Verkoop tablets bloedt langzaam dood

Tablets zijn niet meer van deze tijd, maar detachables wel
Maar detachables kunnen daar wellicht van profiteren.

Hoeveel computers heeft een mens nodig om in de hedendaagse samenleving te kunnen functioneren? Het antwoord is waarschijnlijk ongeveer twee (een PC en een smartphone). De verkoop van tablets is voor het vijfde jaar op rij aan het dalen. Is het era van tablets definitief afgelopen?

Het International Data Corporation (IDC) stelt in een blogpost dat er in het tweede kwartaal van 2018 wereldwijd zo’n 33 miljoen tablets verscheept werden. Dat is een daling van 13,5% (ruim 5 miljoen eenheden) in vergelijking met dezelfde periode in 2017.

Dit is het vijftiende kwartaal op rij dat het aantal verkochte tablets daalt. De Gouden Eeuw van de tablet is overduidelijk al lang voorbij. Overigens gaat dat niet op voor premium-gigant Apple en budgetkoning (en sinds kort de één na grootste smartphonefabrikant) Huawei. Die bedrijven zagen een stijging in verscheepte tablets van respectievelijk 0,9% en 7,7% ten opzichte van Q2 2017.

Absoluut gezien is de tablet-markt zonder twijfel grotendeels van Apple. Met 11,5 miljoen verkochte exemplaren is het bedrijf achter de iPad koning, Samsung met 5 miljoen stuks koningin en het aanstormende Huawei met 3,4 miljoen eenheden prins.

Maar waarom is de tabletmarkt aan het uitsterven? Komt het omdat smartphone’s superieur zijn aan tablets wat betreft performance, draagbaarheid en praktisch nut? Wellicht heeft het ook wat te maken met de levensduur van een tablet. Mijn ouders kochten bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Tab in 2011 (die niets is vergeleken met deze high-end Galaxy Tab van €700 euro) en die werkt nog steeds prima!

Hoe dan ook, volgens het IDC gaan tablets geen rooskleurige toekomst tegemoet, al kan dat voor de ‘detachables’ wel anders lopen. “De eerste generatie detachables van Windows 10 met Snapdragon-processor maakte geen indruk vanwege de trage performance en gelimiteerde hoeveelheid beschikbare programma’s en apps. Hierdoor werden de eerste paar producten in deze categorie geen massamarktsucces,” aldus tablet-analist van IDC Lauren Guenveur.

IDC-analist Jitesh Ubrani voegt daaraan toe: “Met de lancering van de Surface Go, Chrome OS-gebruikende detachables en hopelijk een iets betaalbaardere iPad Pro heeft de detachable-categorie een glansrijke toekomst, ervan uitgaande dat de performance en software overeen komen met de verwachtingen van de gebruikers.”

8 reacties

 1. Vergeet ook niet, vijf jaar geleden was een telefoon met een 5″ scherm al gigantisch en waren websites vaak nog niet geoptimaliseerd voor weergave op een telefoon, dus was een tablet voor mobiel surfen bijna een noodzaak.

 2. Ik heb een tablet alleen nodig om op te kunnen tekenen, dus zes jaar na de aanschaf van mijn Galaxy Note 10.1 heb ik nu een Mk6 iPad met Apple Pencil gehaald. Werkt prima. Verder surf ik op m’n telefoon.

 3. Ik vind het verschrikkelijk om te surfen, te typen of een filmpje te bekijken op een smartphone. Ook al is het scherm 6 inch, geef mij maar een tablet.

  Alleen als ik geen wifi heb gebruik ik de smartphone voor genoemde zaken.

   • @rrrobert: dat weet ik. Ik heb mijn smartphone inclusief bellen en internet van mijn werkgever en heb dus geen eigen smartphone. Het is echter niet de bedoeling dat ik onbegrensd data ga verbruiken door o.a. filmpjes en muziek te streamen. Als goede werknemer hou ik me hieraan en gebruik zoveel mogelijk wifi.

 4. Ben er van overtuigd dat het inderdaad met de kwaliteit van de tablets te maken heeft. We hebben hier een paar i-pads rondslingeren van een paar jaar oud. Geen enkel probleem, die gaan nog wel wat jaartjes mee.

 5. Het is heel simpel. uiteindelijk doen tablets vrijwel alles niet persee beter dan de moderne smartphones.
  Browsen gaat steeds beter op smartphones, altijd en overal internet op de smartphone. Je neemt de tablet niet even gemakkelijk ergens naar toe. Opladen van de smartphone gaat veel sneller, de camera’s op tablets zijn doorgaans een stuk minder, etc etc.

  Het scherm formaat en speakers kunnen soms de enige winst factoren zijn.
  Voor de rest scheelt het weinig en voor Pro gebruik is de software (apps) ook op tablets te beperkt uiteindelijk.
  En ja dat geld OOK voor de Ipad. De dedicated Ipad apps zijn wel degelijk beter doorgaans dan we zien bij Android maar uiteindelijk blijft het wel achter bij een Mac of Windows device.

 6. Dit komt onder andere dat de tablet computer een ondergeschoven kindje is, vooral qua hardware specs zijn ze vaak veel magerder dan een leuke midrange smartphone. De enige die best fatsoenlijke tablets maakt dat is microsoft met de surface tablet, behalve dat ik voor tablet gebruik niet echt gecharmeerd ben van de windows OS. Als de hardware beter zou worden op tablets dan zou de verkoop ook beter worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *