Waarom Bitcoin nooit groter wordt dan PayPal of Visa

Die verrekte ketting maakt het niet makkelijker
De totale waarde van Bitcoin-transacties oversteeg die van PayPal met gemak, maar…

Dit jaar markeerde een revolutie en nagenoege teloorgang voor de immens populaire cryptocurrency Bitcoin, maar toonde tevens de impact van de munt op de wereldeconomie aan. Analisten van ARK Invest stellen deze maand dat de waarde van transacties via Bitcoin de transactiegigant PayPal heeft overstegen. Maar Bitcoin zal nooit daadwerkelijk groter worden en wel om een simpele reden.

In 2018 was de totale waarde van transacties voor Bitcoin een kaakdroppende 1,3 biljoen dollar. Dat is 1.300 miljard dollar aan Bitcoins. De totale waarde van de Bitcoin-handel is daarmee naar schatting zo’n $800 miljard hoger dan die van PayPal, maar dat is slechts de waarde.

Waarschijnlijk dé grootste bottleneck voor bijna alle cryptomunten (en zeker de Bitcoin) is de zeer beperkte transactiehoeveelheid. Transacties van Bitcoins kunnen door de blocksize slechts zo’n 4 keer per seconde verwerkt worden (hoewel een theoretische 7 keer per seconde volgens sommige bronnen haalbaar is). Maar goed, op zich is dat oud nieuws, want er zijn alternatieven zoals Ripple. Ripple is ontworpen om net zoveel transacties als Visa te kunnen verwerken. Dan hebben we het over zo’n 2.000 transacties per seconde, gemiddeld! Dat is een stuk meer dan Bitcoin, die er dus maximaal zeven per seconde kan verwerken.

In vergelijking, PayPal verwerkt honderden transacties per seconde af, terwijl creditcardgigant Visa letterlijk zo’n 1.700 transacties per seconde verwerkt, met een theoretische serversnelheid van tienduizenden transacties per seconde.

Nu, die beperking van Bitcoin betekent simpelweg een ding: hoewel de totale verhandelde waarde van valuta via bijvoorbeeld PayPal ondertussen veel lager is dan BTC, is het volume van blockchain-gebaseerde transacties niet eens gewaagd aan dat van moneymanagers als PayPal en Visa. Het is immers een aanhoudende discussie in de crypto-wereld: hoe schalen we de handel door de aanhoudende groei van interesse in cryptocurrency op met de beperkingen van de revolutionaire techniek?

Voorlopig zal Bitcoin dus nog moeten dromen over de dag dat het gevestigde transactiemanieren als PayPal en Visa verslaat. Die laatste heeft namelijk een veel hogere transactiesnelheid en haalt transactiewaarden van $8.9 biljoen (in 2016) vergeleken met Bitcoin’s $1.3 biljoen van dit jaar. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel voordat Bitcoin een waardige opvolger zou kunnen worden van huidige geld-transfertechnieken.

Lees ook: 5 redenen waarom Ripple beter is dan Bitcoin.

6 reacties

  • @thanh_tran: destijds was er nauwelijks Crypto … Nu zijn er duizenden startups en veel nieuwe volgen.
   Dit wil zeggen dat als er weer een bullrun komt dat lang niet alles mee zal klimmen want veel zal dan dood zijn.
   Als we gaan kijken naar Crypto die je echt kan gebruiken en bruikbaar zijn dan houd je weinig over.

 1. Klopt het is wel waar wat je zegt, maar pas geleden zijn ze achter gekomen dan 90% van de ICO puur scam is, kijk cryptocurrency zit in zijn baby schoentjes, er moet nog heel veel dingen gedaan worden voordat het echt bruikbaar is in de toekomst.. maar als je goed onderzoek doet.. bijvoorbeeld vechain is 1 van de weinigen die een echt product heeft zeg maar.. en zo zijn er maar 1 van de 1000 coins die echt van waarde zijn.

  • @thanh_tran: Tegen de tijd dat crypto mainstream is dan zijn al die producten zoals Vechain hopeloos achterhaald.
   Wat kan je NU daadwerkelijk met Vechain doen ? Daarbij, niet lang geleden was het VEN, nu heet Vchain opeens VET (fractie van de oude waarde).
   Noem mij 1 voorbeeld waarbij jij of ik vandaag Vchain zou kunnen gebruiken.
   Laat je niet misleiden voor gasten zoals de Suppoman en andere vloggers die iedere maand een nieuwe #1 hebben en ondertussen blijf je maar kopen en hodlen ….

   Crypto wordt niks meer. In de toekomst zal het zeker die kant op gaan maar met producten van die tijd en niet die oude achterhaalde rommel waar mensen nu geld in stoppen.

   Ze vergelijken het met het internet …
   Ga maar eens kijken naar het begin van het internet met de grote players en kijk NU eens wat de grote spelers zijn.

   Netscape browser … Dood
   Altavista en yahoo zoekmachine … Dood of zo goed als dood (Google kwam echt later)
   My space / MSN … Dood .. Allemaal Facebook nu en steeds meer mensen schuiven nu naar instagram en dergelijke
   Napster … Dood .. Tegenwoordig allemaal streamingdiensten zoals Spotify

   Je ziet wel, lang niet alles wat destijds groot was is nu nog aan de top. Veel grote speler NU bestonden toen niet eens (Facebook, Chrome, Whatsapp, Telegram, Instagram, Tumblr, Google, Aliexpress/Alibaba, Spotify, Netflix, etc)
   Niemand weet wat er gaat gebeuren maar het is zeer waarschijnlijk dat als crypto wat wordt in de toekomst dan zal het voor het overgrote deel NIET gebeuren met de crypto die wij nu kennen maar met de tech van die tijd die inspelen op de behoefte op dat moment.

 2. Ik weet niet waar je het over heb, maar who is Suppoman? Ik volg niemand, ik doe eigen onderzoek , maar tis goed.. iedereen heeft zijn eigen mening, en ik respecteer jouw mening, als je zo denkt.. dan ben jij vrij om zo te denken. 🙂 Toekomst zal wijzen waar het naar toe gaat. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *