‘Terugschroeven iPhone XR productie is het verdiende loon van Apple’

iPhone
Hebben Apple-schapen eindelijk door dat ze voor de gek worden gehouden?

Apple, het merk waar ongeveer de halve techwereld van in extase raakt bij alleen al het horen van de naam, is niet zo heel goed bezig de laatste tijd. Natuurlijk, de verkoopcijfers zijn prima en centjes komen nog altijd met tientallen vrachtwagens tegelijk binnen. Welingelichte bronnen doen ons echter iets unieks vermoeden: het keerpunt is nabij.

De afgelopen jaren heeft Apple op de smartphonemarkt haar toestellen voor absoluut bizarre bedragen weten te verkopen. Hetzelfde grapje probeert het steeds maar weer op de tablet- en laptopmarkt. Vrij recentelijk was er wel sprake van enige kritiek op het prijsbeleid van Apple, alleen niet genoeg om paniek te zaaien.

De iPhone XR is ook een prachtig voorbeeld van de enorme zelfoverschatting bij Cook en co: de smartphone heeft een inspiratieloos en goedkoop lijkend design, LCD-scherm met een resolutie uit het jaar 2013, geen koptelefooningang of uitbreidbaar geheugen, en dat allemaal voor maar liefst 850 euro. Maar dan heb je wel een telefoon met een Apple-logo.

De gedachte van Apple is om het product aan te prijzen als een budget iPhone, maar voor hetzelfde geld haal je de gigantische krachtpatser van Samsung binnen, de Galaxy Note 9. The Wall Street Journal meldt vandaag dat de productie van de XR voor de periode tussen september en februari met maar liefst één derde terug wordt gedraaid.

Apple was oorspronkelijk van plan om een flinke 70 miljoen van deze ‘goedkope’ iPhones uit te brengen. Toch komt dit nieuws niet als een verrassing. Lumentum waarschuwde vorige week namelijk al voor een dergelijk doemscenario. Dit bedrijf levert de gezichtsherkenningstechnologie voor de iPhones, beter bekend als Face ID. Best wel een betrouwbare bron toch?

Vorig jaar gingen er ook berichten over een tegenvallende iPhone X verkoop. Naarmate het jaar vorderde bleek de X toch best wel goed te verkopen. Of Apple wederom door het oog van de naald weet te kruipen met de iPhone XR? Dat is nog even afwachten geblazen. Aan alle kritische Apple-gebruikers: stem met je portemonnee en houd het geld op zak als je verandering wilt. Alleen dan zullen ze in Cupertino wellicht weer echt interessante smartphones gaan produceren.

11 reacties

  • @pawarana: Voorlopig nog niet.
   Het zijn er ondanks het relatief kleine aantal procenten, toch tig miljoenen..
   En Apple heeft cash zat, die bezuinigen al die tijd natuurlijk omdat ze dit aan zien komen. (zoals de rest van de wereld al minstens sinds Jobs overleed).
   Gooi even een miljardje of 20 tegen hun Netflix concurrent aan, en ze hebben gewoon meer, duurdere content met grote namen. Geld kan zo al snel een easy “snelle” win zijn, waarmee ze voor het komende jaar de fanboys weer binnen houden en zo weer 20 miljard terugverdienen… etc etc…

 1. Ik – als leek- heb toch het gevoel dat we aan een omslagpunt gekomen zijn. Voor Android liefhebbers is het natuurlijk al jaren wishful thinking, en niet zozeer de waarheid, maar ik denk toch dat we op het punt gekomen zijn.

  Mede dankzij Xiaomi en Huawei, die beiden toch wel zeer goed bezig zijn en langzaamaan het “Chinese brol”- image van zich af aan het schudden zijn. Smartphones zijn gewoon zeer goed geworden, zelfs in het middenklasse segment.

  Zeg nu zelf, waarom zou je deze iPhone Xr halen als je letterlijk voor 1/3 van de prijs ook een Pocophone F1 kan halen, met vergelijkbare (zoniet betere) specs? Puur om het ecosysteem?
  Toegegeven, het ecosysteem is voor heel veel mensen een reden om bij Apple te blijven, en ook echt wel begrijpelijk.

  Een kameraad van me, heeft een iPhone X en ziet ook wel welke andere snufjes en vrijheden sommige Android toestellen bieden, maar zegt er ook in een adem bij dat hij ook nog een iPad, Macbook, Apple watch,…enz heeft, en dat hij vreest dat een Android toestel totaal uit de boot valt.

  Ook niet iedereen is zo lyrisch over Apple als het ooit geweest is, en zelfs de meest verstokte iPhone liefhebbers hoor ik zeggen dat hun volgende toestel toch geen iPhone meer zal worden omwille van het “genaaid” gevoel.

  Uitgerafelde oplaadkabels waar je de hoofdprijs voor betaald voor een andere, karige opslagmogelijkheid bij basistoestellen, een klein fortuin betalen voor een toestel en dan krijg je een trage lader, … Mijn collega z’n iPhone 6 ziet er als een banaan uit, en als een Apple medewerker dan nog eens zegt “eigen schuld, maar voor 300 EUR kunnen we het wel herstellen”, moet je wel even slikken.
  M’n andere collega heeft bij het aflopen van z’n contract geen iPhone meer gekozen, en zegt ook niet meer terug te gaan keren.

  Het is maar een gevoel natuurlijk, maar zeker omdat Apple ook geen verkoopcijfers meer gaat bekend maken, doet mij vermoeden dat we inderdaad aan een kentering bezig zijn.

 2. Zoveelste voorspelling over productie terugschroeven … ieder jaar zelfde liedje bij bijna ieder model …. en bijna ieder jaar zit men er naast.

  Dream on

  • @dgh74: voorspelling?

   “The Wall Street Journal meldt vandaag dat de productie van de XR voor de periode tussen september en februari met maar liefst één derde terug wordt gedraaid.”

   • @ffw88: jup zoals bijna ieder jaar … net als bepaalde anallisten etc etc.

    En dit komt eigenlijk Nooit uit. De WSJ plaatst dit soort berichten op basis van geruchten / voorspellingen en geruchten. Eens kopte ze ook dat verkopen iphone x tegen vielen … achteraf allemaal BS

    • @dgh74: en JAAA HOOR …. vandaag word bekend dat de XR het best verkopende model is en de verkopen goed gaan.

     Precies op de dag dat apperate voor de 2e maal kopt dat het omlaag gaat en slecht gaat.

     En dit riedeltje gaat in januari weer gebeuren …. dan krijgen we het jaarlijkse “ na de feestdagen gaat apple naar de kolootuh” verhaal

   • @ffw88: en JAAA HOOR …. vandaag word bekend dat de XR het best verkopende model is en de verkopen goed gaan.

    Precies op de dag dat apperate voor de 2e maal kopt dat het omlaag gaat en slecht gaat.

    En dit riedeltje gaat in januari weer gebeuren …. dan krijgen we het jaarlijkse “ na de feestdagen gaat apple naar de kolootuh” verhaal ….

 3. Goh, Apple is duur :’-).

  Op zich wel logisch dat de verkopen teruglopen. Apple zit telkens in een hoger marktsegment. Lagere aantallen, grotere winst per unit. Strijd met Huawai, Xioeoieimeoei en Samsung verliezen ze toch als het gaat om valui-for-money. De nieuwe Peugeot 508 doet alles beter dan de BMW 3 Serie, toch is men bereid daar meer voor te betalen. Gewoon een hoger gedeelte van het marktsegment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *