijn overduidelijk.

PlayStation en Xbox, de twee grote jongens in de console-wereld, brachten bijvoorbeeld vorig jaar een pro-versie uit. In dit artikel check je de overeenkomsten en verschillen tussen die twee. Het overkoepelende idee achter die uitvoeringen is tenminste net zo interessant.

De Pro en X (respectievelijk) zijn namelijk upgrades van de standaard versie omdat de consoles anders veel te snel obsolete worden. Technologie schiet aan ons voorbij en games daarmee ook. Graphics worden exponentieel beter, games worden steeds complexer en nieuwe technologieën en systemen (waaronder het langzaam oprukkende VR) vereisen steeds meer rekenkracht. En tot vorig jaar moest je je hobby onderhouden met technologie uit 2013.

Kortom, consoles in de huidige vorm hebben moeite om de alsmaar veranderende gamemarkt bij te houden; iets wat PC’s veel gemakkelijker kunnen. Tegelijkertijd probeert Nintendo al jaren te innoveren door ‘unieke’ consoles uit te brengen. Dat lukte ze behoorlijk goed met de succesvolle Switch.

En toch doet de PlayStation 4 het voor Sony ook hartstikke goed. Waarschijnlijk dat ze daarom (volgens insiders) niet zo gek veel nieuws gaan toevoegen aan de PlayStation 5. Als ik daarentegen de CEO van Sony was, zou ik hard inzetten op modulaire consoles of vernieuwende concepten. Zeker als Google ook nog eens de console-markt wil betreden.

Ondertussen loopt de PlayStation nog steeds op kop in de console-industrie. Waarschijnlijk dat ze dat succes daarentegen niet gaan evenaren met hun ‘innovatieve’ PlayStation Classic.

12 reacties

 1. Onzin artikel !
  De huidige console verkoopt omdat het is wat de mensen willen…

  Een PC kost een veelvoud en een simpele upgrade kost 2 a 3 Ps4s. Om maar te zwijgen van Windows geneuzel, drivers, uodates, cheats en weet ik wat.

  Nu is het simpel, console kopen, aan de TV en gamen maar met je controller in je handen op de bank.
  Af en toe een system update en kleine game updates online …

  Daarbij heeft iedereen op een Playstation of Xbox dezelfde beleving want de game draait op de specifieke hardware en nergens anders op. Geen rekening te houden met 1001 configs en dus een mega ervaring bij Jan met een 3000 euro PC met alles op max of een matige ervaring “wat een kut spel !” Bij Klaas met alles op medium op een 800 euro PC.

  Het artikel is tegenstrijdig want aan de andere kant krijgt de Switch Kudos …
  Als er 1 console is met achterhaalde hardware is dat het wel en upgraden is ook een no go.
  De meeste games zijn jaren oud, remakes, Indy en een paar unieke Nintendo Toppers.
  In dat opzicht bied Nintendo enkelt het buitenshuis spelen maar wordt qua hardware door de gemiddelde smartphone links en rechts ingehaald.

  Nee, de console gaat nergens naar toe.
  Dit riepen ze al 10 jaar geleden en nog steeds verkoopt de console. Gelukkig maar.

 2. dat is ook de reden dat ik in de tijd heb gekozen voor een playstation 1 ipv een nieuwe pc. die nieuwe pc moet je om de 6maanden a 12 maanden vernieuwen met 300 a 400 euro terwijl een playstation 500 a 600 euro kost bij release maar je er daarna geen kosten meer aan hebt.

 3. Ik zie de console nog niet zo snel uitsterven eigenlijk. Ik heb nog steeds ontzettend veel plezier in mijn Xbox One en slinger ook mijn 360 nog wel eens aan als ik een avondje hersenloos zombies wil slopen met Left4Dead. Ook mijn antieke PS1 gaat nog wel eens in het stroom om te hakken met Tekken.
  Ik heb totaal geen behoefte om een joekel van een game-rig te bouwen/kopen. Ik hou meer van het ‘plug&play’ principe. Het gemak van een game laptop spreekt me dan wel weer aan, maar dan zit je toch weer op een kleiner scherm te spelen.
  -edit: dank u, is inmiddels gefixt-

  • @lambowambo: precies ! Aanzetten en klaar ben je.
   Je kunt overal zitten en enkelt met een controller de boel bedienen.
   Dit is wat veel mensen nog willen en dat zie je terug in de verkoopcijfers.
   Kortom de console is nog lang niet dood.

   Straks komt men met de Ps5 met nog meer cpu power, relatief moderne gfx chip, wat meer RAM en grotere HDD en je kunt er weer 4 a 5 jaar tegen aan.
   Sure, hij zal dan niet zo krachtig zijn als een top game PC van die tijd maar mensen willen doorgaans geen duizenden euro’s betalen voor top of the bill gaming, dit is slechts voor een hele kleine groep mensen weg gelegd en die kunnen dit prima blijven doen.

   • @turbobrick: Juist. In mijn optiek zijn het gewoon verschillende segmenten zoals je dat in elke markt hebt. Niet iedereen die soms een balletje slaat op de tennisbaan koopt een racket waar zelfs een Federer van gaat watertanden en niet iedereen die af en toe een rondje op een mountainbike rijdt heeft de behoefte aan een gemodificeerde fiets van dik 3K, eentje van €500 oid is ook prima voor dat gebruik. Zo is er ook voor elke gamer een oplossing, een console voor een casual gamer en een dikke desktop voor de fanatiekeling.

 4. Men vergeet echter dat de aantrekkelijkheid, zoals bovengenoemd van een console vooral de prijs is, een PS4 bied misschien prestaties aan die een PC van € 800 ook aanbied, maar voor €300/400 euro, en ook nog in een compact jasje. Betekent wel dat fabrikanten (Sony, Microsoft) deze dingen dus met serieus verlies verkopen, echter als er 1 van hen stopt, de ander de hele taart krijgt.

  • @lekkaah: klopt !

   Ze verkopen ze met verlies in 1e instantie om winst te maken met de games en accessoires. Na verloop van tijd is er een 1e revisie waarbij de console goedkoper gefabriceerd kan worden (en vaak stiller is en minder verbruikt) en dan beginnen ze echt winst te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *