Flight stick reviews | Take off to next level

Een flight stick pc is eigenlijk onmisbaar bij games waarbij je een vliegtuig of ruimteschip bestuurt. In deze ps4 flight stick reviews bespreken we de beste opties.

De flight stick pc, ps4 en xbox is terug van nooit weggeweest. Denk dan bijvoorbeeld aan de game Flight Simulator.

flightstick
Dit apparaat scoort het hoogst in flight stick reviews. De Thrustmaster HOTAS Warthog. Bron: Thrustmaster

Het speelt net even wat echter, en meer immersive, als je met een echte HOTAS flight stick een riskante snoekduik neemt, achter de vijandelijke jagers aan terwijl je in volle vaart een salvo lood door hun cockpit jaagt. Dus de echte kenner weet hoe belangrijk dit is voor de ultieme flight sim game ervaring.

Inhoudsopgave

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Wat is een flight stick?

Een flight stick is een bijzonder soort joystick dat je gebruikt om een vliegtuig mee te besturen. De eerste flight sticks werden ontwikkeld voor gevechtsvliegtuigen. De laatste decennia zijn de HOTAS flight sticks in gevechtsvliegtuigen algemeen geworden. Het HOTAS ontwerp heeft als groot voordeel dat de piloot nooit zijn handen van de stick hoeft af te halen om handelingen als schieten of kleppen bedienen, uit te voeren.

Zoals altijd, waar de werkelijkheid begint, volgt de gamer. Dus het duurde niet lang, of de flight sticks doken ook op in games. Zo is voor menig Flight Simulator speler de flightstick niet meer weg te denken uit zijn game ervaring.

Door de coronacrisis zijn flightsticks niet meer aan te slepen en de fabrikanten boeken recordomzetten. Of dit komt omdat mensen veel geld overhouden doordat ze het buiten niet uit konden geven, of omdat ze meer zijn gaan gamen, moeten de professoren nog uitzoeken.

Flight sticks in vliegtuigen

Flight sticks komen eigenlijk alleen voor in gevechtsvliegtuigen. Passagiersvliegtuigen als de Boeing hebben in plasts hiervan een W-vormig stuurwiel waarmee de piloot het vliegtuig kan bedienen. Overigens heeft de Airbus wel een joystickachtig stuurelement.

Een log ding als een stuur is voor een gevechtspiloot uiteraard uit den boze.

Die moet bliksemsnel kunnen reageren als vijandelijke raketten naderen of een vijandelijke piloot zijn toestel onder vuur neemt.

Dat red je niet met het logge Boeing stuur, dus vandaar dat gevechtsvliegtuigen als de Harrier zonder uitzondering een HOTAS flight stick hebben. Tegenwoordig ook wel bekend als een flight controller.

flight stick

Wil je een PS4 flightstick of eentje voor een ander platform kopen?

Bij Bol.com vind je wat je zoekt, of het nou voor pc, ps4, xbox of zelfs Android/iOS is!

Van joystick naar flight stick

De eerste joysticks voor spelcomputers waren eenvoudig. Ze bestonden uit een staaf met een of meerdere knoppen er naast. Een mooi voorbeeld zie je hieronder. Met dit soort eenvoudige joysticks werden ook de eerste flight simulator spellen gespeeld.

Hiermee kon je prima je pop in een platformspel op het scherm heen en weer bewegen, laten springen en, bij schietspellen, projectielen afvuren.

Joysticks zijn meestal robuuster uitgevoerd dan muizen. Daardoor kunnen ze meer hebben. Wat ook wel nodig is, want een gamer is af en toe net een wild beest. Vooral als de game zijn climax bereikt. Zoals gezegd, een joystick kan heel wat hebben, maar bij fanatieke gamers, slijten ook de sterkste exemplaren op een gegeven moment.

Naarmate spellen ingewikkelder werden, en moderne flight simulator spellen zijn echt hyperrealistisch, kwamen er steeds meer controls bij. Het voorlopig hoogtepunt is de Hotas Warthog.

De Hotas Warthog is duidelijk geen joystick meer maar een volwaardige flight stick. Deze nauwkeurige replica van een A310 Warthog bevat bijna tien schuifjes en knopjes, en is gecertificeerd door de US Air Force.

Dat mag natuurlijk ook wel wat kosten. Inclusief de flight stick wordt dit hyperrealistische stuk metaal voor een kleine zevenhonderd euro een sieraad in jouw game room. Hoewel de prijzen aan het dalen zijn.

ps4 flight stick
De Arcade, voor de meestverkochte computer ooit, de Commodore 64. Dit is de eenvoudigste versie van een pretpook. Akkoord, de knop kan er ook nog af bij deze retro joystick.
flight stick reviews
Deze replica van het HOTAS besturingssysteem van het A310 Warthog gevechtsvliegtuig staat ver af van het oerbegin van de joystick.

Voor de echte bewonderaar van het legendarische jachtvliegtuig dat in de Golfoorlog de tanks van Saddam Hussein teisterde, natuurlijk een droom die uitkomt.

En gebruikers zijn laaiend enthouasiast. Dat blijkt uit de lovende flight stick reviews die ze over dit model achter laten. Ze voelen dat ze een echte stuurknuppel van een vliegtuig in handen hebben, wat enorm bijdraagt aan een meer intense game ervaring.

Vergeleken daarmee is die van bijvoorbeeld Airbus veel simpeler. Uiteraard bestaat ook die in game vorm. Hier komen we later op.

Flight stick pc

Voor de PC is er niet voor niets de grootste verzameling flight sticks uitgebracht. Er zijn veel meer flight sticks PC dan PS4 flight sticks of modellen voor de Nintendo of Xbox. De flight stick PC is vaak HOTAS, waardoor jij als gamer de echte ervaring hebt van het besturen van een gevechtsvliegtuig.

Wat is HOTAS?

HOTAS betekent voluit hands on throttle-and-stick. Het is een ontwerpfilosofie. De HOTAS flight controller wordt meestal in moderne gevechtsvliegtuigen gebruikt. HOTAS is het plaatsen van schakelaars en knoppen op de flight controller en de throttle in de cockpit van het gevechtsvliegtuig. Dankzij dit ontwerp, kunnen de piloten alle zeer belangrijke handelingen uitvoeren en het vliegtuig besturen zonder hun handen van de throttle en flight controller te hoeven halen. Ook menige PS4 flight stick is volgens dit HOTAS ontwerp vormgegeven.

Wil je een gewoon goede flight stick PC kopen, waarmee je de maximale controle over je vliegtuig kan uitoefenen, dan is de Logitech Extreme 3D Pro een goede keus. Hij krijgt ook goede flight stick reviews van gebruikers. Met een prijs iets boven de vijftig euro is het ook geen dure stick.

Met meer dan tien programmeerbare knoppen kan je deze zo HOTAS maken als je zelf wilt. Deze is makkelijk bij bol.com te bestellen.

flight stick pc
Logitech Extreme 3D Pro

PS4 flight stick

Ook voor de PlayStation 4 en PlayStation 5, vind je een PS4 flight stick en modellen die met beide overweg kunnen. Deze producten zijn ook geschikt als flight stick PC, dus aan een game PC aan te sluiten.

Het aanbod van PS4 flight sticks is wat schraler dan die van de PC. Toch zijn er onder de PS4 flight sticks reviews behoorlijk wat lovende. Denk bijvoorbeeld aan de PS4 flight stick Thrustmaster T.Flight Hotas 4.

De T.Flight is een HOTAS die zowel op de PS4 als op de PC te gebruiken is. Gebruikers geven hiervan geweldige flight stick reviews.

flight stick
Thrustmaster T.Flight Hotas 4 PS4

Flight stick Xbox

Ook de Xbox flight sticks zijn net als PS4 modellen wat dunner gezaaid dan flight controllers voor PC.

Toch betekent dat niet, dat je geen goede flight stick (Xbox versie) kan vinden. Want die zijn er wel degelijk. Al is het aanbod aan Xbox flight controllers natuurlijk at beperkter dan het aanbod aan PC controllers.

flight stick

Deze markt is zo specialistisch, dat fabrikanten vaak ook een Xbox versie van hun product uitbrengen, althans: hun product universeel geschikt maken voor alle grote game consoles. Zo vergroten ze de niche waarin ze actief zijn.

Thrustmaster heeft bijvoorbeeld de T.Flight Hotas 4 ook voor de Xbox geschikt gemaakt. Zo verdrievoudigen ze hun omzet. Ook maken ze zo hun accessoires aantrekkelijker voor gamers. De meeste bezitters van een Xbox of PlayStation hebben namelijk ook een game PC. Daarnaast beschikken deze mensen ook over een game bureau en game headset.

Simulator

De meest nauwkeurige replica’s van werkelijk bestaande control sticks uit werkelijk bestaande vliegtuigen, vind je in deze rubriek.

Deze markt is maar klein en heel specialistisch (niet iedereen is bereid om 700 euro voor een realistische stick neer te tellen), waardoor fabrikanten, als ze een keuze moeten maken, toch voor de PC gaan. Ook omdat de PC het makkelijkst in is te richten als een gesimuleerde cockpit.

flight stick review
De TCA Sidestick Airbus edition. Dit model is gecertificeerd door Airbus.

De TCA Sidestick Airbus edition is een door Airbus gecertificeerde replica van een werkelijk bestaand besturingssysteem binnen een Airbus. Dit is, althans aan de buitenkant, precies hetzelfde model waarmee Airbus piloten het luchtruim kiezen.

Voor meerdere vliegtuigsimulaties is dit radio panel te gebruiken.

Saitek heeft nog meer aanvullende onderdelen, zoals pedalen, waarmee de vliegervaring zeer nauwkeurig is na te bootsen.

flight stick pc
Saitek radio panel

Vaak gestelde vragen PS4 flight stick PC

Wanneer heb ik een flight stick nodig?

Eigenlijk alleen voor flight simulator spellen en ruimtevaartspellen. Dit maakt het makkelijker voor je om in de game te duiken en je een echte piloot te voelen.

Welke soorten flight sticks zijn er?

De belangrijkste onderverdeling is die tussen HOTAS modellen en non-HOTAS modellen. Bij HOTAS modellen vind je alle controls op de stick. Verder zijn er generieke sticks en zo realistisch mogelijk uitgevoerde flight sticks.

Hoe duur is een flight stick kopen?

Zols bij heel veel dingen is er een groot verschil tussen budgetmodellen en de top van de markt. Een budgetmodel is voor enkele tientjes te koop. De massief metalen levensechte versies van flight controllers van gevechtsvliegtuigen zijn het andere uiterste. Hoeft het allemaal niet zo luxe zolang het maar werkt, reken dan op tussen de 50 tot 100 euro.

Conclusie flight stick reviews

Welke joystick kopen het beste is voor jou, en of je er überhaupt één moet kopen, hangt heel sterk af van je persoonlijke behoeften. Voor de meeste games kan je je prima, en zelfs beter, redden met een game muis. Voor retro platformspellen op je pc is een pretpook handiger dan een muis.

Maar het voornaamste nut van een stuurknuppel ligt in vliegsimulatie spellen. Met behulp van deze stuurknuppel kan je je een echte piloot van een airliner of gevechtsvliegtuig wanen. En dat maakt de flight simulator ervaring natuurlijk net meer even wat meer next level. En daar doe je het uiteindelijk voor, als gamer..

Met welke flight stick kies jij het luchtruim?

Kies voor een mooie take-off op Bol.com!

Home » Game accessoires | Hoe krijg je de ultieme gaming room? » Flight stick reviews | Take off to next level

Meer lezen over gaming accessoires?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *